Nyfiken barnmorska

13kommentarer

Kom på att jag har glömt att berätta hur irriterad jag blev på en av barnmorskorna på förlossningen förra veckan. För visst vill ni höra om det? Kanske ett bra sätt för mig att avreagera mig på i alla fall :)

När jag kom in blev jag visad in i ett rum av barnmorska 1. Hon berättade att hon skulle gå till koordinatorn och kolla vilken barnmorska jag skulle få. Efter några minuter kom hon tillbaka och sa att det blev hon. Barnmorska 1 var bra tyckte jag. Hon kopplade upp mig till CTG-apparaten och sa att när jag såg ”två bockar” (en bock för varje barn när de mätt klart) skulle jag ringa på klockan. Barnmorska 1 tog också blodtryck på mig.

Efter en stund kommer Barnmorska 2 in. Hon pratar lite och frågar lite om varför jag var där och så. Jag berättade om att jag hade fått högt blodtryck. Hon säger: men du ser så fräsch ut! Jaha? Svarade jag och förstod inte riktigt vad hon menade? Ja det brukar synas på dm som kommer in om de har havandeskapsförgiftning. Jag talade om att de mätt på barnmorskemottagnigen och vad de sagt. Barnmorska 2 fortsätter: Jamen tror du inte att det är för att det är så varmt då? Nu börjar jag bli lite irriterad och känner mig ifrågasatt och det var ju inte JAG som bett om att få komma till förlossningen? Jag sa till henne att jag har ju hög risk för att drabbas av havandeskapsförgiftning (över 50 %) Barnmorska 2: Ja det är lite ökad risk vid två det är det… Jag fortsatte med: ja men äggdonationen ger ju 35 % ökad risk. Barnmorska 2: Oj är det äggdonation? Det visste inte jag? Nähä, men då kanske inte skulle kommentera och ha åsikter då kanske tyckte jag (fast det sa jag inte).

Barnmorska 2 babblade på om att ja men så roligt för er nu då, då är det efterlängtat och ni har fått kämpa. Jag svarade kortfattat (jag var inte intresserad av att prata med henne om det heller?!) bara på hennes frågor, inget mer. Sedan går hon ut.

Efter ett tag kommer Barnmorska 3 in och tittar på monitorn: Jaha då har du fått en bock då, då kan vi ta bort den nu. Ja men det ska ju vara två bockar säger jag? Nej en bock räcker. Ja men det ät ju tvillingar? Åh är två? Det visste inte jag? Säger hon. Återigen tänker jag: nähä, men då kanske du inte ska ha åsikter om du inte vet? Alltså jag blev så trött på att JAG var tvungen att vara så observant på allt, och påminna om viktiga saker? Jag skulle vilja kunna känna mig trygg och bara lämna mig till dem som faktiskt ska vara de som har bäst koll på läget!!

Till slut är CTG-kollen över, Barnmorska 1 kommer tillbaka och skriver ut papperna och lämnar dem till läkaren för analys. Och ber mig även lämna urinprov för att kolla om jag läcker äggvita. Efter en stund kommer Barnmorska 2 för att hämta urinprovet. Då frågar hon: Vet ni vad det är för kön på dem? Ja säger jag lite tvekande… Är det samma frågor hon? Jag svarar på hennes fråga, men det känns inte bra, så jag fortsätter att säga: nu är du den första jag berättar det för, men det här är ju ett sjukhus (jag syftar på att hon har tystnadsplikt).Då säger hon: du behöver inte berätta för mig! Då kände jag mig verkligen bedragen, hon lurade mig att svara på något hon frågat bara för att hon var nyfiken :( Alltså hade hon frågat mig om när jag sist hade haft sex, eller om jag dricker kaffe eller har gjort en kullerbytta på sistone – whatever – så hade jag svarat, för jag tar för givet att de frågor som ställs på ett sjukhus ställs för att svaret kan vara av betydelse? Jag trodde aldrig att hon skulle ställa en fråga bara för att hon var nyfiken?? Å andra sidan har jag aldrig fått frågan om kön från någon vårdpersonal tidigare…. Förstår ni min besvikelse?

