Fråga doktorn

Såg lite av svt:s program Fråga doktorn som idag handlade om infertilitet. Såg ni det? Vad tyckte ni?
 
Jag vet inte vad jag tyckte riktigt.. Antar att vi som är mitt i det det, har gått igenom det och är relativt pålästa ser och lyssnar på det på ett helt annat sätt än de som inte har samma bakgrund. Vilket är naturligt och självklart. Men ja, jag tyckte nog att det var lite "blah", det skrapade bara på ytan. Fungerade nog bra för de som inte vet så mycket om det, som lite folkbildning. Men för mig kände jag ofta men det finns ju mer att säga mer att göra, berätta om det! Men det hade kanske blivit för mycket på en gång för tittarna? Jag har jag levt i detta flera år och tagit in ny info allteftersom.
 
Experterna som var inbjudna var bra men inte så öppna till alternativa metoder som erbjuds av andra länder vilket jag kan tycka är lite synd (även om man såklart ska vara väldigt kritisk och seriös). Fast jag gillade inte riktigt programledarens ärtiga kommentarer emellanåt. Hon menar väl, men det är precis sådana kommentarer som är så tröttsamma, för de kommer bara från de som inte vet hur det är. Det är kommentarer som vi som varit utsatta för ofrivillig barnlöshet aldrig skulle ta i vår mun. Men jag förstår att hon menar väl, men det gör mig lite modfälld.
 
Det som berörde starkt var den äldre man som ringde in (prgrammet sändes direkt) och berättade om hur han som 25-åring efter att ha lämnat ett spermaprov fick svar per brev att han inte hade några livliga spermier. Per brev och inget mer, inget samtal inget. Och han brast i gråt nu när han berättade om det, som pensionär. Det var starkt. Ofrivillig barnlöshet är en livssorg.
JZ79
2014-03-24 @ 23:09:03
URL: http://jz79.wordpress.com/

Jag har precis kollat klart på programmet. Tyckte inte det var så bra. Hade hoppats på mer..
Lite för klämkäckt emellanåt och så kändes det så fel att Dr Gunilla brukade "muntra upp" de som fått missfall med att de i alla fall nu vet att de kan bli gravida. Suck!! Så kan man väl inte säga till någon som fått mf?!? Kanske vi vet för mycket som själva varit i ivf-svängen och längtat efter barn så länge. De verkade inte vara så nytänkande och vissa frågor de gav svar på kanske bara gäller kliniken han jobbar på för jag känner ju tjejer som fått behandling med både kortison och blodförtunnande av svenska läkare efter missfallsutredningar.
Nä jag är inte helt nöjd, men kanske de som inte är så insatta i dessa frågor fått svar..eller söker vidare om de fått tips om något i programmet.
Den äldre mannen som ringde in berörde mig. Tyvärr skickar läkare fortfarande ut sådana brevsvar..


Svar: Det är extra tråkigt tycker jag, det som så tydligt lämnar livlånga spår pågår än idag :(
Fertilitetsresa

A
2014-03-25 @ 10:21:46
URL: http://ilngtansvrld.blogg.se

Jag blev arg när missfallsfrågorna diskuterades. Dels på Dr. Gunilla. Vilket jäkla bemötande "Du kan iaf bli gravid." Och sen på att man återigen maler på och cementerar den här tron på att alla missfall beror på genetik. Tyckte att många av diskussionerna var rätt onyanserade tyvärr.

Svar: Håller med! Det är ju dessa kommentarer vi vill SLIPPA, nu befästs de återigen :(
Fertilitetsresa

C
2014-03-25 @ 10:53:51
URL: http://spyor.blogg.se

Blev också helt tagen av den mannen som ringde in men blev besviken på att de säger att det inte går till på det sättet längre då jag läst om flera som får besked på det sättet. Blev besviken på deras muntra sätt. De liksom slätade av problematikerna och känslorna. Kram

Svar: Eller hur? Tråkigt att de har så dålig koll när de ska upplysa dem som inget vet...
Fertilitetsresa

Hönsamaja
2014-03-25 @ 11:08:28
URL: http://honsamaja.blogpost.se

Jag såg programmet nu på förmiddagen. Tyckte det var rätt okej. Att vara barnlös är ju ett otroligt brett ämne, det går inte att ta upp alla aspekter. Jag tyckte att de höll sig mycket till fakta och forskning. Däremot dr Gunilla kändes helt fel. Hon hade väl en dålig dag, eller nåt.... Kände inte nån empati alls från henne. Det FUNKAR inte att berätta för alla, att man blir ledsen när de pratar om sina barn hela tiden. Ni vet vad jag menar....

