Har ni sett att jag har lagt till flera kategorier (högst upp vid headern)? Just nu letar jag efter olika tvillingbloggar och framförallt är jag intresserad av tvillinggraviditeten. Det är drygt att sitta och klicka tillbaka i bloggar för att komma dit och då blir man glad om man ser att det finns en kategori "Tvillinggraviditeten". Jag vet att många hittar till min blogg genom att de söker något på t.ex. google. Det blir tydligt att de också tycker att det är krångligt att klicka sig tillbaka i bloggen eftersom många mailar frågor direkt till mig (fastän svaret många gånger går att finna i bloggen). Så nu hoppas jag kunna underlätta det hela och även göra att bloggen kan vara intressant för andra flera år framåt om man hittar hit.
 
Kategorierna man kan klicka in sig direkt på är:
IVF
Äggdonation
Tvillinggraviditet
Frågor & Svar
Allmänt (samtliga inlägg)
Frågor om hormonbehandling inför ivf, IVF försök, IVF-klinik, IVF-patienter, Ofrivillig barnlöshet, anonym blogg, att vänta tvillingar, barn genom äggdonation, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, bloggbesök, bloggkommentarer, bloggläsare, bloggsammanfattning, existensiella frågor, frågor, frågor och svar, frågor om ivf, frågor om ÄD, frågor om äggdonation, frågor på bloggen, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, hormonbehandling inför ivf, information om ivf, information om ofrivillig barnlöshet, information om äggdonation, ivf, ivf-bloggar, kommentarer på bloggen, mediciner vid äggdonation, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, privat IVF, tvillingar, tvillinggraviditet, Äggdonation Sahlgrenska, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation SU, äggdonation privat, äggdonationer, äggdonationsbehandling, äggdonationskö, äggdonator,
Läkarbesöket igår gick bra. Jag är fortsatt sjukskriven i en vecka till sedan hoppas jag kunna börja jobba på 50%. Det börjar bli ordentligt drygt att gå här hemma. Men sen samtidigt så skulle jag aldrig palla att vara på jobbet nu? Igår hade jag en riktigt dålig dag mådde såå illa heeela tiden. Efter läkaren gick jag till H&M och köpte mitt första par gravidjeans. Och fy vad jobbigt det var! Gick och svalde och svalde och djupandades, mådde illa och kände mig yr och fullkomligt hatade alla dofter som kom emot mig!
 
Känns tidigt att köpa gravidjeans men.. Alltså jag får mest in i huvudet att jag har blivit större och att kläderna inte passar så bra längre pga att jag äter mycket. Men när jag läser på andra gravidbloggar så ser jag att många av dem hade lite mage redan i v 7 och definitivt i v 13. Jag vet inte? Maken tar kort på mig 1 gg/v nu i alla fall (började förra veckan, ska bli kul att jämföra över tid. Han säger att han kan se en liten bula, en rundning på magen som jag aldrig har haft tidigare. Jag känner mig bara tjock och plufsig varpå han svara "Ja men det står det i böckerna också att du ska göra! Ha ha han är söt min man :)
 
Det här med gravikläder kommer bli ett problem, det märker jag redan nu. Det är ju nästan inga butiker förutom H&M som ens säljer mammakläder? Är det någon som har tips så tar jag TACKSAMT emot det!! Jag ska till Stockholm om några veckor så har ni tips där så vore det kanon!
Gravid, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid genom äggdonation, gravid i vecka 13, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 13, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditetssymptom, gravidjeans, illamående, mammakläder, sjukskriven, tips, tvillingar, tvillinggraviditet,
Ja igår var jag och maken på Inskrivningssamtal. Alltså jag har ju för stor förhoppning, för så särskilt spännande är det ju inte? Hon visade mig planen för hur man följer upp graviditeten enligt ett särskilt "PM", men kommenterade hela tiden att det här stämmer ju dock inte så väl på mig. Nehäe... Jag har en annan plan, så varför hon visade standard-pm:et fattar jag inte riktigt...
 
Planen för mig och vår tvillinggraviditet är:
- Tyreoideaprover var sjätte vecka
- Besök/Ul på Antenatal en gång i månaden (kan ev. bli oftare)
- Besök på Barnmorskemottagningen varannan vecka (från och med v.20)
 
Proven jag tog sist för 7 veckor sedan var bra i alla fall. Lite komiskt var det när vi pratade om att mitt illamående fortfarande håller i sig (ska träffa läkaren ang. det senare idag förresten). Barnmorskaen pratade om att det är viktigt att jag fortsätter med järntabletterna, varpå hon frågade: Men då mår inte mer illa av dem då? Hur ska jag veta det? Illamåendet startade måndag v. 6 och järntabletter har jag tagit sedan fredag v. 6 - hur ska jag veta vad som är vad?? Ja ja... Gårdagens blodtryck låg bra på 125/75 (skriver det mest som minnesanteckning till mig själv).
 
