Funderingar innan man blir varse…

Idag pratade jag med två kollegor som är ca 24-27 år. De hade en del frågor om min graviditet och pratade rent allmänt om hur de tänker kring barnaalstrande (som så vitt jag förstod inte alls är aktuellt för dem de närmaste åren). Och oj vad tydlig deras naivitet var! Och jag kunde känna igen deras tankar från när jag själv var runt 25-års åldern. Tänk att få vara så naiv och hoppfull igen! Tänk att inte behöva gå igenom det vi har gjort och vara så smärtsamt medveten om hur svårt det kan vara??

Den ena pratade om hur hon tänker att hon ska planera när på året hon ska få barn. Jo just det ja, för vem vill ha barn i december eller hur var det nu? (förstå min ironi pls) Den andra tjejens frågor kring min graviditet handlade om vilket kön det är på bebisarna och hur många barn jag och min man ville ha innan vi visste att det var tvillingar. Och jag förstår hennes tankar och frågor jag gör verkligen det, men det blir så himla tydligt för mig hur liten roll allt det har idag. Mitt enda svar som är det ärligaste jag har är: Vi var bara glada om vi skulle kunna få ett barn.

Idag är jag såå tacksam för att vi får två, I couldn´t care less vilken tidpunkt de föds. Och visst har jag tankar kring könen, men mest för att jag är nyfiken och vill veta. Att vi nu ska ha extra ultraljud efter att jag varit sjuk för att kolla så allt är bra med dem känns tryggt – jag oroar mig för dem hela tiden. Därför känns det så banalt att i detta sammanhang få frågor om vi kan få reda på vilket kön bebisarna har då? Ja kanske? Men alltså vi ska kolla så att hjärtat slår på dem båda, att de växer och mår bra – det är DET vi ska kolla! Vilket kön känns inte särskilt viktigt NU, okej? Men jag förstår frågorna, för de som ställer dem tänker inte och förstår inte den oro och ångest som är knutet till allt detta. Mina fina älskade barn som jag är så fruktansvärt rädd att det ska hända något med. Jag längtar till jag har dem i min famn och kan överösa dem med så mycket kärlek – som de för all tid ska kunna ta för given!

 

Ps. Ni som läser detta som faktiskt HAR frågat mig om kön, det här är INTE riktat som något negativt till er - absolut inte :) Det jag försöker skriva är de som kommentarerar och frågar om kön som enda sak, som inte tänker på allt annat som faktiskt kollas upp, alltså orsaken till varför vi gör ultraljud. Jag har inget emot frågan om kön i sig, utan poängterar bara att det är så mycket mer...

karin
2014-04-01 @ 09:32:20
URL: http://villbli3.bloggplatsen.se

Åh jag minns min egen naivitet kring barnaskaffandet några år tillbaka..

Eftersom att jag frågade dig om kön känner jag mig lite träffad här.. Jag vill minnas att du funderade en del kring kön i början och var väldigt nyfiken? Därav min fundering. Sedan måste jag säga att jag förstås delar din uppfattning om att kön inte spelar någon roll i jämförelse med om bebishjärtat slår, såklart. Men däremot spelade det roll för min förståelse, att kunna säga "hon" och "henne" istället för "bebisen" eller "den" har gjort det verkligare för mig. Lättare att föreställa mig och känslan är mer personlig, jag väntar på min dotter..

Kram

Svar: Åh nej Karin du får inte känna dig negativt träffad, det vill jag inte! Nu har jag skrivit in ett förtydligande i slutet av inlägget: "Ps. Ni som läser detta som faktiskt HAR frågat mig om kön, det här är INTE riktat som något negativt till er - absolut inte :) Det jag försöker skriva är de som kommentarerar och frågar om kön som enda sak, som inte tänker på allt annat som faktiskt kollas upp, alltså orsaken till varför vi gör ultraljud. Jag har inget emot frågan om kön i sig, utan poängterar bara att det är så mycket mer..." Jag förstår precis vad du menar med att man vill veta och kunna förbereda sig. Men man vill veta först efter man fått bekräftat att allt är bra med bebisarna :) Kramar till DIG!!
Fertilitetsresa

