Ikväll har jag och min man suttit och "surrat fram och tillbaka" : vad händer om detta inte funkar? Visst vi ska och vi vill, hoppas på detta försöket. Men vi har inte tiden att "vänta och se" ,.. 
 
så tillbaka till frågan vad händer om detta inte funkar?
vi tänker: 
... Ordination på DHEA
- kolla upp regler för äggdonation i Sverige
- ev ställs upp oss i kö för äggdonation i Finland
- kolla upp fertilitetscentrum i Athen
 
Jag/Vi vill inte ställa in oss på "ett liv utan barn" :(
Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, ofrivillig barnlöshet,
Idag har jag ringt kliniken, som jag skulle för att berätta att mensen kommit och för en avstämning av behandlingen. Jag berättade att jag hade haft förhoppningar att det skulle funka i naturlig cykel men... Barnmorskan rekommenderade mig att ta ett gravtest och om jag fortfarande är osäker/orolig kan jag komma för att ta blodprov och få ett säkrare svar. Så jag tänker testa, men bara för att vara 100 % säker, inte för att jag tror något annat...
Frågor om hormonbehandling inför ivf, IVF-klinik, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, graviditetstest, naturlig cykel,
Det blev inga under i naturlig cykel denna gång heller. Idag kom mensen :(
 
Samtidigt som jag vet att det inte är troligt, så kan jag inte sluta att förundras: varför funkar det inte? Varför bliv vi inte gravida? Även denna gången kändes det så klockrent, jag hade superkoll på ägglossningen, vi hade sex före, under och efter - bästa förutsättningarna! Men ändå, helt fruktlöst...
 
Men ja, jag är ju mitt inne i behandlingen, så det gäller ju att fokusera - och hoppas - på den!
 
Försöker vara positiv, eller i all fall inte negativ. Hatar Suprecur - innerligt!
Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, menstruation, naturlig cykel, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, suprecur, ägglossning,

 Det var ett tag sedan jag körde en Frågor & svar, så nu kommer det! Jag tänker att dessa kan hjälpa fler :)

Kan man inte åberopa vårdgarantin när det gäller äggdonation precis som vid IVF? Då borde ni i så fall få byta kö till ett landsting där det är kortare kö. Ring vårdkansliet och fråga, de är väldigt trevliga och hjälpsamma där. Telnr hittar du på Vårdguiden.
Jag vet att man kan åberopa den utomlands, men jag vet inte om det funkar inom Sverige? Ska ringa och kolla, tack för tipset om vårdkansliet!

 

vitamin E har jag missat att man "ska" äta... vad är det bra för?
Den ska öka chanserna att bli gravid. Googla vitamin e fertilitet så hittar du mer! :)

 

D-vitamin är bra för din egen kropp också...! Så att du står emot sjukdomar och så...har du gått på flytande i 90 dagar?
Ja, D-vitamin finns med i Gravid-vitaminen så den har jag :) Ja jag var med i en forskningsstudie inför ivf:en på Sahlgrenska. Jag fick gå på modifast i 90 dagar (följdes upp noga), gå tillbaka till början av bloggen så kan du läsa mer, nu får jag kostråd från dietist som jag träffar en gång per månad i ett år.

 

Skönt att du har kontakt med psykolog nu. Har du blivit remitterad dit eller tagit kontakt själv?
Ja jag blev uppmuntrad att kontakta psykologen på ivf-kliniken. Jag var emot det ganska länge, för jag tyckte det var onödigt att gå dit. Jag resonerade som "jag vet ju varför jag är ledsen, hon kan inte göra något åt det, så vad tjänar det till att gå dit?" Nu vet jag bättre. Jag BEHÖVDE prata om det jag känner och hur jag tänker. Det är oerhört skönt att få bekräftelse på det jag säger eller höra någon sätta andra ord på min situation etc. Jag är lättare när jag går därifrån :)

 

Så du ska börja nedreglera på ÄL dagen? Är inte det lite ovanligt grepp? Hoppas hoppas det blir en befruktning! Vad ska ni göra för behandling nu?
Nja det föll sig så, inte planerat att det skulle vara på ägglossningsdagen dock. Vi frågade när vi var där vad som händer om man blir gravid under nedregleringen. De sa att det är inget att oroa sig för, jag ska däremot inte injicera om jag inte är säker på att jag inte är gravid. Så jag hoppas på under i naturlig cykel!! ;) Vi kör långt protokoll, Suprecur följt av 300 ie Gonal-F OCH 150 ie Menopur. Bara att hoppas... ;)

Frågor om hormonbehandling inför ivf, Gonal-F, Gonal-F + Menopur, Gonal-F och Menopur samtidigt, IVF-klinik, Vitamin E, frågor och svar, ivf, landsting, modifast, psykolog, sahlgrenska universitetssjukhuset, vitamin D, vårdgarantin, vårdguiden, vårdkansliet, äggdonation, äggdonationskö, ägglossning,
Okej att ögon, öron och vilka känselspröt jag nu kan tänkas ha är på full radar vad det gäller ofrivillig barnlöshet, men ändå - jag finner mig själv i dessa situationer så ofta! Idag har jag varit på en tillställning med bland annat några arbetskamrater, två av dem satt mittemot mig under middagen. Jag satt mest och pratade med min trevlige bordsgranne. Men just som första rätten dukades av hörde jag följande konversation mellan kollegorna:
- Men du har inte barn?
- Nej. Nej det har jag inte. Tyvärr får jag säga. Ibland blir det inte alltid som man önskar.
- Jag trodde nästan det, för jag hör dig aldrig prata om barn eller barnbarn
- Men man lär ju sig leva med det och ändå leva ett gott liv.
 
Där och då bestämde jag mig för att jag inte orkade höra mer, och koncentrerade mig än mer på min bordskavaljer.
 