Barnmorska 2 visade mig sedan vägen till läkaren som skulle göra ultraljud på mig. Återigen tog hon upp: Men alltså du ser så fräsch ut! Varpå jag svarade: ja, fast nu vet ju inte du hur jag såg ut innan? Nej det är klart sa hon..

 

Alltså den här erfarenheten är något som jag bävar inför till förlossningen! Jag är inte en person som ”lever ut” mina känslor. NU (sen är jag mycket väl medveten om att detta kan ändra sig helt när jag ska föda och kanske verkligen skriiiiker ut min smärta?!) är jag sådan att jag biter ihop och håller inne med det jag känner. Men jag SÄGER i ORD vad jag känner. Detta har jag pratat mycket med min make om på profylaxkursen att hans uppgift blir att se till att personalen tar mig på orden, dvs. om jag säger att jag har jätteont så har jag det, oavsett vad jag visar i kroppsspråk! Jag är jätterädd att få någon som typ Barnmorska 2 ska säga: jamen det ser inte ut som om du har så ont, jag tror vi väntar lite med smärtlindringen. Ni vet, jag kanske inte stämmer in på mallen på hur man ska se ut eller bete sig, och då är jag rädd att de inte lyssnar på när jag TALAR OM hur jag känner mig.

 

Får jag Barnmorska 2 när jag ska föda blir hon inte långvarig i mitt rum i alla fall…

 

Gravid, att vänta tvillingar, barn genom äggdonation, barnmorska, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om äggdonation, ctg, förlossningen, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, graviditet, graviditetskomplikationer, havandeskapsförgiftning, tvillinggraviditet,

13 kommentarer

T

04 Jun 2014 10:40

På förlossningen är det standard att fråga om paret vet vad det är för kön på kommande barnet/barnen. Så den frågan kommer ni inte undan.
Men jag förstod inte varför du var irriterad på bm 2? Hon verkade trevlig och pratsam. Tänk om hon var tyst och ointresserad, hur skulle det kännas?
Vårdpersonalen har det inte lätt. Hur man än gör så berör det ju fel.

Svar: Är det standard i alla landsting? Konstigt jag har aldrig fått frågan tidigare av någon och då har jag ändå kontroller varje vecka. Barnmorska 2 sa ju till och med själv efteråt att jag inte hade behövt svara på hennes fråga? Min irritation bestod mycket i att hon inte var min barnmorska (det var Barnmorska 1), att hon kommenterade felaktigt eftersom hon inget visste om mig, drog felaktiga/förhastade slutsatser och inte var lyhörd till hur jag MÅDDE utan hur jag såg ut. Klart att vårdpersonalen inte har det lätt, människor är olika. Men jag håller inte med om att hur de än gör så berör det fel. Hade hon valt att lyssna på mig istället för att tala om för mig hur det var fatt med mig så hade det ju inte blivit fel?
Fertilitetsresa

Camilla

04 Jun 2014 11:20

Folk kan verka lite frågvisa ibland och småprat kan ju tangera in på det privata och sådant som kan vara känsligt. Men jag förstår inte varför könsfrågan var så hemlig mot barnmorskan...eller missuppfattar jag det du skrivit.
Förlossningspartnern får nog vara beredd på att vara talesman, oavsett vilket skick man är i på förlossningen. Det är superbra att du ger honom direktiv om vad som gäller. Jag tror dock ingen barnmorska nekar dig smärtlindring, men vissa smärtlindringsmetoder kan vara för tidiga i processen för att ta, exempelvis epiduralen, som kan stoppa upp värkarbetet. Utöver epidural och lustgas finns det många icke medicinska smärtlindringsmetoder som du kan ta hur tidigt som helst. Barnmorskan kommer nog i första hand vilja leda in dig på dessa om du är i latensfasen. Kramen

