På årets sista dag gläds jag extra mycket åt att vi är gravida livet är såå mycket lättare med så mycket att se fram emot ❤
 
 
För ett år sedan stod jag med ett glas Ramlösa och önskade jag att jag skulle skåla in 2014 med alkoholfritt och det kommer jag att göra! Önskningar kan slå in :)
 
För nästa år önskar jag alla som kämpar ett absolutistiskt år!! ;)
Ny vecka - såhär stå det i gravidkalendern!
(jag räknar som barnmorskorna, dvs. fullgångna veckor)
 

I magen:

Från och med vecka 9 använder man inte längre ordet embryo - nu benämns er bebis som foster. Svansen längst ner på ryggraden har krympt och nästan försvunnit. Huvudet har växt mycket och är väldigt stort i förhållande till övriga kroppen. Huvudet är framåtböjt mot bröstet och käkarna är färdiga. Munhåla och svalg förenas. Öron och näsa syns och ansiktet börjar se mänskligare ut. Anus bildas och tarmarna växer sig längre. Fostret utvecklar känsel och reagerar på beröring. 

Om fostret ska bli en pojke utsätts det för enorma mängder manligt könshormon och testiklar bildas. Annars utvecklar fostret äggstockar. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

10 gram

27 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Problem med nästäppa och näsblod är vanligt. Ditt tandkött har också mjukats upp och det kan hända att du blöder när du borstar tänderna. Det är viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten. 

Många kvinnor börjar vid den här tiden oroa sig mycket. Oftast rör det sig om risken för missfall men också om förhållandet, viktökning, arbete med mera. En del kan undra om de verkligen är redo för att skaffa barn även om det var en planerad graviditet. Det är fullt normalt eftersom du är under stark påverkan av ett antal olika hormoner. 

Partner:

Oroa dig inte om din partner börjar gråta helt utan anledning. Det är helt enkelt hormoner som påverkar hennes kropp. Hormonerna kan också göra henne lättirriterad och oförutsägbar. 

Många män kan också känna ett utanförskap under graviditeten eftersom allting kretsar runt kvinnan kropp, den blivande mamman och den nya familjemedlemmen. Var beredd på ett visst utanförskap men vänd dig för den sakens skull inte bort.

Gravid, Gravidkalender, bebis, blödande tandkött, crl, embryo, foster, gravidsymptom, näsblod, nästäppa, vecka 9,
Är helt inne i julledig-mood and I like it! Har inte öppnat datorn sedan innan jul :) Blir inte lika mycket bloggande då dock men vardagen är ju snart här så då sitter jag snart framför datorn igen och kommer säkert skriva längre blogginlägg igen!
 
Jag läser alla andra bloggar som jag följer (typ de flesta på ivfbloggar m.fl.) via mobilen. Då är det så krångligt att kommentera så jag är rätt tyst på era bloggar nu - men väldigt närvarande!
 
Kram på Er Alla och god fortsättning!!
Jag är tacksam för att jag är julledig från jobbet. Illamåendet tar på krafterna. Önskar så att det fanns något jag kunde göra - eller undvika - för att må bättre. Medicinen Lergigan Comp hjälper lite men illa mår jag, från dess jag vaknar tills jag somnar. Tar medicinen direkt när jag vaknar, väcker maken som då går upp och fixar en skorpa till mig. Jag ligger sedan kvar i sängen ca en halvtimme. Upp och äter frukost: rostad macka med varmt vatten med färsk ingefära i. Därefter ligger jag helst på rygg. Det underlättar men hjälper inte..
 
Försöker äta ofta men helt ärligt känns det inte som om något hjälper. Och idag har jag också haft en hemsk halsbränna :( Någon som har något suveränt tips MOT illamående?
Jag fattar inte riktigt det här med hur kan räknar vilken graviditetsvecka man är i? Kan någon förklara så man begriper? Enligt vad jag förstått tidigare så är jag i vecka 8 men enligt mina gravidappar är jag i vecka 9?
 
 
Kliniken i Finland sa att jag skulle göra vul 16/12 (dvs. Förra måndagen) då skulle jag vara i vecka 7 om det stämmer så skulle jag ju vara i vecka 8 nu... Eller?
 
Kollade på en annan uträkning och då säger de också att jag är i vecka 9 nu.
 
 
(Kliniken sa att befruktningen ägde rum 11/11, = äggplockningsdag) Räknar man annorlunda i Finland eller vad är det som gäller??

Jag har börjat trappa ned på mina mediciner. Det känns både bra och lite läskigt..

Från att ha tagit Progynon (2 mg) tre gånger om dagen tar jag den nu bara 2. Det är bra, lättare att komma ihåg att ta den på morgonen och på kvällen. Progesteron "vaggisarna" (400 mg) fortsätter jag och ta gånger tre.