Jag blir trött. Trött och ledsen att höra sådant här. Jag vill inte bli en som har lärt sig leva utan barn. Jag vill leva med barn. Borde jag kanske känna större gemenskap med denna kollega? Borde jag sagt något uppmuntrande? Borde jag låta henne veta att jag kan förstå delar av den sorgen som hon bär med sig?
 
Jag blir bara ledsen av att livet är orättvist och att det finns så många människor som skulle bli underbara föräldrar men aldrig får chansen.
Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa,
När jag läser kommentarer jag får på mitt inlägg om att jag ger efter för sötsuget och ber om tips på vad jag kan göra blir allt tydligt, tack! Så, nu ska jag inte ge efter något mer: Jag har en PLAN!
 
* Se till att dricka ordentligt med vatten under dagen (glömmer det när jag har mycket att göra)
* Planera min mat och hålla på mattiderna (har en tendens att missa mattider när jag har mycket att göra)
* Se till att äta mellan mål, dvs. frukt mellan målen (glömmer det ibland när jag har mycket att göra)
* Äta apelsin på kvällen för att mildra sötsuget
* Tugga tuggummi på dagen och jag vill ha något sött
 
Ja just det ja, kanske göra något åt situationen så att jag har mindre att göra och kommer ihåg vad som är viktigt? JAG är viktig :)
Gaaah jag blir galen!! Såå godissugen!! Och det värsta är: jag ger efter :(
 
Jag orkar inte vara sötsugen hela tiden och stå emot. orkar inte. Men får så fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte "bara bestämmer mig" för att låta bli att äta. Varför?? SÅ kom jag på det, tror jag i alla fall: SUprecur från helvetet! Är det wacko hormoner som gäckar mig? Alltså jag är ingen godis- eller kakperson i valiga fall, men nu två dagar på raken har jag gett efter för suget :(
 
Vet att "JZ79" känner igen sig i det här. Någon mer?
 
Någon som har tips på hur man kan få suget att sluta, eller åtminstonde minska? Finns det något motmedel???
 
Ja¨just det ja, huvuvärken kommer sakta smygande också. Yej för biverkningar :(
Frågor om hormonbehandling inför ivf, Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, biverkningar, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, hormonbehandling inför ivf, hormoner, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, suprecur, sötsugen,
Bättre sent än aldrig har jag nu suttit och läst igenom hela mappen som jag fick från Fertilitetscentrum (Carlanderska) - alla broschyrerna, från pärm till pärm. Inget nytt under solen för mig kan jag säga :)
 
Jag befinner mig nu i någon form av Ingemansland, ganska nollställd. Försöker alltjämnt komma på vad jag känner inför det här men jag vet inte? I huvudet har jag två nära händelseförlopp i mitt huvud, där jag ändå hoppas att något ska fungera: spontangraviditet eller lyckat ivf. Men ja, hoppfull är jag inte men jag hoppas. Förstår ni vad jag menar?
 
Största rädslan nu är att hormonerna inte leder till fler ägg. Andra oron är att vi bara får en äggblåsa men att den inte innehåller något ägg. Ingen mening att uppehålla tankarna på något sådant här som jag ändå inte kan påverka, jag vet, men det är lättare sagt än gjort.
 
Kom i obalans med maten idag, kom hem sent och vrålhungrig vilket resulterade i att jag åt för mycket på kvällen. Blir trött på mig själv :(  Men ja, gjort är gjort...
Carlanderska, Fertilitetscentrum, IVF försök, IVF-klinik, Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, broschyr, göteborg, hormonbehandling inför ivf, information om ivf, information om ofrivillig barnlöshet, ivf, ivf-bloggar, lyckade ivf-försök, planering ivf, privat IVF, spontangravid, äggblåsa,
För JAG ler av alla fina kommentarer på förra inlägget - tack alla ni fina!!
 
Idag fick jag brev från läkaren på Fertilitetscentrum ang mina sköldkörtelvärden. Nu är mitt TSH väldigt lågt så de vill att jag ska sänka dosen på Levaxin. Det tänker jag inte göra. Grejen är den att antagligen är det för att jag har gått ned i vikt som jag nu behöver mindre Levaxin. Jag sänkte dosen i slutet på februari när de på nytt testade mina värden på Sahlgrenska. Läkarna brukar säga att man kan mäta igen efter 6 veckor för att se om det var rätt justering eller inte. Men jag har levt med min hypothyreos tillräckligt länge nu för att veta att det tar minst 3 månader för att läsa av min kropp.
 
I slutet av februari sänkte jag dosen med 0,25 mg varannan dag, nu har jag fortfarande exakt smma värde som då. Nej min kropp har inte fattat säkningen än. Nej jag tänker inte ändra på dosen. Ja jag känner min kropp.
Fertilitetscentrum, TSH värde, hypotyreos, levaxin, sahlgrenska universitetssjukhuset, sköldkörtel, underbara bloggläsare, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, värde,
just nu är detta:
 
 
en vecka senare än vad jag förväntat mig har jag nu - äntligen - ägglossning!!
 
Jag har testat sedan 13 dagar tillbaka. När jag var Carlanderska i måndags såg läkaren två äggblåsor vid ultaljudet jag sa att jjag förväntade mig ägglossning då men han mätte den till 12 mm och sa att han trodde att det nog skulle ta åtminstonde 5 dagar till. Sex dagar tog det! Har extra mycket ägglossningsont, men inte mig emot det känns så bra att det funkar! Utan detta är det ju inte ens möjligt - så jag blev väldigt GLAD när jag äntligen möttes av detta fina leende!!
 
Imorse ringde klockan 05:30 och jag tog första dosen Suprecur. Jag har bestämt att hålla tiderna 05:30 - 13:30 - 21:30.  Efter att jag tog en buff i vardera näsborren somnade jag ganska snart om. Vaknade dock med ett ryck kvart i åtta och mindes att jag ska ju ta två nu i början, snabbt tog jag en buff i vardera näsborre igen. Efter det vaknade jag väl till i huvudet och kom på att det blev fel, i början är det ju två buffar sedan en. Surriga ja! Försökte snyta mig men tror inte det påverkade dosen något särskilt.. Men det kan väl inte göra så mycket att första dosen råkade bli dubbel eller?
 
