Tydligare regler vid vård i annat EU land

Jag letar mycket information om lågt amh-värde och äggdonation. En viktig aspekt är den ekonomiska förberedelsen och vilka rättigheter och möjligheter vi har genom att vi är med i EU. Vi Europeiska Kommissionen har jag hittat en hel del bra info:
"Som EU-medborgare har du rätt att söka vård i ett annat EU-land om du inte kan behandlas i ditt hemland inom rimlig tid eller om du behöver specialistvård som du inte kan få på hemmaplan. Detta har fastslagits av EU-domstolen i en rad domar. 
De flesta EU medborgare känner dock inte till vilka rättigheter en patient har vid vård i ett annat EU-land. Det beror på att inte har funnits någon enhetlig lagstiftning som reglerar patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård inom EU. Från och med den 19 januari i år blir det dock ändring på det. Europaparlamentet röstade då nämligen igenom ett nytt direktiv om patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård."
Vill du läsa mer gå in här !
 
 
Dustpuppy
2013-11-03 @ 12:57:39

Det där är från 2011 och anledningen till varför jag sökte ÄD utomlands, men kika på detta som gäller från och med 2013-10-01 (stycket om förhandsbesked):

http://www.svt.se/nyheter/sverige/allt-fler-svenskar-soker-vard-utomlands

/Dustpuppy


Svar: Tack för länken! Ja la ut din kommentar på bloggen :) Kram!
Fertilitetsresa

Anne
2013-11-03 @ 15:17:46
URL: http://www.anneutane.blogspot.com

Vi fick betalt av F-kassan för ÄD i Finland både för grundbehandlingen och sen för FET. Sammanlagt 77000 kr! Det blev lite tveksamheter eftersom min man är 57 år men ganska snabbt bestämde de sig ändå för att allt skulle ersättas. Jag är ju 42 år! Så det finns ingen anledning att tro att ni inte skulle få ersättning.

Svar: Hur gjorde ni? Betalade ni allt först och skickade in kvitton? Vad jag heller inte fattar är hur ersättningen kopplas till den vård man erbjuds i Sverige? Tex: pga. åldersgräns så kan du ju inte få vård i Sverige? Men FK ersätter ändå i annat EUland? Hur många behandlingar? Många frågor.. Hoppas du ids svara. Kramar!!
Fertilitetsresa

Anne
2013-11-03 @ 19:12:02
URL: http://www.anneutane.blogspot.com

Vi sparade kvitton, det blir inte så många eftersom man betalar med kort så får man ett samlat kvitto för behandling nr 1. Medicin får man inte ersättning för. Sen fyller man i blanketten som heter vårt i annat EU-land. FK ersätter ända tills kvinnan är 45 år har en handläggare på FK sagt till mig.

I Sverige hade du behövt vänta flera år för att få göra ÄD och det räcker som skäl för att få ersättning för att göra det i Finland.

Ja och sen fick vi alltså ersättningen i efterhand och det hade inte varit omöjligt att få ersättning för en behandling till om vi misslyckades. Vi fick för grundbehandlingen och sedan för en FET, som sagt.

Hoppas du fått svar på dina frågor, annars kan du alltid ringa till de som sitter i Visby och har hand om dessa frågor, de är jättetrevliga och bra på att svara på frågor om detta!

Kram och lycka till nu!


Svar: TACK snälla du för ditt svar, det kändes bra!! Jag måste ta tag i detta snart :) Kraaam
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0