Vi bokade upp några besökstider lite längre fram + att jag har fått tid hos sjukgymnasten för förebyggande träning inför den extra påfrestningen med tvillinggraviditeten (främst för ryggen).
 
Känns roligt att få planera framåt i alla fall. Även om jag ärligt kan säga att jag fortfarande inte fattar att jag faktiskt är gravid och ska få TVÅ barn till sommaren??? :)
Antenatal, Gravid, barnmorskemottagning, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, förebyggande träning, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 13, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, gravidsymptom, illamående, inskrivningssamtal, järntabletter, sjukgymnast, tvillingar, tvillinggraviditet, tyreoideaprover, vecka 13,
i eftermiddag ska jag på inskrivningssamtal. Trodde det var det jag hade sist jag var där i vecka 6, men det var visst hälsosamtalet? Ja, ja, hoppas detta ger lite mer än förra då rå...
 
Ringde förra veckan för att fråga om jag skulle ta blodprov, vilket jag tydligen ska, så jag har inte tagit Levaxinet (sköldkörtelhormon) idag. Berättar imorgon hur det gick :)
Gravid, gravid med tvillingar vecka 13, inskrivningssamtal, tvillinggraviditet, vecka 13,

Gravid vecka 13

     
Texten är hämtad från denna Gravidkalender

I magen:

Moderkakan sköter hela utbytet av näringsprodukter och avfallsprodukter. Den producerar också hormonerna progesteron och östriol som hjälper kroppen att bibehålla graviditeten. Tidigare producerades blodkropparna i gulsäcken, som egentligen inte har någon annan uppgift, men nu har gulsäcken tjänat sitt syfte. Från och med nu producerar fostrets lever och mjälte blodkropparna - och snart börjar också benmärgen att producera blodkroppar. 

Barnets ögonlock är stängda för att skydda ögonen som är under utveckling. Fostret kan också vara kapabelt att stoppa en tumme i munnen även om sugmuskulaturen inte är färdigutvecklad än. Flera revben kan vara synliga och vävnader som kommer att bilda ben är under utveckling i fostrets huvud, ben och armar. Bukspottkörteln har börjat producera insulin. Huvudet växer långsammare än tidigare. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. 

 vikt.JPG  langd.JPG

35 gram

70-80 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

De allra flesta mår inte illa längre även om det finns undantag. Magen börjar rundas lite och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Det kanske inte syns så tydligt utåt men du kan själv lätt se skillnad när du är naken. 

Partner:

Nu när magen börjar växa kanske du tycker att graviditeten känns mer verklig, även om du varit medveten om den en längre tid. Om din partner fortfarande är illamående, ge henne några kex eller skorpor och ett glas vatten innan hon stiger upp ur sängen. Det kan dämpa illamåendet. 

Mödravården:

Nu kommer du kanske att gå på ditt andra besök hos barnmorskan på mödravårdscentralen. Mellan vecka 13 och 28 brukar man i regel besöka mödravårdscentralen en gång var fjärde vecka. Barnmorskan klämmer och känner på din mage för att se att livmodern och fostret växer som det ska och att fostret rör sig. Ditt blodtryck kontrolleras vid varje besök. Vid vissa besök tar man extra blodprov och urinprov för att kontrollera att du inte utvecklat graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning. Det kan också bli aktuellt att ta extra järntillskott om ditt blodvärde är för lågt.

Gravid, Gravidkalender, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 13, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditetssymptom, graviditetstecken, gravidsymptom, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 13,
Längtar tills jag får en mage att "hålla om", att ha något att prata till. Nu känner jag mig mest plufsig eftersom jag äter typ hela tiden.. Måste nog ändå köpa något gravidplagg snart för illamåendet blir värre om jag har något plagg som sitter åt det allra minsta runt magen. Tror jag köper mig en klänning eller två som jag kan växa i. 
 
Det som däremot markant har blivit större är tuttarna! Jösses... Jag kan inte stänga vinterkappan pga av dem! Har inte kunnat använda någon av mina bh:ar (utan att få fyra tuttar) på ett bra tag nu. Så jag har köpt två nya bh:ar, och då köpte jag amningsbh på en gång. Förhoppningsvis passar de som just amningsbh eller så blir de så-länge-bh under min graviditet?
 
