Gravid i vecka 32

2kommentarer

Nu har jag kommit i vecka 32 (31+3)
 

Barnet

Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar. 

Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig.

Om du får kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, smärta i övre delen av magen samt svullnar upp mycket ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kvinnor kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ges dessa symtom.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Barnmorskan kan informera dig om var, när och hur.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Pappa/partner

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man som par ser över sin ekonomi och sina försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Sådant måste ni ta ställning till själva. Om ni inte är gifta kan det även vara klokt att redan nu kontakta familjerätten där ni bor för att få information om hur ni ska gå tillväga för att skriva på papper om faderskapet.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika, i andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni har möjlighet att börja ta ut föräldrapenning redan från 60 dagar före förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar före födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. På Försäkringskassans hemsida kan ni planera och förbereda föräldraledigheten

Ett foster som väger cirka 1,8 kiloNu väger fostret cirka 1,8 kilo.

 

Hittade ovanstående text på 1177:s sida

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, vecka 32,

2 kommentarer

Anonym

07 Jun 2014 01:40

Hej! Jag är äggdonator själv (dock inte i Finland ;) ) och har tänkt på ett inlägg där du funderade kring om "barnen verkligen är dina" (då när du fick liknelsen om sockerkakan). Jag ville bara säga att SJÄLVKLART är de dina. Om det blev bebisar av mina ägg (har inte kollat upp det) så är det absolut inte mina bebisar. Det är parets, och jag är så glad för deras skull. Jag tänker inte alls att jag har barn nånstans. Nej, jag hjälpte bara till lite, men det är ju nån annan som har fått barn och blivit förälder. Jag ingår inte i deras familj! Sen hoppas jag iofs att föräldrarna berättar för barnen om äggdonationen, men det beror på att jag tror att ärlighet lönar sig. Och det behöver inte bli en stor grej. Vi har faktiskt barn tack vare en spermadonator, och det har jag berättat för barnen sen de bara var några veckor gamla (för då kunde jag öva på hur jag skulle säga det ;) ). Lycka till på förlossningen - hoppas du får en fantastisk upplevelse! Kram

Svar: Oj, nu fick jag ta mig många steg tillbaka i processen känner jag :) Jaa, jag kom ihåg att liknelsen med sockerkakan funkade bra för mig. Idag känns allt så självklart, mina bebisar är snart här och min kärlek till dem är oerhörd <3 Tack för din kommentar och lyckönskningar!! Kramar tillbaka :)
Fertilitetsresa

Fredrik

08 Jun 2014 22:08

Det finns kvinnor som hindrar pappan att
ta ut en jämställd föräldraledighet pga egoism.

http://www.viforaldrar.se/artiklar/mammorna_hindrar

http://ekuriren.se/jobbpengar/1.2369025-mamma-har-sista-ordet-om-pappas-foraldraledighet

Kommentera

Publiceras ej