Ja, ja, nu är det gjort... Jag är inte orolig, jag är glad och jag och maken myser extra mycket :)
Carlanderska, Frågor om hormonbehandling inför ivf, IVF-klinik, Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, billiga ägglossningstest, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, hormonbehandling inför ivf, ivf, ivf-bloggar, ofrivillig barnlöshet, suprecur, vlearblue ägglossningstest, äggblåsor, ägglossning, ägglossningstest,
Inatt har jag bara drömt dumma drömmar, vaknar med ett ryck och tror att jag glömt ta medicinen! Letar trött efter den tills jag kommer på att det är inte förren imorgon jag ska börja spraya...
 
Imorse vaknade jag tidigare än klockan ringer på vardagarna och kunde sen inte somna om. Drygt... Kanhända är det hjärnans sätt att förbereda mig på vad som komma ska?
Jag är nog galen som ens vågar skriva detta. Men det har fastnat en målbild i mitt huvud: en varm gosig lite bebis i pyjamas som nästan somnat och jag som vaggar den så att den ska komma till ro och sova för natten.
 
Hur kan sådana här bilder bara dyka upp i hjärnan? Till vilken nytta? Betyder det att man ska våga tro på det? HUR ska man våga det?
 
Jag tror att allt, från början till nu äntligen börjar sjunka in. Jag tar in. Och jag tänker och omvärderar och försöker hitta min - och min mans - väg i allt detta. Jag finner nog den snart, för jag börjar nog så smått acceptera. Acceptera till viss del, kanske kan jag inte bli genetisk mamma, men troligtvis biologisk...
Ofrivillig barnlöshet, bebis, biologisk förälder, bloggar om ofrivillig barnlöshet, genetisk förälder, målbild,
Ibland frågar bloggläsare om min mail, nu senast en tjej som vill prata mer om äggdonation och alternativa metoder med mig (och då är det ju lättare att ha en koversation via mail) Jag vill såklart kunna prata mer med er, jag ska se till så att min mailadress tydligt framkommer här på bloggen. Min mail är: fertilitetsresa@hotmail.se Kram på Alla Er som tar er tid att kommentera för att peppa, trösta, berätta om er egen situation och ger tips som kan hjälpa mig och andra - när är bäst!! ♥
Idag fick vi vår bekräftelse på att vi står i kö för äggdonation:
 
 
Om det sen blir genom denna kön vi försöker vet vi inte...
 
Nu gör vi vårt försök på Carlanderska, och jag ska verkligen försöka hoppas och tro på detta.
 
Men jag tänker även ta kontakt med den härliga tjej som erbjudit sig att vara vår (kors-) donator, måste kolla upp om man kan byta landsting. Beroende på hur det går med det börjar vi även seriöst fundera på att ställa upp oss i kön i Finland.
 
Men det är mycket att ta in, fundera över och ta beslut om. Som min psykolog säger: själen kan bara leva här och nu och själen tror hela tiden på det du står inför - just nu - den kan inte tänka kanske eller vad som kan tänkas vara nästa steg. Så nu tar vi en sak i taget och hoppas och tror på det! :)
 
Ps. För den delen ska vi först och främst försöka i naturlig cykel (ägglossningen bör komma inom en dag eller två), vem vet undrens tid är kanske inte förbi? ;)
Carlanderska, IVF försök, IVF-klinik, Ofrivillig barnlöshet, anonym blogg, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bekräftelse, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, korsdonator, landsting, naturlig cykel, psykolog, Äggdonation Sahlgrenska, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation privat, äggdonationsbehandling, ägglossning,
Japp så är man snart igång igen då: en hormonfylld hylla i kylen! ;)
 
Jag pendlar mellan att känna mig förväntasnfull, till att vara rädd till att tänka attt "det spelar ingen roll det kommer inte funka ändå" :s
 
Är det någon av er läsare som har ordinerats Gonal-F och Menopur samtidigt? Eller några av er som har gått på bara Menopur? Hur har ni mått? Biverkningar? Vad kan jag förvänta mig?
 
En sak som gör att det jänns motigt är Suprecuren - jag ser INTE fram emot biverkningarna som jag hade sist. Det var jättjobbigt att vakna tidig tidig morgon och inte kunna somna om :( Fast sen vet jag att bara för att jag hade de biverkningarna sist behöver jag inte få dem denna gång, jag kan få andra eller slippa dem helt! Jag är i alla fall mer eller mindre nöjd så länge som jag slipper vallningar och svettningar - det skulle vara värst!!
 
Vilka biverkningar tycker du är värst?
Frågor om hormonbehandling inför ivf, Gonal-F, Gonal-F + Menopur, Gonal-F och Menopur samtidigt, IVF försök, Menopur, Ofrivillig barnlöshet, Ovitrell, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, biverkningar, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, frågor, frågor om ivf, frågor på bloggen, hormonbehandling inför ivf, ivf, ivf-bloggar, planering ivf, suprecur, svettningar, vallningar,
Kom på en "rolig grej" från igår som jag inte berättade. Läkaren refererade hela tiden till mig och "min unga ålder" - se där ja! I fertilitetssammanhang har jag ansett mig som ganska gammal, men det är klart allt är ju relativt och på de privata klinikerna möter de nog ganska ofta kvinnor 40+
 
Mitt amh-värde är ett problem, men som läkaren sa: det hade varit värre om jag hade haft det värdet och varit 42 år. Så på så vis är det bra att jag är så pass "ung"  :)
 
Jag frågade igen om vi fortfarande är "oförklarligt barnlösa" eftersom man inte har hittat något fel (det har jag fått berättat för mig flera gånger tidigare), men han sa att i och med mitt låga amh-värde kan man inte säga det men att de kallar det "barnlösa av andra orsaker".
 
Same same but different?
 
Blev många citattecken i ett och samma inlägg märker jag nu...
 
