I början på veckan när jag var hos barnmorskan berättade jag hur jag mått de senaste dagarna. Jag har haft en allmän olustkänsla i kroppen, öm på nya ställen i magen och känt att något inte riktigt är som det ska men jag kan inte riktigt sätta ord på det? När jag berättade det för maken i helgen som gick så ville han ringa eller åka in till förlossningen, men jag vägrade för jag trodde inte det var något allvarligt. Barnmorskan sa dock till mig att om jag känner så igen så bör jag åka in för säkerhets skull. Så det har jag lovat att göra.

Utöver det har jag haft synbortfall och lätt huvudvärk som kan vara tecken på begynnande havandeskapsförgiftning, blodtrycket har även gått upp lite grann varje veckan (dock främst övertrycket men det är undertrycket som är farligt om det blir högt). Denna gång låg trycket på 150/80 och barnmorskan ringde förlossningen som tyckte att jag skulle komma in.

Jag hämtade upp maken på stan som lämnade jobbet lite tidigare och körde sen till sjukhuset. På förlossningen kopplade de upp mig till en ctg.apparat som visade på väldigt pigga bebisar :) Barnmorskan tog nytt blodtryck som visade 150/75, jag fick lämna urinprov men det fanns ingen äggvita i den. Efter det fick vi träffa läkaren, en mycket sympatisk man, och vi pratade igenom mina symptom. Efter det gjorde han ett ultraljud på mig. Han guidade oss igenom det som visades på skärmen, allt såg bra ut. Bebisarna väger nu 1343 resp 1445 gram. Vi fick också veta hur bebisarna ligger i magen och Tvåan ligger som en fällkniv och kan ”suga på stortån om den vill” som läkaren sa ;)

Läkaren har nu sjukskrivit mig och förhoppningen är att den åtgärden ska räcka för att hålla blodtrycket i schack. Bara att inse att det inte funkar att fortsätta jobba :( Det bestämdes att jag skulle kolla äggvita i urinen och blodtrycket igen innan helgen, om det inte gått ned ville han lägga in mig för att försöka medicinbehandla.

Så igår var jag tillbaka på barnmorskemottagningen. Nu hade blodtrycket stigit till 160/80 och jag läkte även äggvita i urinen (+1), så det blev till att köra vidare till sjukhuset och checka in på förlossningen igen…

Same procedure as last time: CTG som visade på pigga bebisar. Barnmorskan som tog blodtrycket fick det dock till 160/70 och här visade urinprovet INTE på någon äggvita?

Fick träffa en ny läkare som sa att just nu är det lugnt, jag behöver inte läggas in, men att jag måste vara vaksam på symptom. Ordinerad fortsatt vila och sjukskriven lär jag vara resten av graviditeten nu.

Det blev lite av ett antiklimax att jag inte blev inlagd eftersom jag var inställd på det, men samtidigt skönt att slippa såklart. Nu får vi hoppas att det får vara lite lugnt ett tag och att trycket inte stiger mer. Ska tillbaka till barnmorskan på onsdag för att kolla igen.

 

Känns lite som karma, det här fick jag för att jag var nyfiken på hur det ser ut på förlossningen. Nu vet jag. Men denna erfarenhet hade jag kunnat vara utan…

barnmorska, barnmorskemottagning, blodtryck, ctg, förlossningen, havandeskapsförgiftning, huvudvärk, symptom, synbortfall, urinprov, äggvita i urinen,

Jaha mina vänner, sorry för frånvaron här på bloggen men det har varit lite väl mycket den här veckan.. Jag sitter nu och knåpar ihop en lååång text om vad som hänt. Lovar att lägga upp den till imorgon bitti!

Ha en skön fredagkväll :)

Min bloggfrånvaro beror på att min åskan slagit ut nätet (drygt att blogga via mobilen) och att jag inte mår så bra, har blivit sjukskriven tills vidare. Jag skriver mer när jag blivit lite piggare...
Alltså jag har ett enormt sömnbehov nu!! Och dessutom har jag kommit på att rytmen nog kommer stämma ganska så bra överens med hur den ser ut när barnen kommer? När jag är ledig sover jag ungefär såhär:
Lägger mig 22:30-00:00
Vaknar 04:00-06:30
Sover ca 08:30-10:00
Sover igen 16:00-17:30
 
Eller vad säger ni? Visst känns sovrutinerna igen hos bebisarna?!
 