Försöker och vill vara praktisk i det jag köper vad det gäller gravkläder så att jag kan använda dem så mycket som möjligt. Tips från någon insatt? Mottages tacksamt :)
Gravid, barn genom äggdonation, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravidblogg, graviditet, gravidsymptom, tvillingar, tvillinggraviditet, äggdonation, äggdonationsbehandling,
Det går framåt. Jag ser vad det står i min gravidapp men det känns ändå totalt overkligt? :)
 
Gravid, Gravidkalender, blogg om tvillinggraviditet, gravid med tvillingar, gravidappar, tvillinggraviditet,

Hej! Grattis till magen!! Jag hoppas inte att jag gör dig illa med min fråga men söker ett svar som är svårt att hitta. Har läst lite olika bloggar över de som kämpar. Själv fick jag reda på mina extremt dåliga el obefintliga odds innan vi börjat kämpa men sorgen är likväl extrem. Jag försöker nu bearbeta och acceptera för att så småningom orka gå vidare mot äggdonation, vilket jag är så tacksam att det finns!! Men, jag undrar - vore dina känslor annorlunda tror du om du till slut blivit gravid med egna ägg eller är sorgen du känner knuten till kampen i sig? Jag oroar mig nämligen så mycket över att alltid fortsätta känna sorg efter ett genetiska barn. Eller försvinner den smärtan? Såklart kommer du älska dina bebisar som nu är i magen precis så som du hade älskat ett barn från "naturlig tillverkning" MEN sorgen över det genetiska barnet... finns den kvar ändå? Sorg och kärlek kan ju finnas sida vid sida? Hur tror/vet du att det är? Stor kram från en som är mitt uppe i det.

Tack så mycket :)
Det är en väldigt bra fråga du ställer och jag känner igen mig i det du funderar över från mina egna tankar i början, när jag precis fått reda på att ÄD var vår väg till barn. Mitt tankesätt har ändrat sig väldigt mycket från dess, men det är en process och en mycket plågsam sådan… Men när man tagit sig en bra bit på den blir det ljusare och ljusare!

Jag tror att det är en livslång sorg att inte kunna få genetiska barn, men den sorgen får mindre och mindre betydelse och utrymme. Men jag tror aldrig den blir ”noll” om du förstår vad jag menar? När jag var mitt inne i processen och allt snurrade och det var svårt att sortera alla tanakr var jag förtvivlad av det faktum att jag antagligen inte skulle bli genetisk mamma, till ett ”eget” barn. Det som hjälpte mig var samtal med min psykolog på SU som bland annat sa: ”Nej  det blir inte ditt genetiska barn men biologiska – ni delar blod och barnet får dina antikroppar med mera” det betydde mycket för mig, kanske kan det hjälpa dig med? Under hela resan var det ändå två olika diskussioner och processer som pågick i mig: en var längtan till barn och vägen dit den andra var sorgen och bearbetningen att överge drömmen, om hur jag alltid trott att det skulle bli den dagen jag blev mamma. Men jag har ALDRIG trott annat än när väl barnet kommer, kommer jag vara 100 % glad för det och känna mig till 100% som det barnets mamma. Min sorg handlade inte om det, kärleken tillbarnet var jag övertygad om. Men sorgen var hur det blev till, att det inte blev som jag alltid drömt om. Helt plötsligt började jag uppskatta mitt eget utseende på ett helt nytt sätt och sörja att mina gener inte får leva vidare.

Idag när jag är gravid har jag inga ledsamma tankar eller känslor på att det inte är mitt genetiska barn. NU känns det bra, jag längtar till dem så innerligt :)

Jag förstår din fråga, och jag hoppas jag kan förmedla mitt svar till dig? Det jag menar är att det kommer alltid vara två saker: sorgen kommer alltid finnas kvar att jag inte får ett genetiskt barn men den sorgen kommer nog spela mindre och mindre roll. Däremot vill jag verkligen få dig att förstå att till den sorgen finns ingen som helst koppling till mina barn – som jag bär, de står enbart för lycka och glädje!! ♥♥
Ofrivillig barnlöshet, barn genom äggdonation, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, existensiella frågor, frågor, frågor och svar, frågor om ÄD, frågor om äggdonation, frågor på bloggen, genetik, genetisk förälder, genetiskt barn, gravid genom äggdonation, psykolog, sorg, sorgeprocess, ÄD, äggdonation, äggdonationer, äggdonationsbehandling,
Jaha nu när jag äntligen slipper vaggisarna så får jag nya tabletter...
 
 
Dessvärre verkar det inte rå på illamåendet mer än Lergiganen :(
 
Längtar tills jag kan njuta av graviditeten, så som jag har drömt om! Nu känns det som jag har haft maginfluensa i över sex veckor och jag kan lova att det börjar tära på psyket... Men ,men inget att göra mer än att genomlida det och innerligt HOPPAS att det ger med sig inom ett par veckor. Småfnissade lite när jag såg på google att starkt illamående är ett tecken på att man väntar flickor - I would be so lucky!! ;)
 
Hoppas att DU har en bra dag/kväll :)
Gravid, Primperan, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravidblogg, graviditet, graviditetssymptom, graviditetstecken, illamående, lergigan comp, tvillingar, tvillinggraviditet,
Idag har jag och maken beslutat att officiellt gå ut med att vi är gravida, med tvillingar! Egentligen hade jag velat vänta med att berätta, men andra orsaker gjorde att vi inte kunde hålla på det längre, eller ja det blev lite klurigt att komma undan med det :)
 
Jobbigt att ta steget, men nu när det är gjort känns det som en lättnad! Men ändå konstigt att prata med andra som grattar och är glada och som så lätt och ledigt pratar och frågar om triviala frågor som vill ni veta om det är pojkar eller flickor? Hur länge ska du vara mammaledig? Med mera... Jag har fokus fortfarande på överlenad - perspektiven skiljer sig lite...
 
