SU vs FI

Fortsättning från föregående inlägg...
 
Vi har fått några välbeövda dagar med familj och vänner på bortaplan, med sol och avkoppling. Vi behövde verkligen det så det var skönt.
 
I onsdags hade vi inbokat besök på Sahlgrenska, ett uppföljningsmöte från vårt misslyckade ivf i mars och för diskussion om kommande äggdonationsbehandlign (vi står ju i ÄD-kö på SU). Ett möte som de missat tidigare och därför skjutits upp flera gånger och sedan kom semesterna ivägen så det var först nu mötet kunde bokas. Vi tyckte det skulle bli intressant att höra hur SU beskrev ÄD jämfört med kliniken i Finland.
 
Men mötet blev inte alls som vi tänkt oss det. Läkaren inledde med: "Jaha så ni har bett om detta möte?" Vi förstod ingenting, för vi hade inte bett om det utan fick dagen efter det som skulle varit ägginsättningsdatum reda på att vi inom kort skulle få träffa läkaren men det blev aldrig så. DET var det här mötet - fast 5 månader senare... Så vad skulle vi svara? Så tja det blev en knagglig början. Och fortsättningen var inte så mycket bättre heller :(
 
Jag vet inte om läkaren hade en dålig dag, men vi nådde definitivt inte fram till varandra. Att prata om det misslyckade ivf:et kändes ganska meningslöst. Det är vad det är och det finns inget att göra. Vi har accepterat att ivf inte är en metod för oss. Hon förklarade liiite bättre vad mitt låga amh-värde på 0,2 innebär, det var bra.
 
Så vi bad henne istället att berätta om äggdonationsbehandlingen vi har framför oss. Men alltså, jämfört med den vi fick i Finland lämnade det en del att önska... Nästan direkt bestämde vi oss (genom ögonkontakt) att vi inte skulle berätta något om att vi står i ÄD-kö i Finland, bara för att höra vad läkaren skulle säga. Men hon rekommendera Baltikum om vi har den ekonomiska möjligheten. Hon förstod inte vad jag menade med att vi kan "åberopa vårdgarantin" och när jag sa att Finland har samma lagstiftning som Sverige sa hon bara att lagar vet hon inget om, det får vi kolla upp själva! Det var svårt att få raka svar på de frågor jag faktiskt hade. Och ja, när vi gick därifrån var vi bara förvirrade min man och jag :(
 
Det enda positiva med detta möte är att nu känns vår ÄD i Finland såå rätt - det är verkligen vad jag hoppas på, det kändes rätt i hjärtat när vi var där - tänk er en liten unge med massor av SISU!!
Langtarefterbarn
2013-08-11 @ 19:56:24
URL: http://langtarefterbarn.wordpress.com

Jag blir så arg när jag hör hur den svenska sjukvården beter sig ibland.
Ni gjorde helt rätt i att inte säga något om Finland och jag hoppas stenhårt att det kommer gå vägen för er. Kraaaam

Svar: Tack för det - känns gott att veta :) Kramar!!
Fertilitetsresa

JZ79
2013-08-11 @ 21:57:37

Usch va tråkigt att SU-besöket blev sådär, va sur jag blir! Va det samma läkare som vi har haft tidigare?
Bra att ni inte sa något om Finland, märkligt att de rekommenderade er att kolla mer på Baltikum eftersom Finland har samma regler som oss. OM de ska rekommendera något så är det väl Finland. Skönt att ändå att ni nu vet att ni gör 100% rätt i att inte vänta på SU.
Otroligt spännande att följa er resa.
Stor kram!

Svar: Vi har haft samma läkare hela tiden va? Isf ja :( Ja jag hoppas verkligen att detta blir slutdestinationen på vår resa :) Kramar tillbaka!
Fertilitetsresa

Elin
2013-08-11 @ 22:57:34
URL: http://Endromomfamilj.wordpress.com

Fy va konstiga de är! Tur ni inget sa om Finland.
Tänk att ni kanske snart lyckas!! :) <3
Kram

Svar: Känns helt overkligt :) Kram!
Fertilitetsresa

Sindyrella1983
2013-08-12 @ 09:17:51

Men usch vad tråkigt med ett sådant bemötande. Dom måste ju få dessa frågor hela tiden... Dom borde verkligen kunna svaren på allt. Men skönt att ni känner att ni gjort rätt val med Finland! =)
Kramar

Svar: Ja nu känns det ännu bättre :) Kram
Fertilitetsresa

Mary
2013-08-12 @ 10:56:11
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com

Håller med övriga kommentarer här, vad jättekonstigt beteende hos läkaren, och det där uttalandet att hon inte har koll på lagar, varför inte då? Kan man inte kräva det, vem ska annars ge en tips och råd om var man kan hämta den informationen själv. Känns ju inte kul att ha möte med en så oengagerad läkare.

Hoppas så himla mycket på att allt kommer gå vägen för er i Finland!
Kram!

Svar: Nej jag tror bara att de behöver kunna om det som sker på sin klinik/sitt landsting tyvärr :( Jag vet mer efter att jag har läst på i alla fall. Tack för dina lyckönskningar - de värmer! Kramar
Fertilitetsresa

tanniz
2013-08-12 @ 18:35:56
URL: http://tanniz.bloggo.nu

Var tvungen att googla SISU. Fick först se idrottsutbildare och fick inte ihop det men sen läste jag på wikipedia om den finska ordet för kampvilja. Kan inte stämma bättre på er. Med två kämpande föräldrar som ni så kommer det bli ett barn med massor av SISU.. helt rätt, helt klart :)
kram

Svar: Haha ja precis, det är det det handlar om - mycket vilja en kämpe, ett strongt ägg och bebis!! Kram
Fertilitetsresa

Suz
2019-03-10 @ 17:29:49

Känner verkligen igen det här beteendet hos läkare.. Skönt att vi inte är de enda som upplevt det!:) Att de inte kan svara på frågor som det måste få såå ofta i sitt arbete som fertilitetsläkare.. Om inte de kan svara på det var ska man då få svar?! Känner mig besviken på svensk sjukvård i detta avseende :(.
Stort TACK för din blogg! Måste ha hjälpt så många, inklusive mig! <3

Svar: Stort tack! Så glad att vi kan stötta varandra ♥Precis som du säger, så himla konstigt att de på många sätt har så mycket sämre koll på saker och ting än vad vi - som patienter - har?!
Lycka till med allt ♥
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0