Okänsliga kollegor som sårar

Jag har varit iväg några dagar med jobbet på konferens. Sista kvällen hade vi personalfest. Det blev en "gladare" fest än vad vi brukar ha, men det var mycket trevligt (större delen av kvällen). Med ett undantag: en kollega som allt som oftast lägger näsan i blöt - där den inte har någon anledning att vara!
 
Någonstans har jag haft detta på känn, jag har inte velat vara ensam med henne då jag har känt på mig att hon skulle ställa närgångna frågor. Jag är en person med stor integritet och jag öppnar inte upp mig eller låter mig bli sårbar förrän dess jag vet att personen i fråga är en vän att lita på.
 
Under denna kväll blev kollegan ordentligt berusad. Vi satt mitt emot varandra vidd bordet. Vi satt alla och pratade, rätt som det var utbrister hon till mig: Du måste skaffa barn! Varför skaffar du inte barn? Jag sa ingenting utan bara tittade på henne. Då vände hon sig till en annan av mina kollegor och sa till henne: Säg till henne, hon måste skaffa barn! Va? sa den andra. Hon måste skaffa barn nu! Varför skaffar hon inte barn? Min andra kollega sa: det kanske inte är så enkelt. Då gick jag därifrån. Gick in på toaletten och gjorde allt vad jag kunde för att inte bryta ihop.
 
Gick tillbaka till festen efter en stund, men höll låg profil. Ville bara att klockan skulle gå så att jag kunde gå upp på mitt hotellrum. Väl där grät jag. Länge. Det känns så fruktansvärt orättvist att behöva försvara något som jag inte rår över. Så många frågeställningar. Vaddå skaffar?? Kan man beställa barn online eller?? Helvete, hon kan väl för f*n tänka till själv. Hon är lika gammal som jag, 37 år och fick barn ganska nyligen, nog vet hon att chansen att bli med barn minskar efter 35 års ålder? Om jag har varit gift in några år och inte fått barn under denna tiden, kan man inte åtminstonde misstänka att paret försöker men inte har lyckats? Och hur kan någon tycka att de har rätt att kräva svar på en så otroligt privat fråga??!!
 
Är fortfarande väldigt ledsen, obehagskänslorna ger inte med sig, och jag önskar så att jag bara kunde slippa ifrån allt det här :(
Lotta
2012-08-28 @ 23:29:41

Är så tråkigt höra sånt men tyvärr många som uttrycker sig så utan att tänka sig för. En stor kram

Svar: Tack!
Fertilitetsresa

Hanna
2012-08-29 @ 08:12:54
URL: http://lifegoeson79.blogspot.se/

Fy vad dåligt! Vad ledsen jag blir för din skull! Har också fått höra massor innan vi fick vår M. Förstår inte vad en del människor tänker med, det har ju varit ganska mycket snack om ofrivillig barnlöshet så jag tycker alla ska tänka sig för innan de bara säga något rakt ut.
Har en nära vän som alltid var på mig och tjatade varje gång vi sågs, och till slut blev det så att jag inte orkade träffa henne för jag visste inte vad jag skulle svara. Vi var inte så öppna med att vi försökte då. Även en del familjemedlemmar ur min sambos familj var på oss... Det konstiga är att även fast vi förklarat detta efteråt så kan många fortfarande vara på oss och säga "är det inte dags för ett syskon snart" och så hör man dem fråga andra som ännu inte fått barn om det inte är dags för dem snart också? Har ingen lärt sig något? Vi har verkligen förklarat hus sårad man blir.....
Kramar till dig!

Svar: Det är obegripligt :(
Fertilitetsresa

Solitude
2012-08-29 @ 08:42:22

Jag blir lika förvånad varje gång ngt sånt här händer. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Skratta över deras okunnighet eller gråta för att det träffar så hårt.
Jag har funderat över om det inte är bättre om man bara säger det rakt ut; "Det är inte så j/&%la lätt!" bara för att avdramatisera allt, samtidigt som det är ngt väldigt personligt som man inte alltid vill dela med andra. Framför allt inte med berusade och klumpiga kollegor.
Styrkekram till dig!

Svar: Några gånger har jag sagt rätt ut att vi vill ha barn men inte lyckats. Det är inte lätt för alla. Fram tills denna kväll har jag nog bestämt mig mer som du säger att tala om det hårt och ärligt och även säga att personens fråga sårar. Denna kväll klarade jag det dock inte, jag kämpade för fullt med att inte börja störböla vid bordet, det blev för känsligt. Känner mig fortfarande orkes-/viljelös och ledsen. "Strö salt i såren" känns väldigt korrekt använt i detta sammanhang.Tack för kramen jag tar den till mig! :)
Fertilitetsresa

B
2012-08-29 @ 09:22:04

Spelar ingen roll hur gammal man är, folk är ändå dum i huvudet och okänslig. Just nu skyller jag på studier och att vi väntar tills jag är klar.. Men våra närmaste vänner vet. Jag får frågan i stort sätt varannan dag!! och då är jag 10år yngre än dig. Så typiskt tjejer att vara okänsliga.