Känns konstigt att sova såhär mycket, men kroppen behöver det tydligen och jag försöker lyssna på den! Och jag har tänkt mycket på hur mycket jag ska fortsätta jobba, känner att jag ibnte har så mycket energi kvar och försöker lyssna på det också. Nu blir det kortvecka, jag tänker jobba måndag-onsdag, men sedan från och med juni blir det någ bara några strödagar till innan jag tänker gå på ledighet - funkar liksom inte att sova enligt ovan när man jobbar!! ;)
 
Förresten kan jag berätta att maken överaskade mig sött med lite mors-dags-firande, tänk om ett år har jag två små i min famn och är en mamma - på riktigt!! :) Och det önskar jag att alla som vill vara ska få bli!!!
 
Kramar <3
Gravid, Mors dag, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, graviditet, sömn, sömnbehov, tvillinggraviditet,
Idag 24 maj är Ofrivilligt barnlösas dag
 
 
Att se denna film drar mig tillbaka in i mörkret på en millisekund! Ångesten griper som en kall hand om hjärtat, denna överdjävliga tid, denna erfarenhet som jag önskar att ingen någonsin skulle behöva uppleva. Mörker, totalt mörker. Och tårarna rullar för mina kinder.
 
Känner så stor tacksamhet för de två liven som växer i min kropp. Men det har varit en resa hit, en otrolig resa, MIN fertilitetsresa.
 
Idag sänder jag alla varma tankar jag kan till er som står inför och är mitt i er resa
- kärlek, hopp och tröst till Er!!
Föreningen Barnlängtan, Ofrivillig barnlöshet, barnlängtan, bloggar om ofrivillig barnlöshet, ivf, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, ofrivilligt barnlösas dag, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa, äggdonation, äggdonationsbehandling,
Jag följer med spänning Tanniz blogg kikar in titt som tätt, för idag gör de kejsarsnitt och deras lill* Knut kommer äntligen ut!!
 
Att följa dem gör mig påmind att det kan vara jag om x veckor. Bara tanken på det gör mig nervös.. Jag har 10 veckor kvar till BF, men det är ju mer troligt att det bara är 5-6 veckor - och det är ju snart!!
 
Vid vårt nästa ultraljud kommer de antagligen bestämma om planen är vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Känns helt galet att det nu är inom en överskådlig tid som vi kommer få våra bebisar? Ja jösses, jag har fortfarande inte fattat att jag - alltså JAG - faktiskt ska bli mamma??!!
BF, Tanniz, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, kejsarsnitt, vaginal förlossning,
Jag har ju tidigare berättat att jag har en blå rand på hela magen, från pubeshåret upp till mellan brösten. Ju större magen blir desto tydligare syns alla blodkärl (peppar peppar inga bristningar än!) och igår kväll såg jag att mitt på magen bildar ett blodkärl/ådra ett hjärtan - hur sött är inte det?!!
 
Det var väldigt svårt att få det att synas på kort, men jag har fösökt öka kontrasterna/färgerna på nedanstående bilder för att tydliggöra hjärtat:
 
 
 
 
Ser ni det? Tänk ett hjärta PÅ magen och två därinne - underbart!! :)
Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, blå rand, gravid med tvillingar, graviditet, gravidmage, hjärta, tvillinggraviditet,
Idag har jag varit hos barnmorskan. Thyroideaproverna var hårt pressade sist så jag fick ta nya, tillsammans med glukos (6,1) och järnvärde (114). Sist jag tog järnvärde låg det på 115 så det var ganska oförändrat. De säger att jag ändå inte ska öka järndosen (1 tablett/dag tillsammans med apelsinjuice), tydligen ska det öka naturligt nu. Någon som vet något om detta? Eller ska jag bara lyssna på dem och göra som de säger? Har inte lyckats hitta någon bra info på egen hand..
 
Mitt blodtryck låg denna gång på 150/70, ovanligt högt övertryck, men huvudsaken är ju att undertrycket är bra :) Symfysmåttet visade på 33. Skulle vara kul att veta vad andra som väntar en bebis har i vecka 30?
 