Idag tänker jag extra på några av bloggvännerna som har fått tråkiga nyheter och de som har fått bra nyheter. Kramar till er allihopa!!
AMH värde 0,2, AMH-värde, Att längta barn, Ofrivillig barnlöshet, barnlängtan, barnlösa av andra orsaker, barnlösa par, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, lågt AMH-värde, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, oförklarligt barnlösa, privat IVF, privatklinik, ålder,
Det var med blandade känslor vi steg in på Carlanderska i förmiddags. Jag har ju sagt att om jag (vi) hade vetat hur lång tid det skulle ta innan vi kunde börja med behandling/ivf så hade vi sökt till Carlanderska från allra första början! Men det hjälper ju sällan att vara efterklok. Men med tanke på hur det gick vid vårt första och hittills ända ivf så var jag väldigt rädd för att de skulle säga att de inte kan rekommendera någon behandling alls. Jag var innnan vi började med ivf:en beredd på att det antagligen skulle ta några ivf:er innan det skulle lyckas, så det var en chock när de på Sahlgrenska sa att "det blir inga fler ivf". Så med detta i åtanke var det med darrande steg vi gick in på kliniken...
 
Tillsammans med läkaren (verksamhetschefen) gick vi igenom våra hälsodeklarationer och resultatet från ivf:en på SU. Han var öppen och ärlig om att vi inte har ett bra utgångsläge, men att det ändå finns chans. Hans rekommendation är ivf, fast med extra injektioner jämfört med förra försöket. Vi försöker nu och om vi innan ägguttaget ser att det ändå bara är en äggblåsa så får vi möjlighet att avbryta försöket och får då tillbaka större delen av pengarna. Ett försk kostar 33.000:-
 
Jag berättade för honom att jag vill bli ordinerad DHEA som de ger till en del kvinnor med lågt amh-värde på ivf-kliniken i Falun (samma koncern som Carlanderska). Han är inte så övertygad om DHEAs effekter men han förstod min önskan. Dock kan jag inte få det samtidigt som vi genomgår ivf:en, så vi bestämde att OM detta försök inte funkar kan han ev. ordinera mig det så att jag kan ta det under sommaren och så får vi fortsätta försöka på naturlig väg. Så det är inte klart att jag får den ordinationen, men vi ska prata om det i alla fall. Läkaren ska träffa verksamhetscheferna på de andra klinikerna (Malmö, Göteborg, Falun och Stockholm) om tre veckor då de bland annat ska diskutera DHEA till kvinnor med amh-värde. Så vi får väl se vad han tycker efter det...
 
De gjorde ett ultraljud på mig och de såg att jag har ägglossning på g om fem dar eller så, de såg två äggblåsor på högra äggstocken - klart konstigt då det är dubbelt så många som vi ivf:en?! Men ja, det var ju glädjande nyheter :)
 
Sedan fick vi träffa barnmorskan, som visade och informerade om medicinen. Jag börjar spraya med Suprecur redan nu på söndag!  I mitten på maj börjar jag med injekrionerna, jag kommer få ta två sprutor denna gång och börja med högsta dosen från första dagen - det blir 300 IE Gonal-F och 150 IE Menopur. Såå skönt att vi kunde börja på en gång och slapp vänta :)
 
Jag hade hoppats att känslan när vi gick därifrån skulle vara glad och förväntansfull, men det var den inte, istället var den ingenting - vare sig positiv eller negativ? Jag tror att våra erfarenheter gör att vi inte vågar hoppas så mycket denna gång, Maken är dock mer positiv och hoppfullare än mig!
AMH värde 0,2, AMH-värde, Carlanderska, DHEA, Falun, Gonal-F, IVF försök, IVF-klinik, IVF-patienter, Malmö, Menopur, Stockholm, barnmorska, bloggar om ivf, göteborg, hormonbehandling inför ivf, information om ivf, ivf, ivf-bloggar, ivf-kliniken i Falun, lågt AMH-värde, nässpray, planering ivf, privat IVF, sahlgrenska universitetssjukhuset, statistik IVF, suprecur, ultraljud, äggblåsor, ägglossning,
Skriver ett snabbt inlägg så alla ni som har ömma tummar kan släppa tager (tack för ert stöd!)! Återkommer senare ikväll och berättar mer om vad som hände och sas. 
 
Alltså bra nyheter var det inte men det kunde väl varit värre? Den behandling de "rekommenderar" är ett nytt ivf men med kompletterande mediciner.  De håller dock med om att äggdonation är vår bästa chans, närmare bestämt 30-40 %. Med ivf är chansen 5-7 %. Ni kan själva räkna ut risken...
 
Men vi har bestämt oss för ett ivf (nej de erbjuder oss inte 3-pack), börjar nedregleringen på söndag!
Carlanderska, Frågor om hormonbehandling inför ivf, IVF försök, IVF-klinik, IVF-patienter, Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, frågor om ivf, hormonbehandling inför ivf, information om ivf, ivf, ivf-bloggar, äggdonation,
Nu är vi på väg till vårt första besök på Carlanderska och jag är sjukt nervös!! Jag är livrädd att de ska säga att de inte kan rekommendera några behandlingar till oss att det inte finns något att göra..
 
Håll tummarna för oss!! Hör ni inget mer idag så kan ni räkna med att vi fick dåliga nyheter.
Carlanderska,
Vi har haft en riktigt mysig bloggträff, vi var sex tjejer, och jag kan lova dig att det är ett härligt gäng :)
 
Vi bubblar och tjattrar så det står härliga till - denna gång varade träffen i fem timmar!! Och vi hade kunnat hålla på många timmar till om det inte var så att vi är flera som har en resväg på några timmar och det är tåg och bussar som måste passas in..
 