Svar: Näe jag beskrev kanske inte det så väl. Grejen är att vi berättar inte för någon vilket/vilka kön bebisarna har, det är vår ensak. Jag har alltså inte berättat får någon, inte ens mina föräldrar och därför kändes det så ledsamt att berätta för en barnmorska som inte ens skulle vara inne hos mig eller hade med mitt "case" att göra. I synnerhet när jag förstod att hon frågade bara för att hon var nyfiken :( Så nu vet hon men inte mina närmaste, det känns tråkigt. Men egentligen spelar det kanske inte så stor roll? Ang. smärtlindring så sa de faktiskt just det på profylaxkursen att om vi "lyckas" gå in bra i andningen kan det ibland missuppfattas av vårdpersonalen som om vi inte har så ont och att vi/vår partner kan behöva vara extra tydliga med det om vi vill ha smärtlindring. Detta är något som oroar mig, för jag har varit med om det i andra fall vid vårdkontakter, det syns sällan på mig hur ont jag har och därför har läkare inte alltid lyssnat till mina ord, utan mest tolkat vad de sett... Kramar tillbaka!! :)
Fertilitetsresa

T

04 Jun 2014 12:08

Men bm 2 uttryckte ju bara att hon tyckte att du såg fräsch ut å andra sidan är det konstigt att personalen inte såg till att ni endast hade en bm som faktiskt var påläst. Bm 2 och 3 verkade inte alls pålästa i varför ni var där eller hur många barn du har i magen. Konstigt.
Yes iaf på de sjukhus jag och kollegor varit på så är det tydligen standardfråga att vara nyfiken på könet. Ett barn är det ju oavsett :) men det frågas då frågan oftast leder till en diskussion. Visst det finns andra frågor som också kan leda till diskussion men just könsfrågan används flitigt:)
Jag kanske också missuppfattade dig ang könen. Det verkade bara lite konstigt att du kände dig bedragen och lurad ang könsfrågan. Men jag missuppfattade nog, sorry i så fall.

Ang smärtlindringen så kan ingen neka dig, ja så länge du inte är helt öppen och det är dags att pusha på:)De kan även neka om det finns risk för att du eller barnen mår dåligt men annars är det helt upp till dig sm patienten att avgöra om du behöver smärtlindring eller inte.

Hur som. Lycka till med de små. Ville resa och vilka roliga moment ni har framför er:)

Svar: Ja det var konstigt, för Bm 1 sa att koordinatorn utsett henne som "min bm", men sen kom de andra två in slängde ur sig några kommentarer (som inte stämde på mig) och gick. Det upplevde jag som olustigt. Ja du missuppfattade nog mig, men det beror nog på att jag har lite svårt att uttrycka mina känslor i det här. En stor PRIVAT sak för mig men jag formulerade det nog inte så bra? Men det har fått mig att tänka till, och jag kommer försöka formulera ett förlossningsbrev om vad som är viktigt för MIG, för det är ju inte så lätt - uppenbarligen - för andra att räkna ut? :) Tack för din kommentar och lyckönskningar!! :) Kram
Fertilitetsresa

SH

04 Jun 2014 12:08

Jag är ledsen men jag tyckte hon verkande snäll. Frågade och engagerade sig :/

Vi fick frågan hela tiden vad det var för kön på våra, om det var tvillingar (eller trillingar) men det var så uppenbar att jag hade flera än en bäbis eftersom jag blev så vanvettigt stor!

Sen vid förlossningen hade jag 4 läkare, 4 barnmorskor, 2 specialist barn läkare, 2 studenter (som bara fick titta inte komma nära mig) och 2 narkos läkare :)

Svar: Ja jag kan förstå att man kan utläsa det så, men om man får frågor man inte vill svara på så upplevs det inte så :( Jösses vad mycket folk ni hade på förlossningen! Dubbelt har jag fått reda på, dvs. 2 läkare, 2 barnmorskor - men ni hade ännu fler! Men så gick det bra också va? Eller tillstötte det några komplikationer? Kram
Fertilitetsresa

C

04 Jun 2014 12:28

Det är viktigt att man känner sig trygg och blir väl bemött. Jag tycker att det kan vara värt att skriva med det där om att du vill att de litar på vad du säger trots att det kanske inte syns utåt i ditt förlossningsbrev kram

Svar: Det var smart! Jag som tidigare inte sett så mycket mening med att formulera ett förlossningsbrev. NU gör jag det - tack för tipset! :) Kram
Fertilitetsresa

Janet

04 Jun 2014 15:43

Tråkigt att ens kollegor ska säga så men jag tror ändå att hon menade väl innerst inne och var kanske ny i sitt yrke. Hoppas att du får en bra barnmorska när bebisarna ska komma ut! Annars kan du komma till Göteborg och till mig *hi hi* så ska jag ta väl hand om dig! Kram