Barnmorskan kunde inte känna hur bebisarna låg i magen, men jag vet ju i och med ultraljudet förra veckan. Hon lyssnade på dem med doppler: Ettan hade 136 hjärtslag och Tvåan 148.
 
Det var det besöket det, nästa vecka gör vi om alltihop :)
Gravid, Thyroidea, att vänta tvillingar, barnmorska, blodtryck, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, glukos, graviditet, hjärtslag, järntabletter, järnvärde, prover, symfysmått, tvillinggraviditet, undertryck, vecka 30, övertryck,

Igår kväll var vi på andra träffen på föräldrautbildningen och denna gången pratade vi om förlossningen. Vi gick igenom olika smärtlindringar man kan få. Jag har bestämt mig för att inte bestämma mig, dvs. jag tänker ”go with the flow” och se vad jag känner och vill just där och då. Jag tror inte det är möjligt att i förväg veta hur man vill ha det. Kanske vid andra förlossningen men inte nu? Sedan vet jag ju inte ens om det kommer planeras vaginalt för mig eller inte än. Så jag väntar med dessa beslut, eller struntar i dem helt och hållet vi får se…

Vi gick igenom förlossningens olika stadier, och provade på olika massagetekniker som maken kan göra för att underlätta värkarbetet. Sedan visade de och berättade om olika hjälpmedel som kan bli nödvändiga att ta till om förlossningen inte riktigt går som man hoppas, t.ex. sugklocka och tång.

Jag har lite blandade känslor inför förlossningen.. Fast mest hänger jag nog upp mig på att jag inte kan ställa in mig på vaginal förlossning för det är 50 % risk att det blir kejsarsnitt. Jag måste vänta 3-5 veckor innan jag vet vad som planeras L Men det börjar så smått bli verkligt. Och läskigt…

I efterhand kom jag på att jag glömde fråga om man får göra studiebesök på förlossningen innan det är ”dags”. Hur ser det ut för er andra? Får ni göra det?  Vad är brukligt? Kan man ordna med det själv annars? Jag skulle gärna vilja ha varit där en gång innan det är på riktigt.

förlossning, föräldrautbildning, kejsarsnitt, massage, smärtlindring, sugklocka, tvillinggraviditet, tång, vaginal förlossning, värkarbete,

Barnet

Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilo. Det är omkring 41 centimeter långt, men från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster eftersom föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och funktion spelar också roll.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar av din graviditet gått, bara tio veckor kvar! Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar att du inte hinner sedan – gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören.

Föräldragrupper

De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna. Hör med din barnmorska om hur de har organiserat med föräldragrupper.

Ovanstående text kommer från 1177:s graviditetskalender

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, graviditet, graviditetskalender, vecka 30,
I helgen har jag träffat några av mina bästa vänner, såå roligt att se dem igen! Vi bor ganska långt ifrån varandra så det är inte precis som att man har vägarna förbi och kan ses särskilt ofta. Jag och maken hade en viktig fråga till två av dem: vi undrade om de vill bli faddrar/gudföräldrar till tvillingarna. Och de sa JA! VI har funderat noga vilka vi ville ha och det kändes viktigt att det är några som känner till vår resa, vet att barnen blivit till genom äggdonation och även har varit ett stöd under denna tid. Och så är vi säkra på att de kommer finnas i våra liv, att de alltid kommer vara våra vänner :)
 
Så nu har vi tagit ännu ett viktigt steg i vårt fanmiljeliv och det känns riktigt bra! :)
barn genom äggdonation, bloggar om äggdonation, faddrar, gravid genom äggdonation, gudföräldrar, äggdonation,

Gick en liten shoppingrunda och hittade maxiklänningar på h&m, enkla men fina. Perfekt för jag kan antagligen ha dem även efter graviditeten! Eftersom de är långa så kan jag ha min fula (men ack så sköna!) stödstrumpor under, utan att det syns! ;)

Visst är värmen i sig skön, men jag svullnar upp mycket och jag förstår ju att det jag upplever nu är inget mot hur det kommer bli under högsommaren – bara att planera för isbad!!