Första gången vi träffades i början på mars var vi väldigt lika i vilken situation och humörläge vi var i. Denna gången var vi mycket mer olika i våra faser och kommande steg: en har gått igenom föräldrarutbildning och har snart sista träffen med soc. för att få medgivande till adoption, en är (dubbel-!) ruvare, en skjuter fram nästa ivf till efter sommaren och satsar på sommarbröllop, en har äggplock på SU på g och så jag då, som har möte med Carlanderska imorgon och ev. står inför äggdonation...
 
Olika livsöden, olika utmaningar men samma dröm - att bli förälder <3
Bloggträff, Carlanderska, IVF-klinik, adoption, anonym blogg, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, föräldrautbildning, ivf, ivf-bloggar, medgivande, ruvare, äggdonation,
Sitter på ett café i Göteborg och väntar på ett härligt gäng tjejer för idag ska vi ha vår andra bloggträff! 
 
Det ska bli roligt att träffa de andra och få lyssna till dem när de berättar vad som har hänt i deras liv sedan sist vi sågs. Jag läser ju deras bloggar men det är en helt annan sak att höra dem berätta :)
Bloggträff, Ofrivillig barnlöshet, anonym blogg, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet,
Tack söta ni för alla kommentarer, lyckönskningar och pepp! <3
 
Idag myser jag och maken och kärleken sprudlar. Och ikväll ska jag äta dessert på restaurang - kan redan nu lova att det blir supergott!! ;)
 
Kramar till Er Alla, jag är så tacksam för stödet vi ger varandra!
Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggkommentarer, stöd, underbara bloggläsare,
Det gick bra på Sahlgrenska igår. Jag hade gått ned 0,9 kg sedan sist (för ca 5 veckor sedan) och har nu ett bmi på 23,7. Helt okej :)
 
Vi pratade en del om att jag är rädd för att gå upp i vikt, men dietisten säger att så länge jag håller mina kostråd så kommer jag inte artt göra det. Jag håller dem. Och jag litar på vad dietisten säger. Vi bestämde att jag måste börja introducera lite onyttigt i min kost för "det tillhör livet", det ÄR läskigt att gå utanför ramarna, med jag har bestämt att jag ska göra det nu till helgen. Det är viktigt att jag INTE börja mixtra och äta mindre vid någon måltid den dagen jag ska äta en efterrätt eller liknanade. Känns konstigt att jag inte ska göra det, men jag ska göra som dietisten säger! Fast det är med blandade känslor...
 
Hos psykologen gick det bättre denna gång, grät bara lite emellanåt. Det var skönt att sätta ord på vad jag känner och det jag är rädd för. Det är också skönt att höra henne bekräfta det jag har sagt, eller när hon får mig att se den händelse jag beskriver på ett annat sätt. Ett exempel var hur jag beskrev att det är jobbigt att tänka på att jag antagligen inte kommer att få ett biologiskt barn, då äggdonation antagligen är min snda chans att få ett barn. Då sa hon att det blir biologiskt men inte genetiskt. Det blir biologiskt för att jag bär barnet och barnet och jag delar mitt blod, min kropp skapar moderkakan etc.
 
Det kändes fint att tänka så, det blir mitt biologiska barn <3
Biologiskt barn, diet, dietist, genetiskt barn, kostråd, näringsrik kost, psykolog, vikt, viktökning, äggdonation,
Är på väg till Sahlgrenska. Först ska jag träffa dietisten och sedan psykologen.
 
Hos dietisten får jag väga mig och sedan får jag berätta hur det har gått sedan sist vi sågs. Dessa besök är en del i att jag medverkade i forskningsstudien. Allt för att det inte ska bli en jojo-bantning, utan att jag ska kunna hålla min vikt. Denna dietist är även specialiserad på kostråd vid graviditet, vilket såklart var förhoppningen att jag skulle bli från början. 
 
Jag är lite spänd på att höra hur vi ska gå vidare nu, eller om jag ska fortsätta på samma kostråd somjag har gjort sedan jag fick börja äta igen efter pulverperioden. Igår var det tydligen något TV-program om pulverdieter, för idag är det många statusar om att "Visst går du ned med pulverdieter men sedan går du upp allt + lite till". Sådant ger mig ångest. Jag vill  ALDRIG någonsin mer gå upp, eller gå tillbaka till den vikten jag var på tidigare!! Jag tänker hålla mina kostråd - jag SKA hålla denna vikt!! Men detta har jag varit rädd för hela tiden, att gå upp allt igen - jag var rädd innan, under och nu efter dieten! Jag måste prata med henne om det idag!
 
Sedan är det det här med att jag nu är en total renlevnadsmänniska: jag dricker enbart vatten och rött te, jag äter BARA näringsriktig mat. JAg har inte ätit godis, kakor, glass, sås, panering, pizza, pommes eller något som kan räknas som "onyttigt" på snart ett halvår. Helt okej, javisst, men någon gång måste jag ju introducera det, när då? Jag funderar på om det kanske är dags att börja med lördagsgodis i liten mängd? Jag vet inte, jag måste prata med henne om det...
 
Hos psykologen vill jag få hjälp att reda ut i mina tankar, för det är ett enda virrvarr i mitt huvud nu :(  Förhoppningsvis vet hon också en del om regler m m. och kan råda mig i vissa delar? Återstår att se, jag hör av mig igen...
 
Kram till Alla som kämpar!! <3
Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, diet, dietist, forskningsstudie, graviditet, jojo-bantning, kostråd, psykolog, pulverdiet, sahlgrenska universitetssjukhuset, vikt, vikten står still, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, viktreducering, viktökning,
Jag vill göra allt jag kan för att bli gravid, för att bli mamma. Det handlar om stora saker och även om små. Det var anledningen till att jag tackade ja till att vara med i forskningsstudien vilket innebar att gå på enbart pulver i 90 dagar och att sedan fortsätta på diet (som jag gör nu). Nu motionerar jag varje dag i 50 min och ser till att allt jag äter och dricker ger kroppen näring. Jag har helt slutat med kaffe och dricker numera enbart koffeinfritt rött te.
 
Detta sätter inte guldkant på tillvaron, men allt är värt det om det ger oss ett barn!
 
