Ang. Dhea/Prasteron

Att jag vill bli ordinerad Prasteron har lett till en del kommentarer och frågor både på bloggen och på mailen, så jag skriver lite om det här- Dhea är ett prohormon, som medicin heter det Prasteron. Utav min läkare på Carlanderska har jag fått nej, jag får inte ordinationen. Min läkare på Sahgrenska är "inte helt negativ", men har ännu inte bestämt sig för om hon kan tänka sig att ge mig ordinationen. Min läkare på vårdcentralen vill inte skriva recept på det då hon saknar kunskap om  medicinen och min situation. Nu inväntar jag besked från IVF-kliniken i Falun och hoppas innerligt att jag får ordinationen. Jag har hängt upp mig på Prasteron. för det är det enda hoppfulla jag har läst om vad det gäller oss med mycket lågt amh-värde. Om jag inte testar det kommer jag för evigt ha ett "tänk OM...", så jag måste testa för att kunna gå vidare, och ev. acceptera...
 
Exempel på frågor som jag besvarat via kommentarer här på bloggen:
 

Hej, du vet att du kan köpa DHEA på nätet va?
Ja men inte lagligt? Eller?

Jo helt lagligt! Är inget läkemedel utan ett tillskott. Gör en sökning på engelska så hittar du massor! http://www.amazon.com/gp/aw/d/B00068JRUK/ref=redir_mdp_mobile Min specialist tror stenhårt på det, men man måste ta i tre månader för full effekt. Do it! Lycka till.
Nej det är de inte? Det är det lagligt att KÖPA i USA (webben us) men olagligt att ta in det i Sverige? Så har de andra som mailat och tipsat mig om DHEA/Prasteron förklarat det för mig. DHEA är ett prohormon och det klassas som dopningpraparat. 

Dopningsjouren hittade jag detta:

 
Hittade även lite om Dehydroepiandrosteron (dhea) på wiki:
"Dehydroepiandrosteron, förkortat DHEA, är en naturligt förekommande steroid-prohormon som produceras i binjuren av kolesterol. Att tillföra kroppen DHEA är olagligt och dopningsklassat i Sverige och stora delar av världen. I USA går det att köpa i flera vanliga butiker."

Ang. regler om införsel av läkemedel och kosttillskott till Sverige rekommenderar jag dig att gå in på Läkemedelverkets sida.

Ska jag behöva vara beredd att bryta mot lagen för att bli förälder...? Vet inte ens vad straffet är?

Återigen frågar jag mig: Hur hamnade jag här? Hur kan dessa frågor ha blivit en del i mitt liv?
Vad hände liksom? :(

Sindyrella1983
2013-06-07 @ 13:19:56

Oj, ja jag förstår verkligen att du blir tveksam och vill fundera över detta både två och tre och fler gånger. Att ta det beslutet lättvindigt är ju inte riktig vad man vill.
Hoppas däremot att din läkare på Sahlgrenska kan tänka sig att skriva ut det, det känns ju som det kan vara värt ett försök. Just för att få bort det där "tänk om..."
Tror inte jag kan hjälpa till i dina tankar... Men ville ändå lämna ett litet avtryck idag!
Kramar

Svar: Ja jag är ju inte kriminell liksom? Gäller "bara" att hitta läkaren som kan tänka sig att skriva ut det till mig *hoppas* Tack för att du kommenterar, det gör mig glad! Jag tänker på dig lilla Sindyrella <3 Kram
Fertilitetsresa

Linda
2013-06-07 @ 15:59:26
URL: http://meumvita.blogspot.se

Men enligt Dopingjouren låter det ju bara som det är olagligt i tränings- och idrottssammanhang? Vad säger Läkemedelsverket? Kan man inte ringa och fråga? Eller ringa och kolla med tullen vad man får ta in?

Funderingar bara. Hoppas i alla fall du får en ordination av Falun. Vi är patienter där och de brukar ha ett öppet sinne.

Kram!

Svar: Nej dopningsklassat gäller i alla sammanhang, det är olagligt. Läkemedelsverket säger det också. Så på den punkten råder det inga frågetecken: Det är lagligt att köpa i tex USA, men det är olagligt att ta in i Sverige. Min förhoppning står nu till Falun, hoppas att de är positiva! Förhoppningsvis kontaktar de mig nästa vecka. Roligt att höra att ni har positiva erfarenheter av dem :) Kram!
Fertilitetsresa

Där Rosor Aldrig Dör
2013-06-08 @ 12:24:51
URL: http://darrosoraldrigdor.blogspot.com

Hej!
Tack för din kommentar hos mig, värmer så!
Jag har stått på Prasteron i 10 månader och jag tror att den medicinen hjälpt mig mycket på IVF-resan. Men det är bara en känsla jag har..så jag håller tummarna att Du kommer få testa dessa hormon tab.

