Gravid vecka 25

Ur 1177:s Gravidkalender

Barnet

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.

Fostret kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage.

Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att du lär känna ditt barns dygnsrytm. Var extra observant om du tycker att barnet rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet röra sig som vanligt men om du fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen.

Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen vid den här tiden. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan fungera som en utlösande faktor för kramp i benen. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.

Nu brukar det vara dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök – då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa.

Hos barnmorskan/kontroller

Mycket har hänt sedan första besöket hos barnmorskan. Vid besöket som brukar ske ungefär den här tiden får du en chans att prata igenom ultraljudet och hur du mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också din vikt, ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tas ett extra urinprov.

Fostrets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton, en ultraljudsförstärkare. Under detta besök får du vanligtvis ett moderskapsintyg, ett bevis på att du är gravid, att skicka till Försäkringskassan. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

Föräldragrupper

Någon gång efter den här graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrakurserna. De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna.

Ett 25 veckor gammalt foster som är 33 centimeter långt.Nu kan fostret få tag på sina fötter.

JZ79
2014-04-16 @ 12:23:04
URL: http://jz79.wordpress.com

Oj vad tiden går fort :) tycker du oxå det? ;) Fick ni handlat allt ni skulle i Gbg?
En sak till angående ditt föregående inlägg. Tänk inte på vikten, om
BM inte noterar det så behöver du inte oroa dig. Du bär ju dessutom
Två och ät det kroppen behöver. Förstår viktuppgång är jobbigt med tanke på att du gått ner så mycket förut. När bebisarna är här kommer vikten försvinna.
Stor kram!!

Svar: Både och :) Ja vi ar handlat mycket den senaste tiden och det känns skönt att äntligen ha tagit oss över den tröskeln (vilket inte var helt lätt för övrigt) :) På fredag ska jag till DIsa, hoppas på bra råd att ta till EFTER bebisarna har kommit. Många kramar till dig!!
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0