Kostråd Gravida

 

Jag var inne på Livsmedelsverkets sida ang. kostråd där hittade jag vad de skriver om Gravida. För er som är intresserade klistrade jag in det nedan för läsning!
 
Nu har ju jag turen att gå hos en dietist som t.o.m. är specialiserad på kost för gravida, ska bli intressant att se om hon ändrar rekommendationerna för mig nu när jag är gravid. Egentligen vet jag redan svaret på det:
Första trimestern: lägg till en extra frukt
Andra rimestern: lägg till ett mellanmål
Tredje trimestern: lägg till ytterligare en frukt/mellanmål
Mycket mer än så behöver man inte extra. Känns jätteviktigt för mig att ha god kost. Kan tala om att jag har skött den helt prickfritt sedan semestern. Så all is good here :)
 

När du blir med barn börjar du kanske tänka på vad du äter. För att barnet i dig ska växa behöver du mer näring. Du behöver äta mer
vitaminer och mineraler men inte mer kalorier.

Olika sorters mat innehåller olika slags näring. Därför ska du äta olika slags mat så att du får i dig all näring som kroppen behöver.

Ät 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Det är 3 frukter och 2 händer fulla med grönsaker. Ät fisk 2 till 3 gånger varje vecka. Drick ungefär 5 deciliter lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt varje dag.

Ät lättmargarin på smörgåsen. Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat.

Ät kött eller kyckling eller ägg eller bönor eller linser varje dag. Ät potatis eller bröd eller pasta eller ris eller bulgur varje dag, Ät helst dessa med fullkorn.

Drick vatten när du är törstig.

 

Tallriksmodellen

På bilden av tallriken kan du se hur mycket mat du behöver av de olika sorternas mat.

 

Nyckelhålsmärkt mat

Ett enkelt sätt att äta nyttigt är att välja mat med nyckelhålsmärket på sig. Mat med nyckelhålsmärket har mindre farligt fett och mer nyttigt fett, mindre socker och salt eller mer fibrer än annan mat.

 

Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur har mycket vitamin D, jod och selen. Allt det är viktigt när du väntar barn. Fet fisk som lax, sill och makrill har också omega 3-fett. Ät fisk 2 eller 3 gånger varje vecka.

En del fiskar kan ha mycket gifter som kvicksilver, dioxin eller PCB i sig. Du ska inte äta de fiskarna så ofta, bara 2 eller 3 gånger varje år.

De här fiskarna kan du äta så mycket du vill av:

Alaska pollock Ansjovis Blåmusslor Fiskbullar Fiskpinnar Flundra Hoki Hummer Kolja Krabbans vita kött Kräftor Kummel Odlad lax Lutfisk Makrill Pangasiusmal Pilgrimsmusslor Räkor Rödspätta Sardiner Sej Sik, men inte från Vänern Sill, även inlagd sill Tilapia Tonfisk på burk Torsk

De här fiskarna ska du bara äta högst 2 eller 3 gånger varje år:

Abborre Gädda Gös Haj Lake Rocka Svärdfisk Stor hälleflundra Tonfisk, färsk eller fryst Strömming/sill från Östersjön Vild lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern Sik från Vänern och Vättern Vild röding från Vättern

 

Så mycket mat behöver du äta

Du behöver mer näring när du är med barn, men inte mer kalorier. Så här mycket mer än vanligt ska du äta: Månad 1 till 3 ska du äta 1 frukt mer än vanligt. Månad 4 till 6 ska du äta 1 extra mellanmål och 1 frukt. Månad 7 till 9 ska du äta 2 extra mellanmål och 1 frukt.

För att du inte ska få för mycket kalorier ska du välja mat med näring. Ät inte så mycket läsk, godis, glass, kakor och snacks.

Du kan bli mindre trött och illamående om du äter flera gånger varje dag på bestämda tider. Ät frukost, lunch och middag och ett mellanmål ibland.

 

Så mycket bör du gå upp i vikt

Du ska inte gå upp för mycket i vikt när du är med barn. Då slipper du diabetes och högt blodtryck. Det blir också lättare att föda barnet. Fråga din barnmorska hur mycket du ska gå upp i vikt.

Du ska inte banta när du är med barn. Det är mycket viktigt att du får i dig all näring som du behöver. Rör också på dig helst 30 minuter varje dag.

 

Så får du i dig vitaminer och mineraler

Det bästa sättet att få i sig vitaminer och mineraler är genom maten
och inte genom tabletter. Välj mat som har mycket vitamin D, omega 3-fett, folsyra och järn.

Omega 3-fett får du från fet fisk som lax, sill och makrill. Vitamin D finns i mager mjölk, lättyoghurt och i de flesta margariner. Du får också vitamin D från fisk, ägg och solljus.

Folsyra får du från grönsaker, bönor, kikärtor, linser, frukt, bär och fullkorn. Alla kvinnor som kanske ska bli med barn ska äta tabletter med folsyra varje dag en månad innan de blir med barn. De ska fortstätta äta folsyratabletter fram till vecka 12 när de är gravida. Efter vecka 12 räcker det  att äta mat med folsyra i.