Utöver detta tar jag fortfarande mina Omega 3 (dubbel dos) och E-vitamin, ACO Gravid samt järntabletter.

 
 
ACO Gravid, Omega 3, Vitamin E, järntabletter, mediciner vid äggdonation, nedtrappning, progesteron, progynon,
Idag och under hela julhelgen vill jag skicka kärlek till Alla Er därute som kämpar - My heart goes out for you ❤
 
Jag är plågsamt medveten om hur extra jobbig denna högtid - barnens högtid - är när man står där utan sin högsta önskan uppfylld men med hjärtat fyllt av sorg och skvalpande tårar. För den jul jag upplever nu med solstrålar i magen är något helt annat. Strålarna ger mig värme och förtröstan. Jag har hopp om att vi nästa år får ha barn och att detta är vår sista jul som ofrivilligt barnlösa  
 
Jag önskar en fridfull jul med värme och avkoppling till Alla fina bloggläsare och extra mycket kärlek till Er som kämpar ❤
Idag går jag in i vecka 8 = Lycka!!
 
Enligt Gravidkalendern händer det här:

I magen:

Fingrar och tår börjar att synas. Armarna blir längre och kan röra sig vid armbågen. Benen kan röra sig vid vristen. Ansiktet fortsätter att utvecklas. Näsan, överläppen och ögonlocken bildas. Hjärtkonstruktionen är utvecklad och blod börjar cirkulera i ett primitivt blodomlopp. Matsmältningssystemet fortsätter att utvecklas - speciellt tarmarna. Knopparna som kommer att bilda barnets könsorgan är synliga men de har inte utvecklats till manliga eller kvinnliga könsorgan än. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. På framsidan av ryggmärgen börjar kotorna att utvecklas och från dem växer benbågar bakåt som omsluter och skyddar den ömtåliga ryggmärgen.

 
Huvudet är groteskt stort i förhållande till den övriga kroppen. Embryots tillväxt sker hela tiden från huvudet och nedåt. Inte förrän långt senare i livet kommer kroppen riktigt ikapp. Hos en nyfödd bebis utgör huvudet en fjärdedel av kroppslängden. Hos en vuxen människa utgör huvudet bara en åttondel av kroppslängden. Händer och armar utvecklas fortare än ben och fötter - en skillnad som består även efter födseln. En bebis lär sig att använda sina händer och armar långt innan det kan krypa eller gå. 

Från och med nu kan man mäta den exakta längden med hjälp av ultraljud. Hjärtat slår med cirka 140-150 slag per minut. Livmodern har vuxit till storleken av en grapefrukt ungefär. Innan graviditeten var den stor som ett päron.

 Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Ökade flytningar är också vanligt förekommande. Det är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Om du får blödningar bör du kontakta en barnmorska eller kvinnoklinik. Ofta är det inget farligt men det kan vara en förvarning om missfall. 

Partner:

Se till att din gravida partner får vila ordentligt. Tröttheten under den första trimestern är svår för de flesta kvinnor. Låt henne gå till sängs extra tidigt medan du tar hand om läggningen av de andra barnen. Eller gå upp lite tidigare och förbered frukost så hon kan få sova någon timme extra. Hon kommer garanterat att uppskatta det. 

Mödravården:

Den här veckan kanske du gör ditt första besök på mödravårdscentralen. Om inte så kommer det första besöket att äga rum inom några veckor. Det är bra om ni båda kan komma på första mötet eftersom barnmorskan vill ha svar på många frågor. Hon kommer också att ge er mycket nyttig information och det är lättare att komma ihåg den om man är två som hjälps åt. Om du är förstföderska får du också tid för en läkarundersökning. Läkaren gör en gynekologisk undersökning för att bland annat se hur stor livmodern är och att graviditeten fortgår som den ska. Oftast sker läkarundersökningen i vecka 10-12. 

Har ni diskuterat hur ni ställer er till fosterdiagnostik? Det kan vara bra att ta upp den frågan vid det första besöket på mödravårdscentralen. 

Tvillingar:

Problem med gaser och orolig mage brukar börja tidigare när man väntar tvillingar. 

 

Gravid, Gravidkalender, vecka 8,
Jag äter hela tiden men är aldrig sugen på något. Letar efter något jag VILL äta och fastän jag provar det mesta och byter maträtt titt som tätt är det inget som duger/passar mig i smaken?
 
Jag suktar kolhydrater och är inte alls sugen på kött.. Det har blivit en hel del spagetti, makaroner (vanliga och stuvade) och PULVERpotatismos. Och till det - tro det eller ej - fiskbullar! Det låter verkligen inte som mig!! Men sån har jag blivit haha fortsätter jag såhär så äter jag väl snart sill och blodpudding också?!!
 
