Vad gäller? Måste man berätta?

Som ni vet sedan tidigare har jag och min man valt att inte berätta om vår ofrivilliga barnlöshet och kommande IVF. Inte för att det är hemligt utan för att jag bara inte orkar/vill. Vi har båda berättat lite för några, men i stort är det ingen som vet.
 
Hittills har jag lyckats flexa, kompa och mixtra på jobbet vid läkarbesök och har inte behövt berätta för någon på jobbet. Men hur känge kommer det hålla? Tidigare har det varit inplanerade besök, nu med hormonbehandling och ägguttag är det ju inte självklart vilken dag det blir. Just nu planeras ägguttag vecka 10 alternativt 11 - så det är 14 dagar jag måste vara beredd att åka med kort varsel. Hur ska jag göra med chefen? Usch ja jag bävar :( Inte för att jag inte tror att han tar det bra men jag vill inte berätta något så privat för honom. Jag undrar om man måste det?
 
Vad gäller? Man får ju sjukskriva sig för IVF:en, men måste man berätta för chefen om orsaken i så fall? Vad gäller ? Någon som vet??
 
Tacksam för svar!!
JZ79
2013-02-20 @ 22:16:31

Vet inte riktigt om du måste säga..
Läs på denna sida, borde stå här: http://barnlangtan.com/

Fick idag en kallelse till Mölndal för bedömning av min fot inför en ny op. Ska dit i april...finns knappast nån chans att jag hinner opereras och återhämta mig före Reproduktionsmedicin stänger för sommaren.
Känner mig ledsen..och bitter. Vill inte vänta mer...trött på att hela tiden tampas med olika motgångar. Hungrig, vill äta, vill ha choklad för första gången sen dietstart....Känt mig mer och mer hungrig de senaste dagarna, snart bara en månad kvar..jobbigt att kämpa med diet och allt annat :/

Hur går det för dig med biverkningar och annat?

KRAM Bitterfittan..

Svar: Va?! Stänger reproduktionsmedicin under sommaren??!! När? Oj det visste inte jag :( Förlåt en dum fråga men hur mycket/på vilket sätt måste du återhämta dig för att kunna sätta igång med ivf? Är det pga smärtstillande eller vad? Förstår att det är tufft! Och du ang. maten så kan jag säga att de två sista veckorna av dieten var de absolut tuffaste, för då hade jag "ändrat fokus" i huvudet och börjat tillåta mig att ta in det som komma skulle, snacka om tortyr!! Biverkningarna går ganska bra nu för min del, känner inte av så mycket, mest utav nässelutslaget (som jag tror är en av biverkningarna) Krmais snart blir det bättre :)
Fertilitetsresa

JZ79
2013-02-20 @ 22:21:20

Om du inte orkar leta runt på sidan så finns det info om arbete och sjukskrivning vid ivf här:
http://barnlangtan.com/arbete-och-arbetssituation

Svar: Tack snälla!!
Fertilitetsresa

Karin
2013-02-20 @ 22:31:47
URL: http://villbli3.bloggplatsen.se

Du har ju rätt att vara sjukskriven i 7 arbetsdagar utan intyg, på 8e dagen krävs läkarintyg. Vad du är för sjuk behöver du väl inte vara så tydlig med!? Det går mycket influensor och magsjukdomar att ta till för att "skydda dig själv". Beror på vad ni har för rutin på jobbet men det är väl enklast att skicka ett mail..

Så tänker jag!
Kram

Svar: Smart! Tack :) Kram
Fertilitetsresa

Dumtellersant
2013-02-21 @ 08:04:26
URL: http://dumtellersant.wordpress.com

Nej, du har ingen skyldighet att berätta! Jag har kört på att maila in att jag är sjuk - egentligen ska du knte behöva berätta "i vad" - men det kan ju vara skönt om ngn frågar sen när du kommer tillbaka, typ magsjuk, migrän eller så. (Förlyld är kanske lite svårt för då hörs det ju oftast på en både innan och efter...)

Svar: Tack för ditt svar, låter klokt :)
Fertilitetsresa

K
2013-02-21 @ 09:03:25
URL: http://varlangtanefterbebis.blogg.se

Jag tycker inte heller du behöver säga nått! Sjukskriv dig några dagar och säg att du har influensan! Ingen som behöver veta vad du gör.

Svar: Sant... Åh önskar bara att man visste vilka dagar det gällde. Då kunde jag bara sjukskiva mig några dagar och strunt i allt annat!
Fertilitetsresa

Mary
2013-02-21 @ 09:18:55
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com

Jag tycker inte heller du behöver berätta. Åtminstone inte nu i första skedet.
Jag berättade för chefen för nåt år sedan, för då höll vi på med inseminationerna och det blev många VUL jag stack iväg på och var borta nån timme i taget. Jag ville att chefen skulle veta. Visst känns det privat och chefen får veta mer än man känner att de har rätt till, men om det börjar snackas om hög frånvaro har man iaf chefen i ryggen som kan försvara.