Men skönt att ha kommit ut! ;)
Gravid, bloggar om graviditet, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravida, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, vecka 12,
Usch vad nervös jag var när jag väl kom på plats! Hade helt förträngt att det även var samma plats där vi en gång började vår infertilitetsutredning (ett år innan vi kom till Sahlgrenska), usch det var inte roliga minnen det inte..
 
Men besöket gick bra! Två små fina varelser som levde om ordentligt i magen hade jag!! De sprattlade, vinkade/boxade och kickade så att det stod härliga till =D Den ena låg perfekt i profil så att man kunde se näsa armar ben med mera. Den andra fick vi aldrig någon riktigt bra bild på, men två fina hjärtslag fick vi se
 
Enligt vad läkaren kunde bedöma nu så är det tvåäggstvillingar, det var två hinnsäckar och hon tyckte att det var kraftig hinna mellan dem och även att de verkar ha varsin moderkaka - bästa förutsättningarna ju!!
 
Många glädjetårar skvätte där och nu under kvällen!! Fast fortfarande har jag så svårt att ta det till mig, att förstå - att de faktiskt är i min magen?!?!! Så underbart :) :)
 
Jag är fortsatt sjukskriven men har nu fått ytterligare en medicin mot illamående, så nu hoppas jag att det hjälper och att det hemska illamåendet avtar!

Idag är jag lycklig och tacksam
Gravid, anonym blogg, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravida, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditeter, graviditetssymptom, gravidsymptom, hinnsäck, illamående, infertilitetsutredning, moderkaka, sjukskriven, sjukskrivning, tvillingar, tvillinggraviditet, tvåäggstvillingar, ultraljud, vecka 12,
Är grymt nervös inför eftermiddagens ultraljud. Alla risker och farhågor virvlar i huvudet!! Jag är livrädd för massor, vill inte skriva om det för jag vill inte ha det på pränt :(
 
Maken möter mig på sjukhuset och sedan ska vi leta rätt på Antenatalen. Där hoppas jag innerligt att vi får se två friska välmående foster! Håll tummarna för oss!!
Antenatal, Gravid, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, gravid i vecka 12, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 12, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, ultraljud, ultraljud vecka 12, vecka 12, äggdonation,
Ny vecka, och i Graviditetskalendern kan man läsa detta:
 

Gravid vecka 12

PDF Skriv ut E-post
Senast uppdaterad ( 2009-03-12 )

I magen:

Fostrets ansikte börjar nu att synas allt tydligare. Det har fått en haka och en liten näsa. Små fingernaglar och tånaglar bildas. Eftersom blodmängden har ökat slår fostrets hjärta nu några slag snabbare per minut. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser. Risken för missfall minskar kraftigt efter vecka 12. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

25 gram

55-60 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

ultraljud vecka 12+5

Mamma:

Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat 1-4 kg i vikt. Om du har kräkts mycket kan det dock hända att du till och med har minskat i vikt men det är inget du behöver oroa dig för. 

Har någon sagt att du "ser gravid ut"? Det beror inte bara på din inre lycka över att vara gravid utan också på att din hy ser bättre och slätare ut. Det är ett resultat av ökad blodmängd och hormonet hCG.   

Kanske har ni redan talat om för nära och kära att ni väntar barn men många brukar vänta med det till efter vecka tolv eftersom risken för missfall minskar kraftigt då. 

Partner:

Om du har frågor som du av någon anledning inte vill ta upp med din partner kan det kännas skönt att prata med kompisen istället. Du kanske bär på en oro som du inte vill belasta din partner med. Om han eller hon har barn kan du säkert få svar på många av dina frågor. Hur var deras sexliv under graviditeten? Hur påverkades hans eller hennes partner av den? Förändrades deras relation?

Mödravården:

Nu bör du har varit på ditt första besök på mödravårdscentralen och även ha gjort en läkarundersökning om du är förstföderska. 