Galet =D
Inte många knop har gjorts idag inte. Är sanslöst trött och illamåendet sitter i - hårt!
 
Så jag "lyssnar på kroppen" och tar det luuuugnt! Jag tror det känns värre nu när jag är ledig för jag distraheras inte som på jobbet. Så nu känner jag efter mer och känner då hur illa jag mår hela tiden. Det positiva i det är att det ändå är en trygghet att känna illamåendet, för det tyder på att jag alltjämt är gravid!
 
Till slut fick jag i alla fall rycka upp mig och ge mig ut på stan för att köpa några julklappar. Så helt försoffad har jag inte varit! Men nästintill... ;)
Ja just det ja, rapport efter dietisten har jag ju glömt! Jodå det gick okej. Jag har gått upp ett halvt kilo sedan sist jag var där i oktober. Så det kunde ju vara värre...
 
Jag fick rådet att äta varannan timme. Försöka äta lite och ofta. Sedan fick jag med mig lite material med mellanmålsförslag också. Jag ska sammanfatta det och berätta för er i helgen!
 
Men nu är det fredagkväll efter en jobbarvecka och jag är vääldigt trött. Tröttheten är verkligen förlamande! Ändå sover jag 30-60 min på jobbet varje dag om jag kommer åt vilorummet. Vet inte hur jag skulle klara arbetsdagen utan att falla ihop utan mina sovstunder? ;)
 
Ps. Jag har problem att svara på era kommentarer för tillfället, men jag läser och gläds av varenda en!! =D
Sömnen är helt upp och ned här! Jag är en riktig tröttmössa oavsett tid på dygnet. Ett irritationsmoment är att jag måste upp och kissa varje natt också. Inatt gick jag på toa 02:30 och sedan kunde jag aldrig somna om :(
 
Nu, efter att ha suttit i TV-soffan och kämpat för att hålla ögonen öppna, har jag kapitulerat och gått och lagt mig i sängen istället. Återstår att se hur länge jag sover eller om min "morgon" börjar supertidigt igen?
 
Längtar till julledigt med sovmorgnar och eftermiddagslurar :)
På väg till Sahlgrenska och dietisten hoppas innerligt att hon kan ge mig råd mot illamående och halsbränna! I övrigt ska det bli intressant att höra om kostråden ändras något nu när jag är gravid?
 
Jag har tagit Lerigigan Comp nu i några dagar. Den är ingen mirakelmedicin på något vis men den tar lite udden av det värsta. Funkar ganska okej under dagarna om jag äter ofta. Men det tar tid innan den gör verkan på morgonen så då kräks jag oftast.. 
 
 
Det är jobbigt på morgnarna med resor och morgonmöten är hela tiden beredd om jag måste kräkas. I bilen har jag en påse i knät på bussen håller jag den i handen och på mötena sitter jag så nära utgången/toaletten jag kan.  Svårt att koncentrera sig på det man ska dock. 
 
Jag har heller inte lyckats hitta något bra att småäta? Jag gillar inte salta kex, skorpor eller knäckebröd och frukt funkar inte alls. Som sagt hoppas dietisten har goda råd till mig idag!
 
Men lycklig är jag i varje fall! ❤
 
Ps. Har redigerat det jag skrev fel i förra inlägget (vände på siffrorna) nästa inplanerade ultraljud är den 21/1 då jag ska vara i vecka 12 och inget annat :)

 Tack för alla lyckönskningar ♥                                                                                     

Idag hade jag ett meddelande från barnmorska på telefonsvararen. Hon berättade att hon bokat in mig på Antenatal den 21 januari, när jag är i vecka 12. Vi kommer få samma läkare som vi vul:et igår. Känns riktigt riktigt bra. Men ordet Antenatal var helt nytt för mig? Så jag kollade upp på 1177 vad det innebär och hittade:

Antenatal betyder före födelsen. På antenatalavdelningen, som är placerad i anslutning till BB, vårdas de kvinnor som behöver sjukhusvård p g a graviditetskomplikationer.

Vårt mål är att skapa en lugn och trygg miljö för dig som patient. Vi ger medicinsk vård med hög säkerhet och individuellt anpassad omvårdnad. Du ges möjlighet till individuell föräldrautbildning.

Personalen består av undersköterskor, barnsköterskor, läkare och barnmorskor. Dessutom finns sjukgymnast och kurator knutna till avdelningen.

Vi har ett nära samarbete med förlossning, BB-avdelning och barnavdelning. Vi har fria besökstider.

