Spjälskydd?

Någon kommenterade någon gång för ett tag sedan om att spjälskydd kan vara farligt? Någon som vet varför?

Det är väl bättre att ha spjälskydd än att det inte finns ngr skydd alls i spjälsängen? Eller?

C
2014-06-11 @ 07:13:14
URL: http://spyor.blogg.se

Jag har förstått det som att det mest är för mysighetsfaktorn. Tidigare var det för att barnet inte skulle fastna mellan spjälorna men dessa är ju hårt reglerade nu och måste ha vissa mått emellan av säkerhetsskäl. Det blir ju mer ombonat med spjälskydd iaf :) Kram

Svar: Ja så tänkte jag när jag köpte dem i alla fall :) Kram
Fertilitetsresa

Anonym
2014-06-11 @ 07:20:30

Oj att spjälskydd skulle Kunna vara farligt har jag aldrig hört :-/ spjälskydd idag är så stabila och så knyter man ju fast den i spjälen ordentligt. Vist det finns ju olika modeller men dom som jag kollat på är lite högre och lite tjockare i materialet och böjer sig inte så lätt. Jag rekommenderar absolut att ni ska ha spjälskydd , lite mjukare för bebis att rulla in i mjuka spjälskyddet än in i det hårda spjället.

Anonym
2014-06-11 @ 07:45:17

Har för mig att det kan bara bidragande till plötslig spädbarnsdöd då det blir för varmt för att inte luft kommer in i sängen.

Fiffig
2014-06-11 @ 08:12:04
URL: http://fiffig.bloggo.nu

Låter ju helknasigt att spjälskyddet skulle hindra luft att komma in i sängen och därmed öka risken för psd! Vårt skydd är typ 40 cm högt och täcker bara en bråkdel av kanterna. Resten av sängen är ju helt öppen, så klart att det kommer in luft! Känns som att allt är farligt...

När bebisen börjar röra sig är spjälorna väldigt intressanta att dra fingrarna mot, istället för att sova. Och då kommer skyddet väl till pass.

Kram!

Svar: Ja jag tycker det också? Och det måste väl finnas en anledning till att det finns spjälskydd? Tänkte bädda sängarna imorgon <3 <3 Kramar!!
Fertilitetsresa

Anonym
2014-06-11 @ 09:56:32
URL: http://aspermaetovum.blogspot.com

Om det skulle vara farligt och risk med psd så skulle vi inte få ha barnen i barnvagnen för där kommer det in mkt minde luft i jämförelse med säng med spjälskydd ;)

Azielle
2014-06-11 @ 12:00:15
URL: http://azielle.blogg.se

Spjälskydd anses vara farliga därför att det finns en risk att barnet rullar in mot det och ligger med ansiktet tryckt mot skyddet. Små barn kan inte alltid rulla därifrån och i USA har det skett några kvävningsolyckor på det sättet.

Svar: Men betyder det att man inte bör ha spjälskydd? Finns det några allmänna rekommendationer mot/för?
Fertilitetsresa

Leah / hael
2014-06-11 @ 16:42:16
URL: http://hael.blogg.se/

Aldrig hört :/

Caroline
2014-06-11 @ 20:43:26

Jag vill gärna berätta för dig och för alla andra som är i samma situation.Detta har inte alls med spjälskydd att göra men jag vill gärna kommentera ändå eftersom frågan kommit upp i tidigare inlägg. Vi genomgick en äggdoantion i Finland okt 2013. Vi har varit helt på det klara att få tillbaka pengarna som vi lagt ut för allt det medicinska. Dock inte för resor och boende som FK redan från början sa att vi inte kommer att få. Vi skickade in alla papper i dec och väntade först 3 månader innan vi fick svar från FK. Vi fick avslag!! Detta beroende på att det kom en ny lag 1 okt 2013. Denna nya lag gör att det är landstingen som numera bestämmer om vi har rätt till ersättning eller inte. Vi hamnade precis i skarven så de ansåg att vi inte skulle få våra pengar alls. Vi gjorde alla inbetalningar dock innan 1 okt 2013 men det gällde inte enligt FK. Men det fanns en övergångsregel som sa att kostander som uppkommit innan 1 okt för vård ska inte beröras av den nya lagen. Vi har stridit och kämpat med näbbar och klor för att få rätt vilket vi visste att vi hade hela tiden. Det var bara det att FK inte ville betala våra pengar. Igår fick vi efter ytterligare 3 månaders väntan reda på att vi vunnit. De betalar ut 69500 kr till oss, 8500 kr får vi inte. Det var för medicin samt för alla läkarbesök under utredningens gång vi betalat här i Sverige. Vill bara att alla ska veta som också hamnat i skarven att vi har fått trots nej från början.
Caroline

Svar: Tack för din kommentar och att du berättar och kan hjälpa andra!! Jag känner till den nya lagen lite, men vet inte riktigt hur den påverkar mig, kanske vet du? Jag står ju i KÖ i mitt landsting för ÄD-behandling, men har gjort den i Finland (nov 2013) och skickat in papper till FK. Jag är nu 39 år. Gravid så jag lär ju inte använda min plats på Sahlgrenska. Om jag inte gjort behandlingen i Finland skulle jag ju få göra den i mitt landsting när jag kommer fram i kön. Vad tror du om mina chanser för återbetalning? Återigen: tack för din kommentar, glad att det löste sig för dig med FK: Blev du gravid? Kram!
Fertilitetsresa

Azielle
2014-06-11 @ 23:01:35
URL: http://azielle.blogg.se

Jag vet faktiskt inte om det finns några rekommendationer mot eller för spjälskydd.