Det är möjligt att du kan få lyssna på ditt fosters hjärtljud. Många tycker att det låter som ett ånglok. Klicka på länken nedan. 

foster_ljudLyssna på hjärtljud

Gravid, Gravidkalender, anonym blogg, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravida, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditeter, graviditetssymptom, graviditetstecken, gravidsymptom, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 12,
Sakta men säkert utökas skaran av vänner som får veta att vi är gravida. Maken är stolt och glad när han berättar. Jag gråter alltid. Jag ÄR glad (överlycklig!) att jag är gravid men de negativa känslorna från vår kamp sköljer över mig varje gång jag ska berätta så att jag istället blir ledsen :(
 
Tror att det gör det svårt för dem jag berättar för att förstå hur jag känner när jag ger så motstridiga budskap? Men alla år som ofrivilligt barnlös försvinner inte efter 11 veckors graviditet. 
 
Jag hoppas att de lyckliga känslorna blir starkare allteftersom tiden går och längre in i graviditeten. Och att ångesten och förtvivlan från kampen hit ger med sig. Jag funderar på om jag kanske behöver hjälp med att bearbeta det som varit? Jag har bitit ihop länge, och nu när kampen ändrat form bubblar känslorna över i efterhand. Och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem...?
 
Men efter att jag har berättar och avspänningen släppt känns det lite lättare i alla fall. Om planen går som vi hoppas och allt är bra på tisdagens läkarbesök är vår tanke att det ska bli officiellt att vi ääääntligen väntar smått ❤
Gravid, bloggar om graviditet, gravid genom äggdonation, gravid i vecka 11, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 11, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, gravidsymptom,

Hej, vill börja med att säga grattis till dina tvillingar men du får gärna flytta din blogg till gravid istället för kategori vi kämpar!

Tack på förhand!

Hej Anonym, tack för grattis! Jag flyttar min blogg till gravid när jag går in i vecka 12, så du får ge dig till tåls i fyra dagar till :)

 

Jag förstår kommentaren. Men för alla oss som kämpar (för det slutar inte vid plus) är det ett oerhört stort och darrigt steg att flytta till "kategori gravid" - både här på bloggen och i verkliga livet! Jag har bestämt mig för att berätta efter mitt läkarbesök på tisdag (om allt går bra), då är jag i vecka 12. Då ska den mest kritiska perioden har passerats. ändrar jag detta till en gravidblogg. Men det är fortfarande många veckor kvar...

Gravid, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, kommentarer, kommentarer på bloggen, tvillingar, tvillinggraviditet,
Läser en bok jag beställt av Svenska Tvillingklubben :)
 
 
Bok om tvillinggraviditet, Fler än en, Svenska Tvillingklubben, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, gravid med tvillingar, tvillingar, tvillinggraviditet,
Efter att ha sökt på nätet har jag börjat förstå att det är mycket som skiljer sig vid en tvillinggraviditet och en enligsgraviditet. Läkaren sa redan på vul:et i vecka 7 att det är en högriskgraviditet, de tipsade mig även att läsa på om tvillinggraviditet. Så det har jag börjat göra, det är mycket att ta in och mycket som är chockerande också! Jag vill inte gå in på detaljer nu, jag måste sortera allt i huvudet först. Men ni kommer få fortlöpande rapporter här på bloggen såklart :)
 
En av de första sakerna jag har gjort är att bli medlem i Svenska Tvillingklubben. Jag och min man har anmält oss till en föräldrautbildning för de som väntar tvillingar (eller fler). De ska bli riktigt spännande! När vi anmälde oss till den kursen kunde man välja på olika paket om man ville, jag tig det största och idag har jag fått avi från Posten att det har kommit, så nu ska jag snart åka och hämta det!
 
 
Sedan jag startade bloggen har jag fått många mail från er läsare, en del vill ge mig tips om olika saker andra vill fråga mig och få tips från mig. Frågorna och tipsen har varierat beroende på var jag har befunnit mig i behandlingen (sedan kommer det emellanåt nya läsare som hittat bloggen och börjar läsa från början och då kan jag få frågor om t.ex. ivf eller amh-värde). Nu har jag fått mail från flera i och med att jag väntar tvillingar och som jag uppskattar alla mailtips och pepp jag får - ni är fantastiska!! :):)
 
För ett tag sedan fick jag kontakt med en annan tjej som har tvillingar, hon bor i ett annat land sedan flera år. Vi har mailat fram och tillbaka och döm om min förvåning när det till slut visade sig att hennes hemstad ligger 2 mil från min bostad?! It´s a small small world... :)
AMH värde 0,2, AMH-värde, Frågor om hormonbehandling inför ivf, Gravid, IVF försök, IVF-patienter, Svenska Tvillingklubben, anonym blogg, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, bloggläsare, frågor om ivf, föräldrautbildning, föräldrautbildning tvillingar, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravida, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditeter, högriskgraviditet, kurs, lågt AMH-värde, tvillingar, tvillinggraviditet, underbara bloggläsare,
I en annan grav.app står det "Efter den här veckan är den största risken för missfall över". För min del hade jag hellre fått den infon i efterhand, dvs. "nu är den största risken över"... Men, men graviditeten fortsätter :)
 
 
Nu är jag nere på en vagitator (Progresteron 400 mg) om dagen. Sista veckan med vaggis! Längtar till ul om en vecka!!
Ny vecka, såhär står det i Gravidkalendern:

I magen:

Nu är graviditetens allra mest kritiska tid över. Från den här veckan och fram till vecka 20 växer fostret mycket snabbt. Det växer i längd från 44-60 millimeter till cirka 19 centimeter i vecka 20. Vikten ökar under samma period från 8 gram till cirka 300 gram. För att en sådan tillväxt ska vara möjlig ökar blodkärlen i moderkakan både i storlek och i antal för att ge fostret tillräckligt med näring. 