Emelie
2014-04-01 @ 11:25:41

Mmm, jag känner också igen mig i naiviteten... Vad lite man visste! Jag tänker så annorlunda idag och reagerar varje gång någon pratar om "sen när jag får barn" och tänker att jag borde förtydliga med att "OM du får barn" men håller igen varje gång. Tyvärr är min upplevelse att dessa personer har blivit gravida på första försöket... (Inte ett dugg bitter!).

I alla fall, i fredags gjorde vi ET! Fick tillbaks två embryon eftersom de inte var frysbara :( Så inget till frysen alltså. Har känt ömhet i livmodern sen i lördags och ömma bröst men detta tolkar jag som biverkningar av lutinus. Testdag på långfredagen, hur klarar man denna period!? Kan ju inte låta bli att känna efter och tolka in... Suck. Det är lite för spännande och livsavgörande detta!

Kram på dig!

Svar: Grattis Emelie!! Jag fick ett bra råd ang "ruvandet" som jag tog till mig: NU är du gravid - och du är det till dess motsatsen bevisas, vilket den förhoppningsvis inte gör - njut av denna tiden! Jag hade en positiv känsla hela tiden som jag ruvade, jag trodde verkligen på det, det kändes bra :) Jag tjuvtestade inte utan höll hårt på testdatum - som sedan visade ett stort tydligt PLUS - och det hoppas jag att det gör för dig också!! Kramar
Fertilitetsresa

Mary
2014-04-03 @ 11:06:54
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com

Vi fick heeela tiden frågan om vi skulle kolla kön, eller om vi redan kollat. Mest från äldre släkt och bekanta som sa att "alla tar ju reda på det nuförtiden". Så det kändes mer som om tyckte det var onödigt att kolla, men att alla ändå gjorde det. Vi kände oss lite annorlunda som inte kollade kön. Vi sa ju till ultraljudsbarnmorskorna att vi inte ville veta. Ändå frågade en nära vän (som vet hela historien och vet att vi inte ville veta kön) om inte barnmorskorna hade hintat lite om de sett nåt. Så konstigt, det skulle ju vara taskigt att göra om vi inte ville veta. Det märktes att hon själv var så nyfiken att hon inte kunde hålla sig. Hon var helsäker på att det var en tjej, baserat på min magform och vad jag hade sug efter och allt möjligt. Lite ironiskt att hon hade fel. Märkligt sånt där hur det fortfarande är så "viktigt".

Svar: Ja hon var nog bara nyfiken, för det vore ju hemskt om de hintade om något när ni inte vill veta! Ja jag är lite splittrad till det här med att veta kön innan eller inte. Alltså splittrad om vad JAG vill veta, andra får göra precis som de vill :)
Fertilitetsresa

Mary
2014-04-03 @ 11:14:34
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com

ps. E skulle ju komma i december och vi såg bara fördelar med det. Längre ledighet tillsammans pga massa röda dagar, inga krav på julfirande eller nyårsfirande då man har en liten. Mörker och kyla som gör att det är helt ok att bara mysa hemma i soffan med tända ljus och pepparkakor. Och när man vaknar i ottan med bebis kan man kolla adventskalendern. Det kan du ge som svar på tal nästa gång vill snacka "planerade" graviditeter :-)

Svar: Haha den var bra! Den ska jag definitivt kontra med när jag hör om att "man vill ju inte planera ett barn till december" :)
Fertilitetsresa

Mary
2014-04-03 @ 11:34:59
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com

Jag förstår din oro över hur tvillingarna mår, och alla är olika, men faktiskt så försvann en stor del av min oro när E hade kommit. Skrev just ett inlägg om det baserat på ett annat inlägg jag läste på en blogg nyligen.

Svar: Åh jag tror och HOPPAS att det är/blir så :) Kram!
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0