 

Hoppas att ni som läser kan njuta av solen och att ni har en trevlig helg :)
Kramar till er!

 

Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid med tvillingar, graviditet, h&m, mammakläder, maxiklänningar, stödstrumpor, svullna fötter, svullna händer och fötter, tvillinggraviditet,

Idag har vi varit på Antenatalen för ultraljud och sett våra bebisar! Det var ett kärt återseende!! Tänk ändå vad konstigt att det fortfarande känns så oerhört overkligt? Jag ser hur de rör sig, men känner inte rörelserna i magen samtidigt så jag kan liksom inte koppla ihop dem?!

Hursomhelst, vi fick en jättebra läkare som också jobbar på fertilitetsmottagningen på Sahlgrenska imorgon. Och det märktes! Hon förstod så lätt och väl allt, hon var införstådd i allt runt äggdonation, det kändes verkligen som om vi talar samma språk. Gott att känna hennes förförståelse :)

Båda bebisarna mår bra och växer som de ska, de väger båda lite mer än ett kilo. Alla andra tester var också bra och vi fick med oss några bilder hem, fast nu är de så stora så bilderna blir inte lika tydliga men det är kul att ha dem i alla fall!

Läkaren vill sjukskriva mig, men jag känner mig inte redo för det än. Och det är ju mitt val och så länge som bebisarna mår bra så funkar det ju. Det känns tidigt att gå på sjukskrivning, det är 11 veckor kvar!? Min man tycker jag ska sluta jobba och inte vara dumdristig. Jag förstår vad han menar, och jag lovar, skulle det påverka bebisarna negativt så skulle jag gå hem på direkten! Men än är jag inte redo...

Antenatal, antenatalavdelningen, barn genom äggdonation, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om äggdonation, fertilitetsmottagning, fosterrörelser, gravid genom äggdonation, graviditet, läkare, sahlgrenska universitetssjukhuset, sjukskrivning, tvillinggraviditet, ultraljud, ultraljud tvillingar, äggdonation,

Maken och jag funderar en hel del på vilket kön barnen har? Och det finns ju inte direkt något test som VI kan göra? Jag googlade lite på det och hittade det här om du vill ha lite rolig och skrockfull läsning ;) Jag har dock inte hittat något test (eller text) som kan visa vilket kön TVILLINGAR har i magen..?

Men mycket av det som skrocken bygger på är genetiken hur den blivande mammans släktingar (typ mamma och mormor) har haft det under sina tidigare graviditeter eller släktdrag av olika slag. Eftersom detta är en graviditet genom äggdonation funkar det inte att tyda tecken på det sättet.

Det som vi SKULLE kunna gå igång på är i synnerhet två saker:

  1. Jag har en blå linje över magen, från pubeshåret ända upp till brösten (vilket jag i sig tycker är konstigt för jag trodde bara att denna rand gick från pubes upp till naveln?!). Denna blå rand är hormonell och tyder enligt skrocken på att jag väntar en pojke.
  2. Jag mår fortfarande vääääldigt illa. Illamående sägs tyda på att jag väntar en flicka

Så jag har tecken på båda… Vad betyder det? En av varje kanske?! :p

Haha om mindre än tre månader vet vi!! :)

att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, genetik, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, kön, skrock, test,
Nu har jag provat gördeln som är som en "stödstrumpa" runt magen - för att hålla upp gravidmagen (alltså inget foglossningsbälte, för det har jag redan). Men alltså, gördeln är nog lite för stor än, för så värst mycket stöd ger den inte! Kul ändå att bära ett plagg som är för STORT!! :)
 
Förhoppningsvis fyller den sin funktion om ett par veckor.. Jag har även köpt gravidtrosor med extra stöd, få se om de funkar?
 
Förresten, vill passa på att gratulera Drömmar om barn som fått sin lille "Kotte" - hoppas ni kan njuta av tiden nu efter en dramatisk början! :) Och gå gärna in på bloggen Villbli3 och ge ert stöd och pepp då deras förlossning startas idag!
Drömmar om barn, Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid med tvillingar, graviditet, graviditeter, graviditetssymptom, gravidmage, gördel, stöd, tvillinggraviditet, villbli3,
Igår kom den på posten: Gravidgördeln jag beställt!
 