Könsorganens tillväxt sker också snabbt den här veckan. I början av veckan består könsorganen bara av lite vävnad. Sen utvecklas vävnaden till antingen en penis eller en klitoris och yttre blygdläppar. I slutet av veckan kan man se fostrets genitalier. Fostret kan röra på sig och huvudet utgör ungefär fostrets halva längd.  

 

 vikt.JPG  langd.JPG

20 gram

45-48 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Även om fostret kan röra sig så är det för tidigt för att du ska kunna känna dess rörelser. En del blir mindre illamående efter elva graviditetsveckor. Vissa kan känna en svag värk i nedre delen av revbenen - det är normalt och inget att oroa sig för. 

Partner:

Att följa med på besöken på mödravårdscentralen är ett bra sätt att vara delaktig i graviditeten. Din partner uppskattar det garanterat. 

Mödravården:

I vecka 11 är det möjligt att utföra moderkaksprov för kvinnor över 35 år eller kvinnor som har speciell anledning till extra undersökning. Moderkaksprov är relativt ovanliga nu för tiden eftersom risken för missfall är lägre vid fostervattenprov. Dessutom kan man kontrollera ryggmärgsskador vid ett fostervattenprov. 

Från och med graviditetsvecka 11 kan man också genomföra nackuppklarning. Vid en nackuppklarning, eller nupptest som det ofta kallas, använder man ultraljud för att kontrollera bredden på en vätskespalt i fostrets nacke. Om den är onormalt bred kan det vara en indikation på att fostret har Downs syndrom. Provet ger enbart en uppskattning av hur stor risken är för att den gravida kvinnan ska föda ett barn med en allvarlig avvikelse men man kan med 80 % säkerhet fastställa om fostret har en allvarlig avvikelse eller inte. Nupptestet kan göras från vecka 11 till vecka 13 + 6 dagar men allra helst i vecka 11-12. Om testet indikerar en förhöjd risk för Downs syndrom brukar man följa upp det med fler tester. Nackuppklarning påverkar inte risken för missfall. 

Genom att kombinera resultatet från en nackuppklarning med resultatet från en biokemisk screening kan man få cirka 90 % tillförlitlighet. Den kombinationen heter KUB. Screeningprovet måste göras minst fem dagar innan nackuppklarningen. 

Tvillingar:

Varför inte kontakta Svenska Tvillingklubben? Även om du har barn sedan tidigare så är tvillingar något helt nytt. Kanske finns det fler som väntar tvillingar där du bor och som du kan utbyta erfarenheter med?

Gravid, Gravidkalender, bloggar om graviditet, gravid med tvillingar, gravidblogg, gravidbloggar, gravidsymptom, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 11,
Ja vad jag gillar och avskyr har verkligen förändrat sig på sistone!!
 
Jag formligen avskyr alla "lukta-gott"-dofter - de vänder sig i magen på mig! Min makes parfym t.ex. Usch vad du luktar illa! säger jag varje morgon när han ska gå till jobbet. När han däremot kommer hem efter ett träningspass, luktar han helt okej... Kaffe? Bläe!!
 
Och maten? Jag äter en maträtt och det är helt okej, men sen vill jag inte äta den mer och måste byta rätt! Detta är väldigt olikt mig som i vanliga fall kan äta en och samma rätt flera daga i sträck. Och det är svårt att komma på nya maträtter hela tiden! Och det är verkligen så att om jag får förslaget att äta något så kan jag äta det eller så kan jag verkligen inte äta det! Något mellanting existerar inte. Så just nu fylls skafferiet, kylen och frysen, medan utbudet hela tiden minskar för min del...
 
Konstigt absolut :)
Gravid, dofter, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravidsymptom, smaker, tvillingar, tvillinggraviditet,
Varje morgon (innan illamåendet drar igång) och varje kväll (när jag lagt mig och illamåendet lagt sig något) tänker jag att IMORGON ska jag försöka träna lite och äta mindre, främst mindre portioner. Men sen när dagen kommer mår jag såå illa och känner mig helt maktlös då det enda som "hjälper" är att äta :( Att träna är inget alternativ då höjd puls förvärrar illamåendet. 
 