Så jag är nöjd och det är ju inte jättelångt dit :) 
 
1177, Antenatal, BB, Gravid, antenatalavdelningen, barnavdelning, barnmorska, barnsköterskor, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, förlossning, graviditetskomplikationer, kurator, läkare, sjukgymnast, undersköterskor, ÄD, äggdonation,
Var ordentligt nervös när jag och maken steg in hos läkaren i eftermiddags. Vi pratade lite innan jag ville vara få det gjort och få svar!

Så var det dags! Hon tittade på mig och sa att jag ser rätt slank ut (oj då?!) så vi kan nog se genom vanligt ultraljud på magen. Hon fortsatte och sa vaginalt är så obehagligt. Jag skrattade lite och sa att det är lugnt, jag är van. Men sen när hon kört en kort stund sa hon "typiskt att du ska ha en livmoder som gömmer sig bak" och det vet jag ju, att jag har en bakåtlutande livmoder. Så det blev vul iaf.

Ganska snart visade hon med fingret och sa här ser vi en hinnsäck. Jag frågade om betyder om det är en? Jag menade om det är en bebis men hon förstod det nog som om jag frågade om det var EN bebis. För hon svarade nej och fortsatte. Sedan frågade hon "hur gick det till vid ägginsättningen?" Hur menar du? frågade jag Hur många satte de in frågade hon då? Två svarade jag, ett 10-celligt och ett 8-celligt.

Här började jag bli rädd. För jag fattade inte vad jag såg på skärmen. Det var tyst en stund och sedan sa hon: Ja här ser vi ett som tickar och här ser vi ett annat som tickar. Så det är TVÅ frågade jag och började gråta. Ja svarade hon! Maken och jag kysstes och fattade ingenting!!
 
Efteråt sa hon att det är fortfarande mycket som kan hända. Vi räknas som en högriskgraviditet, både på grund av att det är tvillingar, men även pga. av ÄD och de komplikationer som är högre genom det. Så nu kommer jag att tillhöra spec.MVC, det tycker jag känns bra, tror de har bättre koll på en då och bättre kunskap och resurser att ta till! Bilden fick jag behålla, vet knappt vad jag tittar på när jag ser den men jag älskar den!!
 
Ang. illamåendet så sa hon någon kommentar i början (innan vul:et) när jag berättade om det att ja men det kan ju vara ett bra tecken. Så jag trodde nog inte att jag skulle få något utskrivet. Efteråt pratade vi om det igen jag berättade att jag mår illa från den stund jag vaknar tills jag somnar. Hon sa att det förklaras antagligen en hel del då tvillingar ofta ger kraftigare symptom. Hon frågade om jag testat prostafen jag svarade att det hade jag men att det inte hjälpte. Nej det brukar inte göra det svarade hon och sedan skrev hon ut Lergigan Comp. Skönt!
 
Det var med ytterst lätta steg jag och maken gick ut och jag är såå lycklig!!!
barnmorska, barnmorskemottagning, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, gravidsymptom, hinnsäck, illamående, lergigan comp, tvillingar, ultraljud, ultraljud vecka 7, vul, ÄD, äggdonation,
Som vanligt är nu mina pärlor som ger mig stöd förståelse och som får mig att må bättre! Tack!! Tänk ändå, bara att höra hur ni berättar hur ni har mått/mår mår jag bättre? Men jag är förvånad kring det här med att äta mycket och ofta när man mår illa (som jag "vill" göra)? Jag trodde att om jag skulle må illa under graviditeten så innebär det att jag skulle äta mindre. Jag trodde inte att jag skulle vilja äta heeela tiden. Men nu har flera av er bekräftat att det många gånger kan vara så. Och då känner jag mig bättre och någorlunda "normal". ;)
 
Och visst, vikten får man ta sedan men ändå, där har jag ångest. Jag vill gå upp i vikt pga barnet inte pga att jag äter mer än man borde... :( Men ja, just nu känner jag mig ganska maktlös så det blir väl till att försöka göra det bästa av situationen!
 
Och ni förstår mig så väl, och NI uttrycker det så bra: jag ska inte behöva ha dåligt samvete för att jag beklagar mig över mina grav.symptom och mitt illamående - jag drömmer om mitt barn inte krämporna som tar mig dit. Men visst förstår ni hur man när man kämpat mor ofrivillig barnlöshet har svårt för att tillåta sig att säga något negativit som rör graviditet och allt annat runt barngörandet?
 