Jag blev tipsad av snälla Anne på vad jag kan tänka på (förutom näringsrik kost):
 
Gravid-vitamin (inkl. Folsyra), Vitamin E och dubbel dos Omega 3
 
                      
 
Jag vill göra allt jag kan för att bli gravid, för att bli mamma. Jag tänker inte stå i slutändan och tänka OM, tänk om jag bara hade gjort det, eller inte gjort det. Jag tänker göra allt. Hur långt jag är villig att gå vet jag inte, men jag vet heller inte vilka vägar min resa tar...
ACO Gravid, Anne utan e, Folsyra, Ofrivillig barnlöshet, Omega 3, Vitamin E, alternativa metoder för att bli gravid, bloggar om ofrivillig barnlöshet, diet, forskningsstudie, kaffe, koffein, koffeinfritt, näringsrik kost, ofrivillig barnlöshet, pulverdiet, rekommenderat dagligt intag av Folsyra, vikt, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktreducering,
Alltså den här karusellen tar aldrig slut? Hur mycket jag än sätter min in i allt kring ofrivillig barnlöshet och alternativa metoder för att bli förälder desto mer inser jag att jag inte vet. Och det jag tror mig veta visar sig inte stämma. Alla dessa regler! Som inte går ihop?
 
När jag fick reda på att min största chans att bli mamma antagligen är genom äggdonation har jag försökt läsa på en del om det. Naturligtvis har jag funderat om det finns någon i min närhet som skulle kunna hjälpa mig med ägg. Jag har även fått frågor här på bloggen om jag inte känner någon som skulle kunna hjälpa mig komma längre fram i kön, en vän eller en syster eller liknande. Men jag vet inte, jag tror att man kan förstöra relationer med att be någon om en sådan tjänst? Hursom, jag kände aldrig att det var ett alternativ för mig. Så remissen till äggdonationskön är inskickad, väntetid ca 2 år...
 
Planen är att se vad de på Carlanderska kan rekommendera för behandling för oss, om de nu rekommenderar någon? Jag vill bli ordinerad DHEA, men även det verkar struligt.. Jag och min man börjar nog närma oss beslutet att ställa oss i kö i Finland. Men det beror som sagt på vad de säger på Carlanderska...
 
Mitt i allt detta händer någon ofattbart fantastiskt!! En tjej kontaktar mig och berättar att hon under en tid har funderat på att bli äggdonator. Hon har läst min blogg och vill gärna hjälpa mig/oss. Kan ni förstå den glädjen och tacksamheten jag kände för att hon överhuvud taget erbjöd sig? En så fantastiskt godhjärtad och osjälvisk handling? Jag saknar ord!! Vi har mailat en del fram och tillbaka, inte tagit något beslut eller så, men planerna har ändå gått lite framåt.
 
Nu stod vi i det läget att jag skulle ta reda på hur det kan gå till och tidsmässigt och vad det skulle innebära om vi genomförde det hela. Först pratade jag med barnmorskan på IVF-kliniken och idag fick jag tag på äggdonationsteamet. Inga roliga nyheter alls. Det hjälper inte om vi har en äggdonator, vi kommer inte fram fortare i kön ändå :( Tidigare var det så, att hade man en egen donator gick det fortare för att de hade brist på ägg. Nu är det inte så, de har ägg, problemet är brist på läkartid.
 
Hur orättvist är det? Suck...
 
Det jag inte vet nu är om det är olika regler för olika landsting? Är det någon av er läsare som vet det?? Jag ska i alla fall försöka få tag på äggdonationsteamet i Huddinge och kolla med dem. Om de har mer läkartid kan det kanske hjälpa, men i så fall måste jag byta kö, jag vet inte om det gåt? Om läkaren på Sahlgrenska kan skicka remiss till Huddinge? Eller om jag ens får göra behandlingar där?

Jag är så förvirrad i allt detta så jag knappt vet ut eller in längre? Och allt detta fastän vi har fått ett sådant fantastiskt underbart erbjudande??!!
 
Jag blir så matt, hela tiden nya svar, men aldrig några positiva :(
Carlanderska, DHEA, Frågor om hormonbehandling inför ivf, Huddinge, IVF-klinik, Ofrivillig barnlöshet, alternativa metoder för att bli gravid, barnmorska, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggläsare, information om ofrivillig barnlöshet, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, regler, Äggdonation Sahlgrenska, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation SU, äggdonationer, äggdonationskö, äggdonator,
I förmiddags ringde barnmorskan. Jag hade en del frågor som jag mailat om och det var lättare att ta det per telefon. Blandade känslor efter det samtalet, vill inte berätta än måste ringa till äggdonationsteamet först och stämma av, sedan ska ni få veta. Just nu är jag innerligt trött på alla tråkiga nyheter och besked :(
 
Jag har frågat om vår läkare på SU kan tänka sig att skriva ut DHEA till mig. Hittills har jag fått svaret att hon är "inte helt negativ" till det, men vill vänta med svar till vi ses på nästa besök. När nästa besök blir vet vi inte än... Nu är jag väldigt otålig och det är antagligen för att vi snart ska på vårt första möte på Carlanderska. Det börjar närma sig och jag vill ha svar på alla mina frågor NU, men det ända svaret jag får är att jag måste vänta...
 
Jag vill inte vänta. Jag har väntat i snart tre år. Jag är trött på att vänta.
Carlanderska, DHEA, Ofrivillig barnlöshet, barnmorska, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, väntan, äggdonation, äggdonationskö,
I väntan på vårt läkarbesök på Carlanderska i Göteborg (privat fertilitetsklinik) så är det back to basic som gäller för oss!
 