Så jag sätter mitt hopp på att detta ger med sig om ett par veckor eller i alla fall att det avtar något. Medicinerna är min livlina även om det inte tar bort det så hjälper det mot det värsta. Fast allvarligt, tänk om det fortsätter? Jag är seriöst rädd för hur mycket jag kan komma att gå upp i vikt då?!!
 
Min plan och förhoppning är att jag mår bättre snart, att jag jan börja träna igen och att vikten kan stå still ett tag. Men, ja.. Det återstår att se?
En sak som slog mig när jag satt i väntrummet på barnmorskemottagningen igår var att jag ser mig själv fortfarande som ofrivilligt barnlös - det är som min identitet. Jag känner inte alls någon gemenskap med de andra som sitter där med sina magar eller de med sina barn i famnen eller i barnvagnen. Jag känner mig fortfarande fruktansvärt ensam och utanför.
 
Och barnen som jag ser och möter i min vardag då? Jag har gått från att vara oerhört barnkär, men efter en tid i kampen till ett barn började jag känna ilska/avundsjukhet/agg/jagvetintevilketordsombeskriverdetbäst för alla barn i min omgivning - de är det jag önskar men inta har kunnat få! Hur ställer jag om huvudet? När sker det? Vad måste jag göra för att börja tänka annorlunda? Klart att jag måste ge det tid också, ofrivilligt barnlös har jag varit i flera år, längtan till barn har jag haft många fler år och gravid har jag bara varit i två månader. Men ändå, min bitterhet vill jag skaka av mig och byta ut den mot lyckliga känslor.
 
Jag vet att vi har BF i augusti, men det finns inget i min som tror att vi faktiskt ska få barn då. Jag har ganska väl tagit till mig att jag är gravid, att det finns två underbara liv i mig som växer - men fortsättningen kan jag inte se eller tro på än. Kanske blir det skillnad när jag får mage och kan känna dem? Men det är såå overkligt!!
 
Ser fram emot min nya identitet: Mamma
Gravid, Ofrivillig barnlöshet, barn genom äggdonation, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, identitet, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, ÄD,
Idag har jag träffat läkaren. Känns dumt för jag vill inte klaga, jag vill bara vara lycklig och glad, men illamåendet bryter ner mig. Vi pratade en stund, hon tyckte egentligen inte att det var så konstigt, vid tvillinggraviditet är det tämligen vanligt mer svårt illamående. Vi bestämde att jag blir sjukskriven i två veckor på heltid och därefter en vecka på halvtid för att trappa upp lugnt. Om jag under dessa veckor skulle må bättre kan jag självklart avbryta sjukskrivningen och börja jobba om jag vill. Efter dessa tre veckor ska förhoppningsvis illamåendet börja avta. Och det är vad jag hoppas på!
 
Så nu känner jag mig lättad, men jag har väldigt dåligt samvete :s Känner mig dum som ska vara borta från jobbet för något som är ett vanligt och helt normalt gravidsymptom (om än extra starkt), vill verkligen inte klaga, vill egentligen bara bita ihop och "ta" det. Men... Och det är ju det alla säger till mig, när de frågar hur jag mår säger jag att jag mår bra, men jag mår hemskt illa. Då möts jag alltid av svaret ja men det är ju bra! Och jag blir glad i alla fall! Då känns det ändå mer som att det är jag som är klen. Men OM dessa personer kände sig konstant bakis och kräkig så undrar jag hur länge DE skulle vara glada ändå? Jag är ÖVERLYCKLIG över graviditeten, men djupt olycklig av symptomen :(
 
Så nu blir det till att ta det lugnt och låta kroppen vila! Fast jag kommer gå till jobbet imorgon i alla fall, för "jag ska bara..." - måste avsluta vissa saker och delegera andra innan jag går på sjukskrivning.
Gravid, barn genom äggdonation, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, gravidsymptom, illamående, information om äggdonation, sjukskriven, sjukskrivning, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 10, ÄD, äggdonation,
Känns helt overkligt att en fjärdedel redan ska ha passerat?!
 
 
Från och med igår tar jag inte längre Progynon och är nu nere på två vaggisar per dag. 
Går in i vecka 10 idag, det här står att läsa i Gravidkalendern

I magen:

Nu finns barnets alla viktiga organ och de börjar arbeta tillsammans. Hjärnan utvecklas i en näst intill ofattbar hastighet. Nästan 250 000 nervceller produceras varje minut. Fingrarna separeras från varandra, likaså tårna. Svansen är helt försvunnen. Knoppar som kommer att bli tänder bildas i munnen och om det är en pojke börjar hans testiklar att producera hormonet testosteron. Öronens yttre delar är färdigutvecklade, likaså överläppen. 