Svar: Eller hur?! Och det är så konstigt att man tycker att man har rätt att ställa så privata frågor. Eller rättare sagt denna gången fick jag ju inte ens standardfrågan "Vill ni inte ha barn?" utan hon sa åt mig att du måste skaffa barn nu! Visst hon var full, men hur f*n kan hon tycka att hon äger rätt att tala om för mig att jag ska SKAFFA barn och att jag ska göra det NU??!Och du då B, 27 år, varför ska andra tycka om vad du bör eller inte bör göra? Usch, det är elakt, egoistiskt, som om de inte fattar att det händer mycket i allas liv en del rår man över annat inte.
Lycka till! Kram
Fertilitetsresa

Ingrid
2012-08-29 @ 10:52:30

Jag förstår inte heller vad det är som driver dessa människor. Vi förlorade ju vårt barn för snart två år sedan och vissa kan inte låta bli att fråga om vi inte försöker eftersom det har tagit så lång tid och att jag ännu inte är gravid igen. Låt oss bara vara vill jag skrika men än så länge har jag behärskat mig, men tillslut brister det väl.

Svar: Jaa det förstår jag! Önskar vi kunde slippa allas "tyckanden"! Jag har fått frågan om vi vill ha barn och det har jag däremot tyckta varit helt okej (dock beroende på vem som frågar och i vilket sammanhang), den var mer avväpnande var inte ställd i inte-fråga och var heller inte en uppmaning om något vi förväntas göra. Det kändes MYCKET bättre.Hoppas att du (ni) har någon/några att prata med om era upplevelser så att inte de otäcka känslorna får för mycket utrymme i kroppen.
Kram
Fertilitetsresa

Libra
2012-08-29 @ 18:20:41
URL: http://www.minbebis.com/blogg/libra/

Usch vilken hemsk människa. Förstår inte hur man kan ställa en sådan fråga. Det kvittar ju om man sitter själv med personen eller med många. Man ställer inte en sådan fråga iaf. Man önskar vid sådana tillfällen att man varit superstark och bara kunnat svara ärligt. Men de har inte med det att göra.
Kramar

Svar: Eller hur, det här är ju klart något av det mest privata!
Fertilitetsresa

Johanna
2012-08-29 @ 20:33:21

Å, fina, jag kastas tillbaka två år när jag läser detta. Hade precis kommit på benen efter ett utomkveds o var fortfarande så skör (och blödde ännu) när det var personalfest på jobbet o jag hamnade mittemot den värsta skvallertanten på jobbet. Vid förrätten började hon fråga mig om vi inte skulle skaffa barn snart, i början höll jag skenet uppe och sa det vanliga " det vill vi verkligen, men det verkar inte vara så enkelt för oss" (vilket krävde en del att säga just då), men hon gav sig inte utan fortsatte med jämna mellanrum att tala om att vi nte ska vänta, att det inte blir enklare när man är äldre, att risken för fosterskador ökar osv osv.. Jag satt till slut bara tyst och försökte att inte börja gråta. Vid efterrätten (varför väntade jag så länge? )tog jag mitt vinglas och gick till en tom plats vid ett annat bord. Elaka, okänsliga människa. Senast igår var hon på mig i köket på jobbet med en kommentar att jag kanske ska vara långledig snart? Förbannade häxor, låt dom inte komma i närheten. Hugg av direkt, och bara gå därifrån! /Johanna

Svar: Mmm. Jag har också svarat så, när jag har fått frågan vill inte ni ha barn?- Jo det vill vi jättegärna men vi har inte lyckats än. har jag svarat
JAG tycker att det är en markering att detta är något vi vill men inte har kunnat och då borde ju personen ifråga antingen ändra spår och fråga om man vill prata om det (den ofrivilliga barnlösheten/försöken) eller bli tyst. Men konstigt nog följs det istället av massa olika kommentare, påståenden och diverse "sanningar". Hur absurd känns inte kommentarer: jamen tänk inte så mycket på det så går det säkert! Eller hur??

Jag ska försöka hugga bättre! ;)
Fertilitetsresa

Lilla S
2012-08-30 @ 10:58:12

Vad jobbigt för dig! Jag förstår att du blev ledsen. Jag är 28 år och råkar ut för liknande händelser med jämna mellanrum. Oavsett hur gammal man är tycker jag att hon uppförde sig respektlöst. Kramar

Svar: Absolut det tycker jag med! Med ålder menade jag bara att ju närmare 40 du är (eller om du har passerat) så bör man ju veta att det kan finnas biologiska svårigheter, dvs. risken för det är större.Kram tillbaka! :)
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0