Varma Kramar fr B

Svar: Ja det hoppas jag också :)
Fertilitetsresa

C
2013-06-09 @ 06:46:48

Hej igen. Jag bor utomlands och här är specialisterna mycket mer öppna till att ge DHEA, men de testar alltid innan för om man inte har lågt DHEA-värde kan det få motsatt effekt. Det är det enda BEVISADE läkemedlet som kan förbättra ditt AMH samt ge dig bättre äggkvalitet, så om jag vore du skulle jag tänka som så att du inte har någon tid att förlora, särskilt nu innan sommaren när alla kliniker stänger i Sverige. Läkarna har tid att vänta in konferenser där de kan sitta och babbla, men all forskning som finns tillgänglig på engelska på nätet talar för att detta funkar, och du ahr inte tid att vänta. Dessutom måste man ta det i tre månader för att det ska göra någon verkan. Om du är för rädd för att beställa på nätet och självdosera, ring runt till varenda privatläkare du vet för att få recept (bra länk här http://nordicivfcenter.se/var-klinik/hemortslakare/). Annars kanske värt att åka till Finland och få det på recept? Jag vet att du kan beställa salivtester på nätet, googla så hittar du mer. Mitt enda tips är att inte ge upp, jag tror att din magkänsla är rätt och att du måste prova detta innan nästa omgång. Lycka till!

Svar: Du har såå rätt!! Det ÄR verkligen det jag måste göra!! Och det tänker jag också göra om Falun inte ger mig ordinationen (jag väntar svar från dem denna veckan). TACK för att du säger de rätta orden och puttar mig i rätt riktning!! :) Kram
Fertilitetsresa

anna
2013-08-29 @ 17:08:07

Hejsan... hur har de gått för er?
Förlåt om min lycka över att jag tillslut lyckades blev för mkt då erat misslyckades sammtidigt.. men saknar dina mail å tänker på dig till å från å undrar hur de gått med allt.. min lycka varade dock inte så länge, fick jätte ont, utomkveds å operation, å ena äggledaren försvann ( såklart på den sidan där saker å ting fortfarande fungerade). Läkning av kropp å själ pågår nu.... få se när ja känner mig redo å kasta mig in i ivf- karusellen igen..kramkram

Svar: Nej förlåt MIG. Det blev för mycket med allt, hade inte med dig att göra. Jag var innerligt GLAD för dig, och det gör mig såå ont att höra att det inte gick vägen :( Jag har mailat dig, vi kan väl prata mer där? MÅnga kramar <3
Fertilitetsresa

MK
2013-10-17 @ 14:23:42

Hej,

Hitta denna tråd/sida. Vi är tyvärr i samma situation och jag har funderingar på att börja med dhea.
Vad svarade Falun? Fick du DHEA av dem?
Styrkekramar till er alla

Svar: Nej det fick jag inte. De ville inte ens ha mig som patient :( Det var ett hårt slag!! Hur ser er situation ut? Kram!
Fertilitetsresa

AW
2013-11-12 @ 10:45:20

Hej! Jag hamnade här när jag sökte på dhea... Jag vet att jag inte är i samma tuffa hårda situation som många andra av er. Har inte ens rätt att jämföra min situation med er. Vi har lyckats en gång med ivf, men ville så gärna få ett syskon, 5 år har gått, besvikelse hemma månad efter månad, ett ET och precis en misslyckad ivf. Mitt tåg har nog gått nu, har fyllt 44. Men det är så svårt att släppa. Vill ge alla som kämpar styrkekramar! Har ni åldern på er sida, ge inte upp!

Svar: Fint av dig att skriva! Om du är öppen för ÄD så är du inte för "gammal", tror det är 49 årsgräns i Riga t.ex. :) Kram
Fertilitetsresa

Anonym
2014-02-06 @ 11:51:08

Hej alla!
Jag har fått den på recept ( DHEA ) från Falun klinik. Det är bara de som rekomenderar den i Sverige.

Svar: Falun rekommenderar ju den dock inte till alla. Som mig t.ex. de tog mig inte ens som patient och kunde heller inte få recept på det :( Men grattis till dig, hoppas den ger önskad effekt!
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0