Jag velar själv i frågan, om det nu blir fler. Å ena sidan är det jobbigt om barnet skallar sängen och vaknar, å andra sidan är det mindre allvarligt med en bula än en kvävning.

Det finns specialskydd i USA som släpper igenom luft. Det finns en modell där skyddet fästs på varje spjäla individuellt, så att det är luft emellan.
Andra virkar skydd av mormorsrutor.
Jag lutar åt att att virka ett eget skydd eftersom jag aldrig skulle kunna förlåta mig själv om något hände.

Svar: Mmm jag vet inte heller hur jag ska göra... ? :(
Fertilitetsresa

Camilla
2014-06-12 @ 09:47:46
URL: http://omlivetefter.blogspot.se

Har aldrig hört att det ska vara farligt innan, men självklart får jag lite griller i huvudet jag. Mormorsrutor var smart! Bara inte fingrarna fastnar. Vi har både spjälsäng och skydd från Ikea, men tyckte passformen var så dålig på skyddet.
Tror dock inte att spjälskyddet hindrar cirkulationen nämnvärt, däremot om barnets mun hamnar precis mot så kanske risken för psd ökar. Jag kommer ha andningslarm så att jag inte bekymrar mig för psd på natten. Kramen

Svar: Ja jag vet inte hur jag ska göra nu...? :( Kram tillbaka!!
Fertilitetsresa

Anne
2014-06-17 @ 21:51:55

Jag har aldrig hört talas om att ett barn skulle dött efter att ansiktet har hamnat mot spjälskyddet i spjälsängen! För om spjälskyddet är farligt, då borde väl filtar, täcken etc vara ännu värre då de kan verkligen kapsla in bebisens huvud, eller? Jag har satt spjälskydd i vår bebis säng då jag kan verkligen inte se hur den skulle kunna orsaka PSD. Då är det ju betydligt farligare att låta bebis sova i en vagn ute så här års med tanke på hur varmt det blir och vad jag vet så är just värme en av de saker som man tror är en orsak till PSD. För att inte tala om alla dom som täcker för vagnen med filt, snacka om att det blir varmt och även att man riskerar att det blir dåligt med syre!

Nu är ju många skeptiska till BVC-sköterskor men jag har gott förtroende för min svärmor som var det fram till sin pension för ett par år sedan och hon hade aldrig hört något om att spjälskydd skulle vara farligt. Däremot hade hon varit med om att barn hade i sömnen slagit i huvudet i oskyddade spjälor och även fastnat med armen mellan spjälorna (i nya godkända sängar) och vritt till armen. Så för mig är det ingen snack om saken, spjälskydd it is!

Svar: Skönt att höra ditt sätt att se på det också! Jag tänker lite att om det verkligen skulle vara en potentiellt stor fara så borde de ju inte säljas, eller vara standard på att varna för det i alla fall?
Fertilitetsresa

Anne
2014-06-18 @ 18:01:21

Det finns ju en del saker som det finns skilda meningar om ute på marknaden, bl.a. gåstolar (eller vad de nu kallas). Svärmor rekommenderade inte sådana då det trots allt hände en del olyckor med dom och hon hade själv träffat barn som skadats (barn körde in i saker och saker föll ner, stolar som skulle vara säkra i trappor åkte ändå ner för trappor osv).

Men just vad det gäller spjälskydd, skulle det finnas kända risker så tror jag absolut att det skulle vara lättare att hitta information om det om man googlar. Nu hittade jag iof detta: http://babyproducts.about.com/od/recallsandsafety/a/bumpersafety.htm men som sagt var, har man ett skydd som sitter ordentligt fast så är i alla fall jag inne på att de gör betydligt mer nytta än skada. Som sagt var, min dotter fastnade några gånger med ben och armar mellan spjälorna när hon har sovit i godkänd spjälsäng utan skydd, och även om hon inte skadades allvarligt så fick hon ont och var ledsen.

Och för att inte tala om att låta bebisen ligga och sova i barnvagn! Där är det ju betydligt mindre lufttillförsel, särskilt om föräldrarna täcker för med filtar och sufflett, och dessutom är det betydligt trängre, dvs risken är större att bebis hamnar med ansiktet in i sidan/tyget och får svårt att andas då. Där kommer säkert många och säger att de har ju koll på sina bebisar när de ligger i vagnen, men har man verkligen det 100% av tiden? Jag vet att jag inte hade det med dottern, trots att jag aldrig täckte för vagnen helt. Slutar bebis att andas så gör den bara det och det behöver inte betyda att man hör att den har gjort det. Min svåger tex höll på att dö i psd. Det var bara tur att hans mamma kollade till honom just när hon gjorde det. Hon hade honom i vagnen (ej övertäckt och han låg inte med ansiktet dolt under täcke eller in i sidan av vagnen utan mitt i) och vagnen stod bredvid henne. När hon skulle kolla till honom så var han alldeles blå om läpparna och andades inte, så med tanke på att han lever idag så hade han inte haft andningsuppehåll så länge

Svar: Usch ja det är läskigt vad som kan hända till och med när man sitter jämte! :( Vad det gäller babystol har jag också hört och läst negativt. T.ex. att det senarelägger barnens krypande eller gående då de inte tränar musklerna på samma sätt om de är mer tid i gåstolen än liggandes på golvet. Så mina bebbar blir nog golvbarn! ;) Tack för din kommentar! :)
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0