 
Återstår att se om kroppen funkar som beräknat (som den ska)? Jag har inte testat med ägglossningstest på ett halvår... På sätt och vis känns det lite skönt att se hur kroppen svarar, utan diet (på svältnivå vill säga) och utan hormoner :)
Carlanderska, Ofrivillig barnlöshet, billiga ägglossningstest, bloggar om ofrivillig barnlöshet, göteborg, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, privatklinik, ägglossning, ägglossningstest,
Jag har haft en riktig skitkväll! Känner mig helt nedslagen i skorna :(
 
Jag är iväg på jobb, fortbildning/teambildning med kollegor (inte de på kontoret dock), ska vara här hela helgen. Dagen har gått bra, men utav någon anledning har det varit mycket "barnsnack" (sen är det inte utan att jag undrar om det alltid är såhär och det är nu jag snappar upp ALLT?!). De som inte är i barnålder pratar istället om sina barnbarn. Jag passar inte in någonstans och blir tokig på dessa diskussioner!!
 
Nu ikväll blev det än värre. Min bordsdam bestämde sig för att prata om aborter med mig, främst de runt 40 som gör aborter. Och vilka sjukdomar barnen kan få om mamman är runt 40. Behöver jag säga att jag bidrog mycket litet till debatten? Sen fick jag sitta och lyssna lääänge på en av de yngre kvinnorna som berättade hur JOBBIGT det är att vara gravid och hon vet för hon "har varit gravid tre gånger men nu har jag sagt att det räcker!" Sedan kom de in på surrogatmödrarskap och det ifrågasattes högt och lågt. DÄR la faktiskt jag mig in lite i diskussionen när det var tydligt att det som pratade saknade kunskap totalt! Ja just det ja, sedan skulle det pratas om kvinnor som åker till Storkkliniken i Danmark. Seriöst hur blev det såhär?!
 
Droppen för mig var när de kom in på "de som faktiskt inte kan få barn" och en av kvinnorna började berätta hur det är, för hon VET - ett grannpar till henne kan inte få barn... DÅ tackade jag för mig och gick.
 
Varför? Varför ska människor prata om sådant här och bara utgå ifrån att det inte är någon av de närvarande som är drabbad, att det inte finns någon i sällskapet som är berörd av det som sägs? Det är sårande, elakt och väldigt inskränkt. Och den världen lever vi alla i :(
Ofrivillig barnlöshet, Storkkliniken Danmark, bloggar om ofrivillig barnlöshet, surrogatmamma, surrogatmödrarskap,
Igår och idag har jag tänkt på två bloggvänner som har gjort ägguttag, jag hoppas verkligen att det har gått bra för er!!
 
Tänk det känns som om det var år sedan jag låg där och hoppades på mitt enda lilla ägg? Men det är bara några veckor sedan... Om kroppen funkar som den ska räknar jag med ägglossning nästa helg - då ska vi köra au natural! ;) Hehe
 
Idag har jag funderat på hur mycket av min vakna tid jag INTE tänker på vår ofrivilliga barnlöshet? Det är bara en liten tid det.. Samtidigt känner jag att jag har kommit väldigt långt sedan jag kände att jag höll på att bryta ihop för några veckor sedan. Nu har jag landat och det är väldigt skönt. Jag tycker också att det börjar bli drygt att vara sjukskriven på halvtid, men jag ska ändå fortsätta en vecka till som planerat tror att det är bra för mig och bra att jag känner som jag gör.
 
Sedan vet jag också varför jag mår bättre till viss del och känner hopp inför framtiden: en bloggläsare har kontaktat mig på mailen och det hon säger mig värmer ända in i själen. Jag börjar tina och jag börjar tro igen. Tro, att jag en dag ska bli mamma :)
Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggläsare, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, ägglossning, ägguttag,
Jag är ju medlem i Barnlängtan och iår fick jag två små broschyrer från dem:
 
 
Jag har läst den som riktar sig till närstående, den var bra, tror jag ska ge den till mina föräldrar :)
 
Annars? Haft en lugn (sjukskriven) dag idag. Både bra och dåligt, skönt att bara få vara mig själv inte sätta upp en mask vara glad och trevlig. Samtidigt jobbigt för tankarna gör sig väldigt påminda... Men jag börjar sakta ta in det som hänt, men jag är så fruktansvärt frustrerad att jag inte veet vad jag ska göra åt saken. Men det är ju en process, jag vet och förstår det, i den fas jag är nu är det såhär upp och ner men mest ner. Självömkan är stor, ja.
 
Jag börjar vänja mig vid tanken på äggdonation, det börjar kännas bra att tänka på det. Jag har en oerhörd respekt för de fantastiska kvinnor som väljer att donera sina ägg - jag saknar superlativ! Att ge av sin egen kropp för att glädja andra, denna så osjälviska handling, tänk att det finns så goda människor?!
Att längta barn, Föreningen Barnlängtan, Information, Information till närstående, Ofrivillig barnlöshet, barnlängtan, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, broschyr, information om ofrivillig barnlöshet, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, sjukskrivning, äggdonation, äggdonationer,

 Det har kommit fler frågor, så här kommer mina svar..

Jag förstår inte, hur du inte kan bli erbjuden mer hjälp, kanske inte har hela historien klar för mig, men du fick ju trots allt ett ägg nu.
Får du åtminstone någonstans att vända dig och prata om detta, erbjuder de någon kurator eller annat?
Om vi vill skriva upp oss på äggdonationskön måste vi göra det NU, dvs innan jag fyller 38 år vilket jag gör om ett par månader. Med anledning av det hinner vi inte göra fler behandlingar innan jag är 38. När man väl står i kön får man heller inte göra några behandlingar (man får göra privat dock). Jag har blivit erbjuden psykologhjälp, jag har varit där en gång, ska dit snart igen. Tack för att du bryr dig! Kram

 

Är det svårt med maten/gotte när världen vänds upp å ner såhär? Vid stress och oro har ja själv svårt att äta vettigt även om jag sällan tröstätit..
Ja det är det. Det är konstigt men första impulsen är "Nu skiter jag i allt! Nu ska jag äta mat tills jag är supermätt och äta kakor och så ska jag dricka kaffe!!!" Fast sen besannar jag mig. På så vis är det bra att det är en så fruktansvärt hård kamp att gå på svältdiet i 3 månader, inkl. att inte ha ätit eller druckit något annat än shakerna under jul och nyår, för jag kommer alltid fram till samma slutsats: "Jag har inte svultit mig själv i tre månader för att sedan äta så att det är ogjort" - som ett mantra för mig och jag kommer  a l d r i g  släppa det mantrat!! Jag har kämpat, nu skördar jag frukten och så ska det förbli. punkt.

