Jag har blivit erbjuden att vara med i en forskningsstudie

Det är verkligen mycket som hänt det senaste, men hur det skulle bli visste jag först i slutet av vårt nybesök i måndags! Jag har ju berättat lite om att mina hormoner är i obalans och har så varit i ca 2,5 år, ett av symtomen är att jag har gått upp mycket i vikt, varför vet man inte men utredningen kring det börjar om 3 veckor det har dock ingenting med vår infertilitetsutredning att göra. Däremor har det ju påverkat mig, jag mår mycket dåligt av att väga såhär mycket, det är långt mycket mer än jag någonsin vägt!
 
Hursomhelst, för några veckor sedan (innan vi åkte på vår semester) fick jag ett telefonsamtal från Sahlgrenska, där jag blev erbjuden att vara med i en forskningsstudie. De som erbjuds att gå med i studien ska ha ett visst BMI över normalvikt (jag blir inte tydligare än så för jag vill inte berätta vad mitt BMI är). Studien går ut på att undersöka om chansen att föda barn (med hjälp av IVF-behandling) ökar om kvinnan går ner till normalvikt. Idag vet man att övervikt/fetma ökar risken för infertilitet, missfall, komplikationer vid förlossning med mera.
 
Jag fick per telefon (som sedan följdes upp med mail med dokument om studien) veta att om jag tackade ja till att vara med på studien så skulle jag få komma på nybesök i början/mitten av oktober. Väl där skulle jag bli slumpad till att antingen komma till gruppen som skulle få hjälp att gå ned i vikt eller gruppen som skulle få börja med IVF på en gång.
  • I gruppen som ska gå ned i vikt, dvs. till normalvikt, får man gå på pulver - Modifast  i samråd med dietist- i upp till 16 veckor, När kvinnan når normalvikt ska man så fort som möjligt påbörja IVF.behandling.
  • I gruppen som inte ska gå ned i vikt får man påbörja IVF-behandling på en gång
Så det jag hade att välja på var att få hjälp med att gå ned i vikt, och få påbörja IVF:en när jag når normalvikt, alternativt påbörja IVF:en på en gång. Eller rättare sagt jag fick välja mellan att gå med i studien (och då lottas till en  av grupperna, jag kan alltså inte välja vilken grupp jag vill vara med i) eller att inte var med i studien. Om jag valde att gå med i studien skulle jag få komma på nybesök i början/mitten på oktober, annars i november/december.
 
Lite krångligt att skriva om studien. Vill ni veta mer om studien? Om ni kommenterar att ni vill det kan jag berätta mer i särskilt inlägg!
 
Vad tror ni att jag valde? Jag diskuterade med min man, sedan valde vi tillsammans att jag skulle säga JA till att vara med i studien, på nybesöket fick jag svaret på vilken av grupperna jag kom med i...
Anne
2012-10-17 @ 12:43:02

Hej!
Jag kom med i samma studie i december förra året. Hamnade i viktminskningsgruppen och lyckades gå ner 18 kg på de 12 veckorna. Vår första IVF ledde till + men tyvärr fick vi missfall i v 7. Nu är vi inne på vårt andra försök och har plussat igen :)
Jag såg det som att oavsett vilken grupp jag kom med i så var det vinst. Antingen skulle jag ju gå ner i vikt eller så skulle vi få starta med IVFen.
Lycka till och hoppas verkligen det går vägen!

Svar: Innan jag läste din kommentar trodde jag det var en ny studie, men idag frågade jag dem ch det visade sig att den hållt på i 2,5 år! 18 kg!! Wow :) Hur var det för dig? Just nu känner jag det som om jag inte vet vad jag har gett mig in på... Hur gick det med hungern? Jag är rädd för att behöva vara vrålhungrig i 12 veckor :(
Ledsen för ert missfall. Plus nu, sedan hur länge? Lycka till!!
Fertilitetsresa

Vårt efterlängtade mirakel
2012-10-17 @ 18:10:03

Åh va spännande... en sån studie verkar ju hur intressant som helst, jag skulle mer än gärna vilja vara med om det oxå ju ;) KUL!!!

Svar: Ja det ÄR spännande! Jag känner mig mycket förväntansfull, men också lite räddd... Undrar ibland vad jag har gett mig in på? Kommer jag att behöva vara hungrig i tre månader nu??!
Fertilitetsresa

J
2012-10-17 @ 21:48:57

Riktigt spännande, självklart vill man höra mer! Kram

Svar: Ja här på bloggen kommer jag berätta "allt" men irl blir det nog ingenting... Jag har inte bestämt mig ännu, kanske ge det sig av sig självt?
Kul förresten jag har två "J" som kommenterar på bloggen :)
Fertilitetsresa

Anne
2012-10-19 @ 07:58:02

Hej!
För mig var det helt ok faktiskt. Trodde det skulle vara galet jobbigt och att jag inte skulle orka träna som jag brukar men det funkade bra. Man har ju bestämt sig så man biter i. Prova lite olika smaker i början så du hittar några som funkar för dig. För mig var det bara choklad som gällde (dryck + pudding) så det blev lite tråkigt i så många veckor men vad gör man inte för att få bilda familj ;) Någon dag när det var för kämpigt slank det ner en liten frukt eller grönsak.
Vi är på V7+1 nu och ser med galen nervositet fram emot VUL nästa vecka.
Kämpa på nu så har du i alla fall gett er de bästa förutsättningarna.