Och mannen 65 som ringde in... Detta hände mig, för 12-13 år sen. Jag fick ett brev hem, som sa att jag inte kunde bli gravid... Ett brev. Inget samtal. Inte nåt!! Allt berodde på, att jag haft cancer i huvudet, och östrogenent försvann och testosteronet blev lite vilt och busigt... Jag hade ingen mens på typ åtta år. Sen kom det tillbaka, lite i taget. (Och jag bara: va?? Vad är det HÄR???hahahaha). Det tog några år för att komma tillbaka i bra ordningen igen. Jag gjorde en ny utredning för typ 5 år sen. DÅ var det inget fel på mig....

Visst hoppas man att ingen ska behöva få ett sånt besked skriftligt!!! Starkt av mannen att berätta. Han hade helt klart inte bearbetat klart det...

Jag missade lite i början av programmet. Pratade de nåt om ålder, eller om vikt?? Man hör ju en hel del som vägras hjälp förrän de har gått ner i vikt. Jag har aldrig sett några studier på det, nån som sett nåt sånt??

KRAM till er alla....

Svar: Tyvärr såg inte jag heller hela programmet så jag vet inte? Dessvärre ger de ju fortfarande sådana besked skriftligt så det var en ren lögn att hävda motsatsen :( Stor kram till DIG!!
Fertilitetsresa

Åsa
2014-03-25 @ 14:35:53

Vi var flera som blev arg o ledsna över arga doktorns program. De ljög ju stackars "Anders" rakt upp i ansiktet!!
Pyttsan att man i dagens läge har förbättrat sig när man lämnar ödesdigra besked. Sambon fick sitt brev om noll spermier en fredag. 4-5 rader och inget kontaktnummer eller annat vid frågor. Inget nummer om man ville ha samtalshjälp. På måndagen när jag ringde till fertilitetsenheten så mötes jag av en ärtig telefonsvarare med "tack för att du ringde.. vi har sommarstängt i 3 veckor".
Så NEJ .. jag är ledsen Anders men det suger fortfarande inom svensk sjukvård!!!
Dessutom.. vad var det för felaktigt påstående om Omega-3 rakt ut i blodet...??? Lite mer pålästa borde programledarna vara!!
Ingen av oss Aten tjejer fick möjlighet att få något vettigt svar om behandlingar utomlands...
Besviken var gårdagens ord.

Svar: Hoppas att de har tagit emot kritiken så att det kan bli bättre nästa gång! Om det nu blir en nästa gång?
Fertilitetsresa

Lina
2014-03-27 @ 19:10:39
URL: http://linaochliten.blogg.se

Jag håller med om programmet, det sa en ingenting när man redan är inne i IVF svängen. Men kan tänka mig att det är bra för de som inte har kommit så långt och som undrar varför en graviditet dröjer. Det som lämnade spår var den stackars gubbe som fått leva med sin barnlöshet ett helt liv. Det slutar nog aldrig att påverka en. Även om jag får barn tror jag att jag blivit en annan människa som ser ett annat värde i den stora gåvan att få bli förälder.
Det var någon kommentar från programledaren som jag irriterade mig på. De pratade om utanförskapet som följer en i livet och då pratade hon om de som skaffat barn och inte hade umgänge med dem och de som inte hade barn och hade det så bra ändå. Jag tyckte hon förminskade den sorgen det innebär att inte kunna få barn och att förbli barnlös. Klart att de finns de som är lyckliga ändå men för en del blir det det viktigaste i livet att få barn och då är det inte så jävla enkelt.
Lösningen för de som tar illa vid sig om folk pratar om barn är tydligen att berätta om sin situation. Jag kan bara tala för mig själv men jag tycker att det skulle vara jobbigt om folk visste. Medlidsamma blickar och frågor vid fel tillfällen kan få det att brista. Jag kan låtsas att vara glad så att det inte märks när jag är ledsen men om någon frågar något rasar den muren som jag byggt upp. Att alla skulle må bra av att berätta tror jag inte på alls.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0