Svar: Ja jo i efterhand kan jag nog tänka mig att det var hennes tanke, det var bara det att jag tyckte det blev obehagligt. Vet du Janet det låter som ett lockande erbjudande!! Är du barnmorska? Mitt drömyrke ;) Kramar!!
Fertilitetsresa

tanniz

04 Jun 2014 20:34

Förstår att du blir irriterad över att det var så rörigt med personalen och att de sen inte var insatta i din situation. När det gäller könsfrågan så verkar det vara ett ämnte som många gärna tar upp. Tror det är lite i kallpratssyfte, ett lätt ämne att ta upp. Så den kommer du garanterat att få igen. Och nu vet du hur du kan svara när den gör det. Att du inte vet.
kram på dig.

Svar: Japp, nästa gång är jag förberedd! :)
Fertilitetsresa

Sandra

05 Jun 2014 06:44

Jag förstår inte varför du är irriterad! Känns verkligen oförskämt av dig att blogga om en trevlig Bm. Livet kretsar ju faktist inte runt dig bara, folk vill bara vara trevliga mot dig i din situation. Nu blev jag faktist förvånad!!!!! Varför så negativ mot allt i alla ?

Svar: Att du inte förstår varför jag är irriterad kan bero på många saker, t.ex. att jag inte formulera mig tydligt eller att vi reagerar olika på saker och ting? Men det är inte oförskämt av mig att blogga om MINA känslor på MIN blogg. Att jag känner mig sviken av EN barnmorska är inte detsamma som att jag är "negativ mot allt i alla".
Fertilitetsresa

Anonym

05 Jun 2014 09:56

Nej men nu måste jag bara kommentera . Vill bara liksom säga att jag tycker det är bra att du skriver och delar vad du upplever, tycker och känner. Man är utsatt och du har väl rätt att tycka vad du vill. Det är många som kämpar i många olika yrken och ska ha cred och uppskattning för det men det finns också de som är på fel plats och sen som det kanske handlade om här, personkemi!
Hoppas du kommer ha bättre upplevelser framöver men var beredd på att möta även sånna du inte " klickar" med. Bra taktik att öva in motsfrågan varför frågar du.
Lycka till!!!

Svar: Eller hur? Det är ju därför jag har bloggen, för att skriva av mi, få utlopp för mina känslor, pränta ner formulera mig och även att försöka se objektivt på det jag upplever och känner. Jag har backat lite i frågan och insett att jag kanske reagerade lite väl hårt. MEN faktum kvarstår och det är mina känslor, men precis som du skriver kan det vara en "personkemi-grej". Tack för din kommentar! Kram :)
Fertilitetsresa

Tackan

05 Jun 2014 09:57

Det var jag ovan

Svar: Tack!! :)
Fertilitetsresa

Janet

05 Jun 2014 12:03

Jag är barnmorska sedan januari 2014 och arbetar på special förlossningen! Tufft ibland som barnlös att arbeta så men det är världens bästa yrke och så roligt! Kram Janet (iteradafamilia )

Svar: Ja det förstår jag! (Ah okej jag läser din blogg, men jag kopplade inte) Kram :)
Fertilitetsresa

SH

05 Jun 2014 20:52

De hade extra pga mitt skyhöga blodtryck :) plus studenterna
Komplikationer kom efteråt. Min livmoder gick inte ihop och jag blödde 4 timmar innan de upptäckes :(

Karin E

06 Jun 2014 21:37

Är övertygad om att barnmorskan försökte vara trevlig och engagerad. Men jag förstår också varför det inte funkade när du satt där orolig och spänd.
lärdomen är att du absolut ska skriva ett förlossningsbrev. Berätta hur du skulle vilja ha din förlossning men berätta också lite om vem du är, hur du vill bli bemött, och hur du tror att du reagerar på svår smärta.
Mitt intryck är att du är en person med god självkännedom och insikt om att saker kan bli på alla möjliga sätt. Bara det är väldigt goda förutsättningar för en förlossning, tror jag: att man är beredd på att allt kan hända men ändå är tydlig med vilka förhoppningar man har.
Lycka till!

Kommentera

Publiceras ej