Svar: Tack för att du berättade! Hur gick det efteråt? Har du kunnat hålla vikten okej?
Åh lycka till på ert VUL!!
Fertilitetsresa

alexandra
2012-10-21 @ 23:37:16
URL: http://mlbloggen.blogg.se

låter som vi har en liknande historia, hoppas de går bra för dig :) Själv har jag börjat att få hjälp med min viktminskning, samt att jag räknar kalorier. Så jag börjar med vikten och hoppas det funkar med barn då jag kommer ner i en mer rimlig vikt :) Kul med studien

Svar: Har läst igenom din blogg, vilken resa du har gjort och har framför dig! Lycka till!!
Fertilitetsresa

Anne
2012-10-22 @ 13:33:12

Kan man hjälpa någon i samma sits så känns det helt ok att berätta :). Jag gick upp ca 1 kg när jag började äta vanlig mat men sedan har jag hållt det ända fram till jag började med hormonerna i august. Gick upp 4 kg denna gången men har inte gått upp mer sedan jag slutade. Kände att Modifast var ett sätt för mig även i framtiden att kunna få en kickstart på att bli av med tex överblivna graviditetskilon (önsketänkande :)).
Första dagen var sjukt jobbig för mig. Låg och frös som en hund efter jobbet och somnade kl 20. Sedan blev det bättre och bättre.
Kör hårt!

Svar: Vad snäll du är som berättar :) Och vad skönt att höra att det har fungerat bra efteråt. Jag är jätterädd för att kämpa stenhårt med detta i 12 veckor och sedan gå upp allt på en gång till. Men de säger ju att jag inte ska göra det om jag följer kostråden. Och jag lovar att jag ser detta som en chans och kommer verkligen ge allt!
Och ja, dag 1 har inte varit en rolig dag, men jag har härdat ut den...
Fertilitetsresa

JZ79
2012-11-30 @ 11:43:12

Jag blev uppringd igår och erbjuden att vara med i studien :) Fick nästan en hjärtinfarkt är hon sa hon ringer från ivf på Sahlgrenska. Jag sa JA direkt, men vin ville vi skulle läsa igenom mailet och sen höras igen på måndag. Nybesök kunde bli aktuellt redan om en vecka för en del! Väldigt pirrig och förväntansfull :) Får man alltså veta på första besöket vilken grupp vi/jag hamnar i? Vår remiss kom till SU förra veckan å tanken på att vi kan få sätta igång så snart känns otroligt spännande. Om vi inte medverkar i studien får vi vänta 3-4 månader på nybesök, sen flera månader till på att sätta igång behandling.
Oj va mkt jag skrev nu, blev bara så glad att hitta din blogg å nu ska jag läsa igenom allt :) kram å lycka till

Svar: Haha jag kommer ihåg när de ringde mig! Hon sa typ "förlåt om jag stör" och jag svarade "ni kommer aaaaldrig störa - ni får ringa nääär ni vill!!" HahaGå bak i min blogg, jag har skrivit om första besöket! Ja du får reda första besöket vilken grupp du hamnar i - du måste vara beredd att fullfölja oavsett vilken grupp du hamnar i. Hur känner du inför de olika grupperna? Vad vill du helst?
Har ni fått datum för besöket? Oj vad spännande, även för mig att få följa med på er resa - skriv igen!!
Kram & lycka till till ER!!
Fertilitetsresa

JZ79
2012-12-04 @ 22:30:43

Jag är så glad att jag hittat din blogg =)
Jag blev uppringd igår igen och de undrade om vi tänkt över om vi vill vara med i studien. Självklart sa jag, det sa jag ju från början :P Jo jag förstod att du verkligen ville säger barnmorskan då! Haha! Hon undrade om vi kunde komma på nybesök nästa vecka :o) På onsdag 12/12 kl 8.30 ska vi dit! Mannen ska lämna prov där, så vi måste vara där redan 7.30 Lär väl vara en massa trafik så vi får åka hemifrån tidigt så vi inte blir försenade.
Helst vill jag börja direkt med ivf såklart, men samtidigt kanske chanserna ökar om jag går ner mer i vikt? Gick ner 25kg två år sen med viktväktarna och håller den vikten rätt bra..men fortf. ett högt bmi på 31. Känns sådär med pulverdiet, men jag är beredd att göra vad som helst bara vi får hjälp att bli gravida!
Jag har ingen blogg, men finns på Familjeliv som JZ79
Kram och kämpa på!

Svar: Jag är också glad att du hittade hit! Om du kommer med i viktminskningsgruppen vet du ju vad du har att vänta dig.. Och vi kan stötta varandra! Om du kommer med i den andra gruppen får jag se lite av båda världar!Så det är spännande även för mig att få veta hur det går för er på onsdag!!
Kram kram :)
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0