När jag googlade på dessa bälten blev jag inte klok på storlekarna. Storlek Small innebär ett midjemått på 70 cm - vem har det som gravid?? Jag fick köpa den största storleken XL för att komma upp i 120-140 cm, undrar om jag kommer att kunna ha den under hela graviditeten? Jag har nästan 120 cm i midjemått nu i vecka 29...
 
Återstår att se om jag tycker att den är skön och ett bra stöd, men jag tror det lir bra :)
gravidgördel, graviditet, gravidmage, tvillinggraviditet,
Igår var vi på föräldrautbildning för första gången. Under fyra måndagkvällar ska vi få träffa andra blivande förstagångsföräldrar för att prata om erfarenehter, farhågor, önskningar och förväntningar, allt under expertisen av erfarna barnmorskor :)
 
Det var en lagom stor grupp i olika åldrar, vi var dock de enda som väntade tvillingar. Komiskt det där egentligen, om jag hör att någon väntar tvillingar är min första tanke inte att det skett på "naturlig väg" utan kanske att de har fått lite assistanshjälp. Men när vi berättade att vi väntar två fick vi direkt kommentarer och frågor från de lyckligt naiva (och ovetandes om svårigheter barnalstrande kan innebära) såsom: var det en chock att få reda på att det var tvillingar? Näe det var ingen chock, vi satte ju in två ägg... Fast det berättar vi inte :)
 
Denna första gång gick de främst igenom upplägget för de fyra kvällarna, vi berättade om oss själva och lyssnade på barnmorskorna. Jag ser fram emot fortsättningen! :)
föräldrautbildning,
Denna infon hittade jag på 1177:s webbbsida för Gravid i vecka 29
 

Barnet

Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

Mamma

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa/partner

Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord och spjälsäng. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.

Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Utbudet av begagnat är stort så ni behöver inte köpa nytt. Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder? Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras – men ställ inte alltför höga krav på er själva.

Hos barnmorskan/kontroller

Nu brukar det vara dags att besöka barnmorskan igen. Även den här gången kontrolleras hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tas ett extra urinprov, blodvärde och/eller blodsocker. Din eventuella partner är såklart alltid välkommen att följa med. Säkert får ni lyssna på barnets hjärta genom en ultraljudsförstärkare.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

För dig som väntar fler än ett barn blir det tätare kontroller hos barnmorska och läkare. Det blir också fler ultraljudsundersökningar för att mäta barnens tillväxt. Din barnmorska informerar dig om detta. Sjukskrivning kan behövas de sista månaderna, speciellt om du har ett fysiskt tungt arbete.

Ett 29 veckor gammalt foster som är 40 centimeter långt.Fostret är nu cirka 40 centimeter långt.

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, gravid vecka 29, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditeter, graviditetssymptom, graviditetstecken,
Igår var jag på en finare middag. Jag valde en klänning som slutade strax under knät, pga. det kunde jag inte ha stödstrumporna på mig utan bara vanliga nylonbyxor. Och oj vad jag betalar priset för det idag! Mina fötter (och händer) är såå svullna. Seriöst, när jag lyfter foten känner jag riktigt hur det skvalpar på ovansidan av foten. Läskigt :(
 
Känner mig så stor och svullen och oattraktiv! Vecka 28 och jag har gått upp 25 kg. Inge kul. Men inget jag direkt kan göra åt och ja jag fattar att mycket är vätska. Men mycket lär vara fett också, som jag kommer kämpa bort efter att de små fötts.
 
Men det är tungt nu och det sliter på kroppen, det mesta värker och gör ont. Och det är många veckor kvar...
stödstrumpor, svullna fötter, svullna händer, svullna händer och fötter, vecka 28, viktuppgång, viktuppgång vid graviditet, viktuppgång vid tvillinggraviditet,

Jag vaknar flera gånger varje natt av att det värker i händerna och handlederna och händerna är ordentligt svullna. Grejen är att om man har detta tryck på nerven under en längre tid (som t.ex. flera månader under graviditeten) kan det ge bestående skador. Så min barnmorska rekommenderade mig att söka till sjukgymnasten.

Igår var jag hos arbetsterapeut för att kolla om jag fått Karpaltunnelsyndrom, vilket jag har.
 