Tack för alla tips mot illamåendet! Jag ska prova dem ALLA och imorgon ska jag be om recept på Lergigan Comp :)
 
Pussar och kramar till er!!
Gravid, bloggar om ofrivillig barnlöshet, graviditetssymptom, illamående, kommentarer, kommentarer på bloggen, lergigan comp, underbara bloggläsare,
Jag är helt clueless, vet inte vad jag ska göra! Kan ni hjälpa mig? Jag mår illa hela tiden - från dess jag vaknar tills jag somnar. Jag kan jämföra det ungefär med att vara bakis och inte riktigt veta om jag behöver kräkas eller äta? Ett konstans sug av hunger och illamående. Ovanpå detta har jag nu också fått halsbränna något jag aldrig haft förr
 
Jag har, i motsats till vad man kanske skulle kunna tro, ätit mycket de senaste dagarna. Just under tiden som jag äter känns det bra men så snart jag slutar mår jag illa igen. Men såhär kan jag inte fortsätta då kommer jag gå upp fem kg till nästa check-up!!
 
Har provat med salta kex, skorpor och rostebröd  och slutat helt med kaffe och dricker bara ytterst lite te. Men inget hjälper? :( Tur att jag ska till dietisten i veckan, hon har säkert goda råd?
 
Bara så att ni förstår: jag vill verkligen inte klagar jag tar detta jag tar allt för att få vara gravid. Men det är svårt att leva under tiden nu.. En rolig grej dock: på väg till jobbet torsdags morse hade jag ca 10 min när jag INTE mådde illa och det kändes så ovant så att jag blev rädd! Tänk om det hänt något? Avbröts graviditeten nu? Men så kom illamåendet tillbaka och en liten stund gladdes jag åt det. Så de här gravidsymptomen är lite på gott och ont :)
Min Luciamorgon började med att jag kräktes (min nya dagliga rutin). På jobbet kunde jag inte riktigt njuta av Lucian för jag mådde så illa heela tiden. Svårt att njuta av vackra visor när man sitter och koncentrerar sig på illamåendet och huruvida jag tror jag kommer kräkas mer eller inte?
 
Sedan gjorde jag valet att testa att ta en tablett mot illamåendet (åksjuketablett, tips från Bm) big mistake! Den vanligaste biverkningen, som även barnmorskan varnade för, är trötthet och dåsighet. Jag vart helt väck! Tillbringade lunchen i vilorummet där jag slocknade direkt! Men jag blev aldrig piggare så till slut använde jag inarbetad tid och gick hem tidigare. Sedan har jag legat och sovit i soffan flera timmar. Galet olikt mig!
 
Nu är kl. 21 = min nya läggdagstid - Go'natt!! :)
Imorse var jag hos barnmorskan för att ta alla prover och det blev en hel del: förutom blodvärde och blodsocker fick jag testa mig för HIV, syfilis och röda hund. Eftersom jag har behandlats utomlands (i Finland) fick jag även ta prover för multiresistenta bakterier. Och så fick jag väga mig, ta blodtryck och kolla protein och socker i urinen. Ett viktigt test var att kolla hur mitt TSH-värde ligger. Om graviditeten fortsätter är jag beredd på att behöva mixtra med den under hela tiden...
 
Jag låg lite i underkant i blodvärde så jag fick rekommendationen att börja med extra järntabletter redan nu.
 
Försöker släppa måndagen men det är helt omöjligt det finns i mitt medvetna hela tiden. Hoppas hoppas!
Alltså om jag inte är gravid så är jag fan skendräktig!! Har mått illa heela dan och hittar inget som hjälper. Obs! Jag klagar INTE om detta är vad som krävs för att få vara gravid så mår jag GÄRNA illa!
 
Det är också det här som gör att jag känner mig ganska lugn för att graviditeten fortsätter. Jag menar såhär har jag ju aldrig mått tidigare någon gång?!
 
Men jag längtar oerhört mycket till vul på måndag!!
När jag skulle gå från barnmorskan igår ropade hon efter mig. Det visade sig att hon glömt ge mig ett papper som jag ska ha fyllt i inför nästa uppföljningssamtal. Hon förklarade att det var om min hälsa och sjukdomar och ärftlighet. Jag tittade på henne som ett frågetecken.. Till slut sa jag: spelar det någon roll nu då? Vid äggdonation? Med genetiken?
 
Jag såg hur hon kom på sig själv men efter en kort tystnad försökte hon rädda situationen och sa nja det är mest för dig så att vi vet vad vi kan förvänta oss att du mår. Okej sa jag. Sedan tillade hon: men sista sidan kan du strunta i!
 
Hmm jag har inte kollat på frågorna än men jag tror inte att de kommer att vara av betydelse för mitt ÄDbarn? :)
Först och främst: Tack alla för pepp, hälsningar värme och omtanke - Ni är BÄST!!
 