Svar: Mmm, nej jag har bstämt mig nu för att inte berätta, sen får vi se hur det blir... Finns ju så många "om" och "men"...?
Fertilitetsresa

K
2013-02-21 @ 09:27:06
URL: http://motettliv.blogg.se

Du behöver inte säga något får det är ytterst privat. Jag valde att berätta för min chef för jag tycker det är så jobbigt att ljuga, samt att jag ville lägga om vissa av mina arbetsuppgifter. Det gör också så att jag tar semester istället för att sjuka på äggplocksdagen.

Känner du att du inte vill så sjuka dig och skyll på maginfluensa, det är en sjukdom som snabbt går över så ingen kommer att tycka det är konstigt. Det viktigaste är att du gör det som känns rätt för dig.
Kram

Svar: Åh du skrev det så bra och du har rätt, så ska jag göra :) Tack för din kommentar och påmminelse om att göra det som känns rätt för mig! Kramar tillbaka
Fertilitetsresa

Anne
2013-02-21 @ 09:34:56
URL: http://www.anneutane.blogspot.com

Självklart behöver du inte berätta. Säg att du fått migrän eftersom det förmodligen kommer återkomma några gånger... Kram!

Svar: Word! Bra idé :) Tack & kram
Fertilitetsresa

Maria
2013-02-21 @ 09:51:12

Klart du kan hitta på en annan orsak till din sjukskrivning. Vi är alla så olika, själv berättade jag på jobbet innan för att slippa smyga och komma på andra orsaker, kändes mkt lättare då. Dessutom reagerade jag kraftigt på hormonsprutorna likt en depression och då var det extra skönt att de på jobbet visste så slapp jag förklara varför jag var så ledsen. Men alla ska göra vad som känns bäst för sig själv!

Svar: Tack för din kommentar :)
Fertilitetsresa

L
2013-02-21 @ 12:37:13
URL: http://thatsliife.wordpress.com/

Jag hade nog sjukskrivit mig. Och faktiskt hittat på en anledning som man kan vara hemma för en vecka. Du har ingen ledighet, eller komp du kan ta ut?

Svar: Jo jag har flex och komp som jag kan (och får) ta ut. Men jag bor ju en bit från Sahlgrenskaså det tar ganska mycket tid i anspråk även om jag bara ska åka in och ta "ett nabbt ultraljud"... Hmmm ja jag får se hur jag praktiskt löser det här... Som sagt vid detta ivf:et ska det nog gå bra, men om jag har flera som väntar så...
Fertilitetsresa

Hanna
2013-02-21 @ 12:54:56
URL: http://lifegoeson79.blogspot.se/

De två gånger jag har gjort äggplock har jag sjukskrivit mig och skyllt på magsjuka. Den första gången var jag hemma 3 dagar då jag faktiskt fick magsjuka samma dag som äggplocket och andra gången var jag hemma 2 dagar. Jag har haft en person varje gång som vetat den rätta orsaken för att någon ska kunna ta mina arbetsuppgifter.
Avskyr att ljuga men jag vill heller inte berätta för alla vad jag gör.....
Kram till dig!

Svar: Är också dålig på att ljuga... Men magsjuka skulle jag nog kunna skylla på, lite lätt illamående lär jag ju ha dessa dagar hur som (i all fall av nervositet)! ;) Kraam
Fertilitetsresa

Önskan om ett barn
2013-02-21 @ 13:14:58
URL: http://onskanomettbarn.spotlife.se

Som de andra skrivit så kan du alltid sjukanmäla dig mellan äggplock och återföring, eftersom man har rätt till att vara sjuk 7 dagar, utan läkarintyg.

Dock så åker man iväg på VUL som kan komma rätt hastigt inpå för att kolla äggblåsorna.. Men om du har ett jobb då du kan få ifrån några timmar så borde det inte vara några problem :)

Svar: Mmm problemet är bara att eftersom jag bor en bra bit ifrån Sahlgrenska så tar det minst en halvdag för mig att göra ett ultrljud... Men men det ska nog ordna sig, tack för din kommentar :)
Fertilitetsresa

Cohen
2013-02-21 @ 16:49:18
URL: http://www.ettlivblirtill.wordpress.com

Jag berättade ingenting förmin chef. Som tur är har jag mycket eget ansvar vad gäller injobbade timmar, flex och tid för ärenden. De flesta korta besöken som blodprov etc gjorde jag medan jag var ute på "ett ärende".