Vad är en karpaltunnel?

Karpaltunneln är en kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Benen ligger formade som en ränna, och rännan täcks av det strama ledbandet. På så sätt bildas en tunnelliknande kanal, karpaltunneln. I denna kanal passerar en viktig nerv som kallas medianusnerven till tummen, pekfingret, långfingret och en del av ringfingret. Där går även nio senor till de muskler som böjer fingrarna. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att det blir ett tryck mot medianusnerven i denna kanal

 

Vanligt hos gravida kvinnor

Hos gravida kvinnor är karpaltunnelsyndrom relativt vanligt, främst från sjätte graviditetsmånaden och framåt. Orsaken är de hormonförändringar som man får under graviditeten. Obalansen i hormonerna påverkar kroppens vätskebalans och kan göra att det samlas mer vätska i kroppens vävnader. Det kan i sin tur orsaka tryck på nerven.

 

Så nu ar jag fått handledsskydd som jag ska använda varje natt:

  

Och övningar för att underlätta under dagarna:

 
 
 

Förhoppningsvis ska detta hålla trycket i schack. Oftast försvinner det helt direkt efter förlossningen :)

1177, Gravid, arbetsterapeut, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid med tvillingar, gravidblogg, graviditet, graviditetskomplikationer, handleder, handledsskydd, händer, karpaltunnel, karpaltunnelsyndrom, medianusnerven, råd, sjukgymnast, svullna händer, svullna händer och fötter, tvillinggraviditet, värk, övningar,

Idag har jag varit på check-up hos barnmorskan. Blodtrycket var bra 130/70. Provsvaret på Thyroidea visade på ganska hårt nedpressat värde med 0,4 men det oroar mig inte för min kropp brukar svara kraftigt vid höjd dos Levaxin, jag ska ta om provet igen om tre veckor. Sedan lyssnade vi på hjärtljuden, så underbart det är att höra dem och varje gång så overkligt?

Sedan tänkte sig bm att vi var klara. Då frågade jag om vi inte skulle mäta symfysmåttet? Men hon trodde att vi gjort det förra gången varpå jag fick säga att vi faktiskt aldrig gjort det. Jag har hört och läst att andra gör det från vecka 25 så jag har undrat. Jaha då har jag snurrat till det sa hon. Innan hon mätte sa hon att jag kommer ligga högt över vanliga kurvan (hur kommer det sig att allting utgår ifrån enlingsgraviditet? Varför har man inte tagit fram en kurva för tvillinggraviditet? Så konstigt tycker jag…??) men efter att hon mätt sa hon: det var inte så himla mycket ändå.

Ja vad vet jag? Vecka 27+2 och 30 i symfysmått är det i alla fall :)

Gravid, Thyroidea, barnmorska, blodtryck, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, enlingsgraviditet, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 27, gravid vecka 27, hjärtljud, levaxin, symfysmått, tvillinggraviditet, vecka 27,
Nu är det mindre än 3 månader till mitt "duedate" och tankar kring förlossning börjar ta allt mer av mitt dagdrömmeri. Eller ja, förlossning? Tänk om det blir snitt? Det är 50 % risk/chans för båda... Jag vill INTE snittas! Jag hoppas innerligt på att det blir vaginal förlossning. Eller ja, jag önskar ju att det blir det som blir bäst, men hoppas inte på att det är snitt. Jag undrar när de bestämmer vad som ska vara planen? Ska fråga dem om det när jag ska på ultraljud nästa vecka.
 
Så just nu vill jag inte läsa på om vare sig vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Inte förrän jag vet vad som planeras i alla fall. Visst planerar de vaginalt får jag väl läsa på lite om snitt också förstås. Men planerar de snitt så kommer jag nog inte läsa på något mer om vaginalt. Det tror jag inte.
 
Åhh jag önskar att jag kunde få ställa in mig på något av det, antingen eller liksom?
BF, Beräknad födelse, Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, förlossning, gravid med tvillingar, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, graviditeter, kejsarsnitt, tvillinggraviditet, vaginal förlossning,
Gårdagens bloggträff var som vanligt hur trevlig som helst, jag är så glad att jag har träffat dessa tjejer och att vi håller fast vid våra träffar :) I denna grupp har många skratt och tårar fällts. Första bebisen har fötts. Sex tjejer, sex olika resor och sex olika framtidsöden.
 