Imorse var jag på inskrivningssamtal på barnmorskemottagningen. Lugn och trygg barnmorska. Men hon kunde (såklart) inget säga som kunde ge mig ett svar. De tar tydligen inga S-HCG där, men bm ringde gyn och frågade om jag fick komma dit och ta det. De svarade att jag måste vänta en vecka. Så om jag vill ta det innan får jag gå privat och betala själv. Så jag är nog okej med att vänta till nästa måndag när jag ska göra vul...
 
Kliniken mailade och frågade hur det gått för mig och om jag haft någon mer blödning. Jag berättade som det var. De sa då att om jag blöder igen kan jag ta en vaggis (Progesteron 400 mg) extra om dagen.
 
Men allt känns lite bättre nu, mycket pga. att ni fina läsare har berättat att blödningar är vanligare vid ÄD (det visste inte jag) men att det inte alltid behöver vara farligt. Och så kan jag ev. ha fått ytterligare ett grav.tecken: jag kräktes imorse - maken blev jätteglad!! Konstiga saker som vi blir glada för nuförtiden ;)
 
Fertinova, Ofrivillig barnlöshet, S-HCG, barnmorska, barnmorskemottagning, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, bloggkommentarer, blödning, graviditetstecken, gyn, inskrivningssamtal, kommentarer, kommentarer på bloggen, progesteron, underbara bloggläsare, vul, ÄD, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation privat, äggdonationsbehandling,
Jag har inget direkt att rapportera. Har inte blött mer idag. Pga. det som hänt är jag så kroppsmedveten hela tiden. Överanalyserar allt. Jag har varit väldigt trött hela helgen och sovit flera gånger per dag. Jag hoppas såklart att det är ett tecken på att jag fortfarande är gravid.
 
Men jag vill inte tänka vare sig. Det är ingen mening att ta ut sorg i förväg. Så jag försöker skjuta bort onda tankar och vara "nollställd" istället. Det går sådär. För tankarna kommer tillbaka hela tiden :(
 
Imorgon bitti ska jag och maken på inskrivningssamtal till barnmorskan Jag hoppas de kan hjälpa mig att ta reda på hur det ligger till. Jag antar att det bästa är att kräva nytt S-HCG?
 
Håll tummarna för oss imorgon!!
S-HCG, barnmorska, blödning, inskrivningssamtal,
Har inte haft någon mer blödning, dvs. inget förskt blod men en hel del levrat blod. Jag har lätt mensvärk och ont i ryggen. Igår skickade jag mail till två på Fertinova, ett svar fick jag direkt som jag la upp här på bloggen. Idag fick jag svar från Den andra som skrev: 
"Fortsätt alla läkemedel normalt, Det är viktigt. Det är möjligt att allt är bra även du får blödning. Jag Ska återkomma på måndagen."
 
Så det är väl bara att vänta... Jobbigt att inte veta :(
I eftermiddags när jag gick på toa upptäckte jag att jag blöder. Färskt rött blod. Blev iskall och började gråta. Mailade kliniken som svarade: 
" Det kan vara normalt att det kommer liten böd eller brun läcka. Allt kan vara bra i graviditet. Vi hoppas att allt är bra. Om du har mycket blödning på veckoslutet du kan kontakta ditt egna sjulhuset och gynekologisk jour. Dom kan ta ny Hcg eller titta på ultraljud. "
 
Precis såhär var det när jag fick mitt missfall samma vecka, på samma sätt. Och jag är livrädd
Symptom so far är enorma tuttar enligt maken är de dubbelt så stora   Ingen bh passar längre. Men jag vet inte om det är gravsymptom eller om det är medicinbiverkningar?
 
Jag känner ett lätt illamående som pockar på emellanåt men inte så himla mycket (än i alla fall). 
 
Slutligen har tröttheten fått tag i mig. På eftermiddagarna går jag runt och gäspar och skulle helst av allt bara lägga mig och sova! Inte alls likt mig..
Ja faktiskt!! Fastän det är så tidigt så "vet" vi. (Hur rädd tror ni jag är att jinxa nu då??!!)
 
Jag fick mail från kliniken igår, de berättade att om allt ser bra ut på ul som jag ska göra den 16:e så har jag fått ett nedtrappningsschema för mina mediciner. I slutet av mailet skrev hon att vår bebis beräknas komma den 4 augusti - om exakt åtta månader!!!
 
2013-08-04
BF, Beräknad födelse,
Svar från kliniken: 
"Ditt Hcg är mycket bra! Det menar att du är riktig gravid. Nu du bara ventar tills ultraljud och kontakta oss efter det."

Me so happy =D

Gravid, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, positivt graviditetstest, äggdonation Finland, äggdonation privat, äggdonationsbehandling,
Helt seriöst? Efter mitt telefonsamtal gick jag in till min kollega och frågade just det: Hur dum i huvudet är jag?!
 