 

Håller mina tummar!! Nu är inte jag direkt påläst men eftersom att minst en av er inte är över 40 ser det väl ljusare ut? Vet som sagt inte men har för mig jag läst det. Hoppas ni får ett bra besked
Jag är 37 min man 47. Det är just min man som är problemet. Åldersgränsen för adoption är 45, det finns förslag på att den ska ändras till 43. Jag har hört att de kan ge okej när den ena partnern är "mycket" yngre, det är de vi hoppas på. Vi vet att man kan bli godkända, men det blir homosexuella också, tyvärr betyder det inte att man får något barn. Vi vill att de ger oss ett svar på om det är rimligt och troligt att vi får ett barn om vi blir godkända. Jag orkar inte utsätta mig och gå igenom allt om vi ändå inte har någon egentlig chans.

 

Hur känner du nu ang ÄD? Ska ni fundera och bearbeta eller har ni ställt er i kö redan?
Svårt att svara på... Jag känner att jag inte kan ta några beslut än, måste landa. Men visst jag har börjat bearbeta det, men det är inte ett beslut man tar snabbt, men ja... :) Vi har ställt oss i kö, eller ja läkaren ska skriva remiss i alla fall men vi har ju inte fått det bekräftat än.

 

Förstår hur ni tänker, men har ni funderat mer på äggdonation framför adoption?
Ja vi funderar, men vi har sagt att vi inte ska ta några beslut på ett tag. Själen måste läka som psykologen sa till mig, vi måste landa. Även om vi är öppna för äggdonation hade det varit skönt att kunna ha möjlighet att adoptera. Det är ett hårt slag att veta att det inte är en möjlighet. Men vi tänker ju mycket och på så vis bearbetar vi.. Vi har i alla fall satt upp oss på äggdonationskön, så nu har vi ju ca 2 år på oss innan vi måste ta beslut...  Men ja i huvudet måste vi ju välja vilket vi vill koncentrera oss på. Men... ja du hör ju vi är inte klara för något beslut än :) Kram

 

Men hur har det gått med era funderingar om ÄD i Finland? Det är faktiskt så att ni med 99% säkerhet få ersättning av F-kassan eftersom Sverige inte kan erbjuda behandling inom snar framtid.
Vi bearbetar det, jag känner mig mycket mer positiv inför det nu. Men jag har inte get upp hoppet på mina ägg än. Vi ska till en privat IVF-klinik om två veckor, då vet vi om de rekommenderar någon behandling eller inte. Sedan är det ju det här med DHEA som du tipsade om. Jag har pratat med dem i Falun och de skulle antagligen behandla mig med det om jag blir deras patient, men det är lite bökigt att åka till Falun (fast det beror ju på vad man jämför med), ev har jag en läkare som kan skriva ut det till mig jag väntar på svar…  Sedan beror det ju på vad Carlanderska säger. Får vi totalnej där tror jag vi söker oss till Falun innan vi vänder oss till Finland. Sen är de klart att ag funderar på om det egentligen kanske vore smart att ställa sig i kö till Finland så snart som möjigt… Kostar det något att ställa sig i kö? Eller jag vet inte, måste ju få svar först… Vill i all fall inte ta några beslut förrän vi vet vad de säger på kliniken nu…

 

AMH värde 0,2, AMH-värde, Ofrivillig barnlöshet, adoption, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, diet, lågt AMH-värde, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, vikt, vikten står still, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, viktreducering, viktökning, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonationer, äggdonationskö, ålder, åldersgräns adoption, åldersgräns äggdonation, åldersregler,
Fortfarande lite feber, men mår ganska bra och planerar i alla fall att gå till jobbet imorgon. Jag får se hur jag mår på morgonen...
 
Jag har funderat mycket under helgen. Fram och tillbaka. Ibland känns det lite mer hoppfullt, ibland totalt hopplöst. Min man och jag satte oss ned igår med mina föräldrar och berättade allt fram till nu och vad vi står inför. Som jag säger: det känns inte som om vi får några val, bara att "de" hela tiden tar bort möjlighet efter möjlighet. Klart det är svårt även för mina föräldrar att ta in, förstå och landa i också...
 
Vi har bokat in oss för läkarbesök på en privatklinik i Göteborg i mitten på april. Då får vi veta om de rekommenderar någon behandling. Beroende på vad de säger vid det besöket får vi se hur vi ställer oss inför äggdonation i Finlnad, DHEA.behandling, specialbehandling i Grekland med mera...
 
Vi ska inte gå in i djupa funderingar eller ta några beslut innan vi varit på läkarbesöket.
 
Hur det känns nu? Upp och ner, mest ner. Men jag går väl framåt i sorgeprocessen antar jag. Forfarande ledsen men nu också arg emellanåt. det ska väl vara bra? Gråter inte heeela tiden längre, det är skönt i alla fall. Men jag kan fortfarande inte prata om det utan att grina och snora hela tiden, så jag orkar och vill inte prata om det. Jag och min man pratar om det förståss emellanåt, någon kommentar här och där. En fråga som ställs, funderingar, tankar med mera. Det är bra, han är mer insatt i allt nu...
 
Men solen som skiner från klarblå himmel biter inte på mitt hjärta. Jag känner inga glada vårkänslor. Jag känner sorg. Och omtöcknande förvirring.
DHEA, Grekland, Ofrivillig barnlöshet, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, göteborg, läkarbesök, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, privat IVF, privatklinik, sorgeprocess, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonationer, äggdonationskö,