Det är inte utan att jag ibland vill flytta fram tiden och hoppas på att vi är lite mammagrupp med (minst!) sju barn. Jag tror och hoppas verkligen att vi är där om ett par år :)
 
Stor kram till alla er som kämpar
Bloggträff,
Nu är det äntligen dags igen för bloggträff!! :) Vi är ett gäng på sex tjejer som har träffats och följt varandra i snart ett och ett halvt år. Idag träffas vi hos en av tjejerna och som det ser ut nu så kommer alla utom en - och hon som inte kommer har giltigt själ, då hon gått en dag över BF och vill hålla sig på hemmaplan :)
 
Ser verkligen fram emot att träffa alla + den (ivf-)bebis som hittills berikat vår lilla grupp ;)
Bloggträff,
Glömde berätta att jag var hos sjukgymnasten igår och jösses vad mycket hjälp jag fick!!
 
Jag frågade lite vad jag ska göra med mina svullna händer och fötter. Hon rådde mig att fortsätta ha stödstrumpor varje dag men att jag ska ta av dem om nätterna (det gör jag, men jag frågade om det kanske var bra att ha dem även under nätterna). Vad det gäller händerna tror hon att det är karpaltunnelsyndrom så hon bokade tid hos arbetsterapeut så att jag ska få handledsstöd (eller något liknande) för att undvika bestående men.
 
För foglossningen fick jag ett bälte som jag ska använda så mycket som jag vill. Utöver det fick jag även låna en TENS-apparat för smärtlindring, jag gillar den redan!
 
Dessutom fick jag ett glidlakan så nu går det helt plötsligt jättelätt att vända sig i sängen - kommer påverka mina sömnproblem på ett mycket positivt sätt :)
 
Har jag glömt något? Jo, jag fick lite förhållningsregler vad det gäller mina skor så att det inte ska påverka foglossningen ytterligare. Ja det var nog allt, jag gick därifrån med mycket mer än jag förväntat mig!!
besök, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, foglossning, förhållningsregler, graviditet, graviditetssymptom, graviditetstecken, gravidsymptom, karpaltunnelsyndrom, sjukgymnast, sjukgymnastbesök, stödstrumpor, svullna fötter, svullna händer, svullna händer och fötter, sömn, sömnstörningar, tvillinggraviditet,
Jag bara måste tipsa er! Ganska snabbt in i graviditeten blev magen otymplig och ivägen. jag pallade upp med massor av kuddar men det blev aldrig riktigt skönt. 
 
Till slut valde jag ändå att beställa hem en gravidkudde (fastän jag i ärlighetens namn tyckte att det var ett onödigt köp), jag beställde min från lekmer.se
 
(Det är inte jag på bilden)
 
Och helt ärligt, det är mitt bästa köp! Såå skönt med den och den formar sig efter min kropp och min aktuella sovställning (som ju varierar många gånger under en natt) - min bästa följeslagare i sängen! Maken får ursäkta... ;)
Den senaste veckan (i synnerhet) har jag kunnat känna bebisarna i magen tydligt och flera gånger om dagen. Nu är det inga små buffar längre utan ordentliga sparkar - och jag älskar det!! Jag håller handen på magen och känner sparkarna ännu mer ibland syns det till och med utanpå :)
 
Men nu är det ju såhär, börjar jag förstå/inse, att jag alltid oroar mig för något! Så när jag väl känner sparkar från ena tvillingen blir jag orolig och tänker, när kände jag senast av den andra? För det är väldigt sällan som de sparkar samtidigt.
 
Så aldrig att jag är nöjd och aldrig utan att jag oroar mig för något?! Men hur sjutton ska jag med säkerhet kunna veta om jag känner båda bebisarna varje dag? Det står ju i gravidkalendrarna att det är bra om man lär sig sitt barn rörelsemönster så att man kan känna om något förändras. Men om man har TVÅ i magen hur ska man då kunna veta?
Gravid, Gravidkalender, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, fosterrörelser, gravid med tvillingar, rörelsemönster, sparkar, tvillinggraviditet,