Men jag ska ta det från början. I fredags tog jag ju blodprov S-HCG för att kolla att jag verkligen är gravid (kliniken ville det), sedan ska jag skicka provsvaret till kliniken är det bestämt. Så jag ringde till vårdcentralen, efter en stund ringde de upp. Tyvärr var det den snipiga sköterskan som jag INTE tycker om. Hon lägger sig i saker hon inte har med att göra, frågar bara för att hon själv är nyfiken och värderar det mesta (hon har t.ex. vid ett tillfälle sagt att mitt TSH-värde var bra och att jag inte skulle ändra dosen, jag propsade dock på att få prata med läkare, till slut gav hon sig och då visade det sig att för att försöka bli gravid var värdet för högt och jag blev ordinerad att höja dosen. Snacka om att jag har varit irriterad på henne!). Så jag ville verkligen inte prata med henne.
 
Jag frågade om de fått provsvaret. Ja svarade hon. Vem är det som ska ha svaret? Det är jag svarade jag. Men så brukar vi inte göra? säger hon. Det är väl någon läkare som ska ha det? Ja men det skickar jag till min läkare svarar jag. Men då ville hon hellre skicka osv... fortsatte ett tjafsigt samtal... Till slut sa jag irriterat: Kan du inte bara ge mig resultatet? Okej. svarade hon 1774. Okej, tack! svarade jag och la på luren.
 
Och det var ju dumt? Jag har inte en aaaaning om vad 1774 betyder? Är det bra? Ligger det inom referensvärdet? Jag trodde ju mer att de skulle säga att det var positivt och sedan en siffra... Jag har mailat siffran till kliniken, men de ligger ju en timme före och har stängt för dagen. Så jag måste vänta tills imorgon :(
 
Eller finns det någon vänlig själ där ute som kan säga något om 1774??
1774, Gravid, S-HCG, graviditetstest, klinik, referensvärde, sköterska, vårdcentral,

 

Jag var inne på Livsmedelsverkets sida ang. kostråd där hittade jag vad de skriver om Gravida. För er som är intresserade klistrade jag in det nedan för läsning!
 
Nu har ju jag turen att gå hos en dietist som t.o.m. är specialiserad på kost för gravida, ska bli intressant att se om hon ändrar rekommendationerna för mig nu när jag är gravid. Egentligen vet jag redan svaret på det:
Första trimestern: lägg till en extra frukt
Andra rimestern: lägg till ett mellanmål
Tredje trimestern: lägg till ytterligare en frukt/mellanmål
Mycket mer än så behöver man inte extra. Känns jätteviktigt för mig att ha god kost. Kan tala om att jag har skött den helt prickfritt sedan semestern. Så all is good here :)
 

När du blir med barn börjar du kanske tänka på vad du äter. För att barnet i dig ska växa behöver du mer näring. Du behöver äta mer
vitaminer och mineraler men inte mer kalorier.

Olika sorters mat innehåller olika slags näring. Därför ska du äta olika slags mat så att du får i dig all näring som kroppen behöver.

Ät 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Det är 3 frukter och 2 händer fulla med grönsaker. Ät fisk 2 till 3 gånger varje vecka. Drick ungefär 5 deciliter lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt varje dag.

Ät lättmargarin på smörgåsen. Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat.

Ät kött eller kyckling eller ägg eller bönor eller linser varje dag. Ät potatis eller bröd eller pasta eller ris eller bulgur varje dag, Ät helst dessa med fullkorn.

Drick vatten när du är törstig.

 

Tallriksmodellen

På bilden av tallriken kan du se hur mycket mat du behöver av de olika sorternas mat.

 

Nyckelhålsmärkt mat

Ett enkelt sätt att äta nyttigt är att välja mat med nyckelhålsmärket på sig. Mat med nyckelhålsmärket har mindre farligt fett och mer nyttigt fett, mindre socker och salt eller mer fibrer än annan mat.

 

Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur har mycket vitamin D, jod och selen. Allt det är viktigt när du väntar barn. Fet fisk som lax, sill och makrill har också omega 3-fett. Ät fisk 2 eller 3 gånger varje vecka.

En del fiskar kan ha mycket gifter som kvicksilver, dioxin eller PCB i sig. Du ska inte äta de fiskarna så ofta, bara 2 eller 3 gånger varje år.