Risken för att medfödda missbildningar ska uppstå minskar kraftigt. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

15 gram

30-37 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Brösten fortsätter att växa och det kan vara bra att börja använda en stöd-bh. Du känner troligen fortfarande av trötthet och illamående men nu blir det snart bättre - för de flesta. Din midja börjar försvinna. Många börjar mäta sin mage nu. Det kan vara kul att kunna jämföra magmåttet från vecka till vecka. 

Partner:

Många kvinnor oroar sig över missfall nu. Försök vara ett så gott stöd som du rimligen kan vara. 

Mödravården:

De flesta besöker mödravårdscentralen mellan vecka åtta och tio. Om du är förstföderska får du också genomgå en läkarundersökning. Ibland görs den direkt vid första besöket och ibland bokas en separat tid för den. Läkaren gör en gynekologisk undersökning bland annat för att se hur stor livmodern är och att graviditeten fortgår som den ska. Om ni inte redan har gjort ert första besök bör ni göra det den här veckan. Ibland kan man dock få vänta ända till vecka 12 innan man får komma på sitt första besök. 

Från vecka 10 är det möjligt att utföra fosterdiagnostik, så som biokemisk screening. Resultatet från den biokemiska screeningen kan också användas tillsammans med en nackuppklarning och kallas då KUB. Nackuppklarningen görs däremot tdigast i vecka 11. 

Tvillingar:

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är aningen större hos dem som väntar tvillingar än hos dem som väntar ett barn. 

 

Gravid, Gravidkalender, gravid genom äggdonation, gravidsymptom, vecka 10,
Står du inför en äggdonation/spermiedonation eller har genomgått en äggdonationsbehandling/spermiedonationsbehandling? Vill du träffa mig och fler i samma "situation"? Jag tror att vi alla kan ha stort värde av det! Min tanke är att vi kan vara i olika skeden, dvs. någon/några står i ÄD/SD-kö, någon annan har gjort ÄD/SD, någon kan vara gravid genom ÄD (som jag!) eller SD och någon kan ha fått barn genom ÄD/SD. Vi kan vara varandras stöd och dem vi kan diskutera högt och lågt med!
 
Om du är intresserad maila mig: fertilitetsresa@hotmail.se
 
Var träffen kommer att hållas beror på vilka som anmäler intresse, dvs. var ni bor :)
barn genom äggdonation, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, gravid genom äggdonation, träff, ÄD, äggdonation, äggdonationsbehandling, äggdonationskö,
Igår var det egentligt planerat för bloggträff med mina "tjejer" men pga. att flera inte kunde så flyttar vi fram den. Tråkigt då jag sett fram emot det men samtidigt skönt att få en heldag hemma och bara ta det lugnt! Illamåendet äter upp mig och förgör mig känns det som
 
På onsdag ska jag träffa läkaren och hoppas då på annan medicin som ska funka bättre. Det tar så mycket energi att hålla humöret på topp på jobbet. Sen blir det såklart lättare när vi berättar för alla, men det vill jag inte göra än. Hur länge väntade ni tills ni berättade för chefen, arbetskamrater och lite ner ytliga vänner (menar alltså inte närmaste familjen och nära vännerna)?
Ja usch och fy för detta illamående!! :(
 
Jag får ställa klockan extra tidigt på morgnarna för att allt tar så lång tid. Det första jag gör när jag vaknar är att ta min medicin mot illamående, samtidigt går maken ner i köket och fixar en skorpa som han kommer upp till mig med. Sakta knaprar jag i mig den och ligger kvar i sängen i ca en halvtimme. upp duschar och fixar mig. Äter frukost liggande i soffan och där brukar jag behöva ligga kvar en stund för att det värsta illamåendet ska lägga sig.
 
Jag kräks inte mycket men mår illa konstant. Det enda som "hjälper" någorlunda är att ligga på rygg med benen i 90 grader typ. Det är den bästa ställningen.
 
Idag ringde jag dem på barnmorskemottagningen, mest för att få veta om man kan göra något..? Barnmorskan tyckte att nu är jag ju ledig tre dagar, då kan jag vila, sedan sjukskriva mig i två dagar och så bokade hon in mig för att träffa läkaren på onsdag. Känns väl okej antar jag. Det har gått okej under julledigheten men nu på jobbet är det så mycket jobbigare, framförallt ångesten med att må så illa hela tiden är jobbig och att då försöka vara trevlig och glad och koncentrerad på sina arbetsuppgifter samtidigt.
 
Men nu tar jag helg och tänker viiiila!
Kramar till Er Alla :)
Gravid, graviditetssymptom, illamående, sjukskrivning, tvillinggraviditet, vecka 9,
Jag fortsätter att vara ett skolboksexempel på graviditetssymptom: "Tandköttet kan bli skörare och mer lättblödande och det är mycket viktigt att sköta tänderna ordentligt under resten av graviditeten"
 
Jodå det blöder. Men jag sköter dem på bästa sätt och borstar tänderna tre gånger om dagen :)