Järn får du från kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd. Du kanske också behöver äta järntabletter. Fråga din barnmorska om det.

Använd salt med jod.

 

Gravida kvinnor ska tänka på detta

Drick inte alkohol när du är med barn.

Ät inte lever. Lever kan skada ditt barn om du äter för mycket. Men du kan äta leverpastej.

Kaffe och svart te innehåller koffein som kan ge missfall. Drick inte mer än 3 koppar varje dag. Även coladrycker och energidrycker kan ha koffein i sig.

Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, och naturläkemedel eftersom ingen vet om de kan skada ditt barn. Prata med barnmorskan innan du tar sådana produkter.

Ska du äta tabletter med vitamin ska du inte äta mer än vad paketet säger.

Du ska inte äta ginseng eller kosttillskott som är gjorda av alger.

 

Bakterier som kan skada barnet

Det finns bakterier och parasiter, som kan smitta genom mat. De heter listeria och toxoplasma. Det är mycket ovanligt att man blir smittad. Men om du har otur och blir smittad kan du få missfall eller så blir ditt foster skadat.

Så kan du skydda dig:

Ha 4 eller 5 grader i kylskåpet. Ät nygjord gravad eller rökt fisk eller sushi eller sådan som inte har varit så länge i sin förpackning. Det gäller också smörgåspålägg. Ät inte mat som har stått länge.

Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, kyckling och kött från lamm, gris och vilt. Ska du äta torkat, gravat eller kallrökt kött ska du frysa det i tre dagar innan du äter det.   Ät inte mögelost eller kittost. Det är till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och talleggio. Du kan äta vanlig hårdost och parmesan. Du kan äta all ost som finns i mat som hettas upp tills den bubblar.

Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Diska skärbrädor och knivar. Skölj frukt och grönsaker i vatten.

Toxoplasma kan också finnas i katters bajs

Dustpuppy
2013-12-03 @ 08:42:05

Hihi, råden ser väldigt förnuftiga ut. Sedan inträffade verkligheten, med dygnet runt illamående...i flera veckior kunde jag bara äta persikor och jordgubbar och någon multivitamintablett. Inget annat.

Kan man följa råden är det bra, men man ska inte piska sig själv om det inte går. Jag håller tummarna!

/Dustpuppy

Svar: Mmm jag har ju fått äta upp det här om man säger så... ;) hihi
Fertilitetsresa

karin
2013-12-03 @ 09:03:49
URL: http://villbli3.bloggplatsen.se

Jag tänkte skriva samma som dustpuppy fast tvärtom.. ;) Verkligheten kan tyvärr se annorlunda ut och mitt illamående blev bättre när jag åt konstant. Jag åt typ var och varannan timme och jag grinade ihop totalt om jag inte fick i mig något på en gång men bara "nyttiga saker" som fil eller frukt. Jag vaknade t.om. på nätterna med enorm hunger. Jag har inte gått upp ovanligt mycket i vikt heller så jag antar att min kropp behövde fylla på depåerna. Jag har aldrig kämpat med övervikt så jag tog det hela med ro men det är klart att man säkert skulle kunna bli galet stressad. Vill bara säga att jag hade precis samma intentioner som du men verkligheten kan tvinga en att göra annorlunda. För mig gällde detta de första 13v sedan har jag inte haft samma akuta behov.

Det är förstås bra med goda intentioner, bara man inte blir dum mot sig själv om spelreglerna förändras.

Kramar

A
2013-12-03 @ 09:22:29
URL: http://ilngtansvrld.blogg.se

Jag var överviktig sen innan jag blev gravid. Illamåendet kom på en gång efter plusset. Först smygande, sen som en bomb. Så kräktes jag som en galning till vecka 16 ungefär. Varit inlagd två gånger för att få dropp och sjukskriven. Gick ner 7 kg. Sen blev det bättre. Illamåendet är dock kvar och utan Lergigan Comp skulle jag inte klara mig, men jag går uppåt i vikt. Jag minns att jag i början grinade sönder mig själv. Över viktnedgången, att jag föreställde mig att alla gifter i mitt fett gick till barnet som i mitt huvud ledde till att mitt pyre blev missbildat, att det inte fick näring och svalt och vad var jag för mamma som inte ens kunde förse mitt barns näringsbehov när det låg i magen?! Sen släppte jag det. Man är så illa tvungen. Nu kan jag äta mer varierat. Dock inte allt. Man gör så gott man kan. Det är jättebra att du går hos dietist som ger dig de bästa råden. Och jag säger som Karin, man ska inte stressa sönder över detta heller.

Kram!

Stina
2013-12-03 @ 12:56:06

Jag har under många år varit mån om vad jag stoppar i mig, så naturlig mat som möjligt, inga snabba kolhydrater och mycket sparsamt med mjölkprodukter. Nu lever jag på fil och flingor... inget annat funkar.

Det är en enformig kost som absolut inte innehåller det jag önskar, allra minst nu när jag är gravid (v16). Lite retligt är det allt, men det är iaf mat :) Hoppas du kan hålla dig till din önskade kosthållning och stort lycka till med tillökningen!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0