De längre läkartiderna tidrapporterade/meddelade jag bara läkartid. Dagen för äggplock var ju lite knepigare och så många faktorer spelade in på vilken veckodag det blev. Såfort hav fick ett prel datum från kliniken (tror det var ca 1.5v i förväg) mailade jag och ansökte om ledigt den dagen.

Dagen kom sen att senareläggas två dagar och såfort jag fick reda på det (bara någon dag innan, efter vulet) mailade jag chefen igen och skrev bara något i stil med att jag måste ha blandat ihop dagarna :p

ET två dagar senare "fixade" jag i samband med sen lunch :)

Svar: Låter som om vi har likanande arbetssituation/möjligheter till ledighet. Mitt problem är väl i sånna fall främst att jag bor en bra bit ifrån Sahlgrenska, så det tar minst en halv dag för mig att göra ett snabbt besök... Men tack för tipsen jag kommer använda dem :)
Fertilitetsresa

Tackan
2013-02-22 @ 08:25:34
URL: http://www.farhuset.blogg.se/far

Du behöver inte berätta!
Du kan få två läkarintyg från läkaren om du behöver, ett neutralt till jobb och ett med detaljer till fk.
Stå på dig!
Kram

Svar: Oj vad bra, det hade jag inte en aning om! Tack!! Kramar
Fertilitetsresa

Mallis
2013-02-23 @ 14:01:54
URL: http://www.minbebis.com/blogg/mallis

Hej. Jag måste först bara önska er lycka till i denna fantastiska resa ni är i just nu. Att gå igenom en ivf eller att vara ofrivilligt barnlös är inte det lättaste man kan gå igenom.
När det gäller att berätta eller att inte berätta till chefen så valde jag att berätta till min chef ifall något skulle hända. Han hade väldigt bra förståelse och det var även skönt att han fick reda på det som skulle ske.Jag mådde inte så bra under min sprayning och jag menar kan man sjukskriva sig tycker jag att man ska ta chansen. Man kanske bara får en chans att göra en ivf. Så varför inte slappna av och njuta av tiden medans man går igenom alla hormoner och ingrepp , spänning och inre stress.
Ta hand om er och lycka till!

Svar: Tack för dina fina och varma ord :) Och tack för att ddu tar dig tid att kommentera, jag uppskattar det! Kramar
Fertilitetsresa

JZ79
2013-02-24 @ 21:40:16

Hej,
ja repro stänger över sommaren..gäller nog de flesta sådana här mottagningar :( Minns inte exakt men sista tid för äggplock var i juni nångång och sen bokar de in plock i mitten av augusti igen.
Pga smärtsam och antagligen stor op (om den är i närheten av den jag gjorde i somras som nu misslyckats) så måste jag troligtvis äta morfin i många veckor och jag mådde riktigt dåligt av smärtan 1-2 månader efter förra op. Fortfarande smärtor och måste ta medicin, men inte riktigt så starka grejjer som morfin. Måste vara redo mentalt och fysiskt inför ivf, vill inte att nån medicin eller att jag inte återhämtat mig ska göra att ivf misslyckas.
Försöker tänka att vi inte kommer göra äp förrän augusti. Om det sker ett mirakel och jag läker snabbt efter op så ser vi det som en bonus. Vill bara inte riktigt acceptera att vi var så nära starten nu å så blir det inget än :/

Tortyren har redan börjat å jag fantiserar hej vilt om allt jag ska få äta, helt med på att det blir små portioner...men som jag längtar efter nått annat nu =)

Skönt att biverkningarna inte är allra värst. Jobbigt med nässelutslag bara. Tagit blodprover för att kolla så sprayen gör vad den ska? När börjar du spruta?
Kramkram

Svar: Hmm det visste inte jag :( Okej, ja vi får se vad som händer, nu börjar det närma sig för oss spännande så det förslår!! Förstår att du har en tuff period, men det låter i all fall som om ni har en bra plan! Hahah jag förstår verkligen din tortyr men jag lovar dig det kommer vara såå värt det att du håller det hela vägen - du kommer vara så stolt över dig själv och belöningen kommer du njuta av :):) Ja du jag får dessvärre ta tillbaka allt vad jag sagt tidigare om biverkningarna, för de är hemska nu!! :( Många kramar till dig <3
Fertilitetsresa

Sara
2014-02-21 @ 07:28:03

Du har rätt att vara sjukskriven. Jag trodde först inte man fick det för att det "inte" är någon sjukdom med barblöshet. Men så är det INTE. Din arbetsgivare kan inte neka dig sjukskrivning men då är det givetvis lättare att man berättar. Jag har nyligen berättar för min chef och det var en lättnad men det satt långt inne. Men om jag inte hade berättat så hade man säkert kunnat få sjukskrivning av läkare under behandlingstid med tanke på att det är psykiskt påfrestande. Gillar att läsa din blogg!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0