Ofrivilligt Barnlösas Dag 2013

I Sverige lider mellan var sjätte par i fertil ålder av ofrivillig barnlöshet. För att uppmärksamma detta utnämnde föreningen Barnlängtan - patientföreningen för ofrivilligt barnlösa, tillsammans med ett flertal bloggare 2011 dagen före Mors dag till Ofrivilligt barnlösas Dag. För tredje året i rad uppmärksammas dagen med målet är att sprida kunskap om både sjukdomen och hur politiska vårdbegränsningar slår mot de drabbade.

                       

Sedan 1997 klassar WHO och den svenska regeringen ofrivillig barnlöshet som en sjukdom. Trots detta är ofrivillig barnlöshet en diagnos som inte den enskilda läkaren beslutar om hur många behandlingar en patient behöver utan som styrs hårt av politiska direktiv med ekonomiska incitament i stället för medicinska. Reglerna för vem som har rätt till behandling skiljer sig stort åt mellan landstingen och de flesta får inte den hjälp som krävs för att kunna bilda familj.  De tvingas betala ur egen ficka eller söka sig utomlands för att få vård.

 

-” En av de största utmaningarna är den oförståelse som många möter. Många anser inte ofrivillig barnlöshet är en sjukdom eftersom det inte syns utanpå. Men nedsatt fertilitet är en funktionsnedsättning som har rätt att få vård för precis som alla andra sjukdomar. Och den psykiska påfrestningen som sjukdomen innebär är oerhört stor. Längtan efter barn är lika stark för de som har svårigheter att få barn som för dem som kan få det på egen hand.”, säger Cornelia Armano.

 

 

 

Barnlängtan arbetar för att avskaffa alla antalsbegränsningar av vård för ofrivilligt barnlösa till förmån för ett system där läkare får avgöra antal utifrån individuella bedömningar baserade på prognos och behov.

Linda
2013-05-25 @ 09:45:26
URL: http://meumvita.blogspot.se

Bra skrivet. Jag kopierar lite av din text till mig blogg, hoppas du inte misstycker. Det var så bra sammanfattat. Maila mig i så fall.
Kram!

Svar: Bara kopiera - och spriiiid!! Ju fler som vet desto bättre :) Kramis
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0