De här fiskarna kan du äta så mycket du vill av:

Alaska pollock Ansjovis Blåmusslor Fiskbullar Fiskpinnar Flundra Hoki Hummer Kolja Krabbans vita kött Kräftor Kummel Odlad lax Lutfisk Makrill Pangasiusmal Pilgrimsmusslor Räkor Rödspätta Sardiner Sej Sik, men inte från Vänern Sill, även inlagd sill Tilapia Tonfisk på burk Torsk

De här fiskarna ska du bara äta högst 2 eller 3 gånger varje år:

Abborre Gädda Gös Haj Lake Rocka Svärdfisk Stor hälleflundra Tonfisk, färsk eller fryst Strömming/sill från Östersjön Vild lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern Sik från Vänern och Vättern Vild röding från Vättern

 

Så mycket mat behöver du äta

Du behöver mer näring när du är med barn, men inte mer kalorier. Så här mycket mer än vanligt ska du äta: Månad 1 till 3 ska du äta 1 frukt mer än vanligt. Månad 4 till 6 ska du äta 1 extra mellanmål och 1 frukt. Månad 7 till 9 ska du äta 2 extra mellanmål och 1 frukt.

För att du inte ska få för mycket kalorier ska du välja mat med näring. Ät inte så mycket läsk, godis, glass, kakor och snacks.

Du kan bli mindre trött och illamående om du äter flera gånger varje dag på bestämda tider. Ät frukost, lunch och middag och ett mellanmål ibland.

 

Så mycket bör du gå upp i vikt

Du ska inte gå upp för mycket i vikt när du är med barn. Då slipper du diabetes och högt blodtryck. Det blir också lättare att föda barnet. Fråga din barnmorska hur mycket du ska gå upp i vikt.

Du ska inte banta när du är med barn. Det är mycket viktigt att du får i dig all näring som du behöver. Rör också på dig helst 30 minuter varje dag.

 

Så får du i dig vitaminer och mineraler

Det bästa sättet att få i sig vitaminer och mineraler är genom maten
och inte genom tabletter. Välj mat som har mycket vitamin D, omega 3-fett, folsyra och järn.

Omega 3-fett får du från fet fisk som lax, sill och makrill. Vitamin D finns i mager mjölk, lättyoghurt och i de flesta margariner. Du får också vitamin D från fisk, ägg och solljus.

Folsyra får du från grönsaker, bönor, kikärtor, linser, frukt, bär och fullkorn. Alla kvinnor som kanske ska bli med barn ska äta tabletter med folsyra varje dag en månad innan de blir med barn. De ska fortstätta äta folsyratabletter fram till vecka 12 när de är gravida. Efter vecka 12 räcker det  att äta mat med folsyra i.

Järn får du från kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd. Du kanske också behöver äta järntabletter. Fråga din barnmorska om det.

Använd salt med jod.

 

Gravida kvinnor ska tänka på detta

Drick inte alkohol när du är med barn.

Ät inte lever. Lever kan skada ditt barn om du äter för mycket. Men du kan äta leverpastej.

Kaffe och svart te innehåller koffein som kan ge missfall. Drick inte mer än 3 koppar varje dag. Även coladrycker och energidrycker kan ha koffein i sig.

Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, och naturläkemedel eftersom ingen vet om de kan skada ditt barn. Prata med barnmorskan innan du tar sådana produkter.

Ska du äta tabletter med vitamin ska du inte äta mer än vad paketet säger.

Du ska inte äta ginseng eller kosttillskott som är gjorda av alger.

 

Bakterier som kan skada barnet

Det finns bakterier och parasiter, som kan smitta genom mat. De heter listeria och toxoplasma. Det är mycket ovanligt att man blir smittad. Men om du har otur och blir smittad kan du få missfall eller så blir ditt foster skadat.

Så kan du skydda dig:

Ha 4 eller 5 grader i kylskåpet. Ät nygjord gravad eller rökt fisk eller sushi eller sådan som inte har varit så länge i sin förpackning. Det gäller också smörgåspålägg. Ät inte mat som har stått länge.

Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, kyckling och kött från lamm, gris och vilt. Ska du äta torkat, gravat eller kallrökt kött ska du frysa det i tre dagar innan du äter det.   Ät inte mögelost eller kittost. Det är till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och talleggio. Du kan äta vanlig hårdost och parmesan. Du kan äta all ost som finns i mat som hettas upp tills den bubblar.

Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Diska skärbrädor och knivar. Skölj frukt och grönsaker i vatten.

Toxoplasma kan också finnas i katters bajs

andra trimestern, dietist, fisk, frukt, första trimestern, gravida, grönsaker, kostråd, mellanmål, mineraler, nyckelhålsmärkt mat, rekommendationer, tallriksmodellen, tredje trimestern, trimester, vitaminer,
Jösses alltså, nu rullar det på SNABBT =D
 
I torsdags morse fick jag mitt underbara plus . Överenskommelsen var att jag skulle ringa och berätta resultatet till kliniken, men jag hade svårt att komma ifrån på jobbet så jag mailade dem det istället. De gratulerade och bad mig gå och ta blodprov S-HCG (graviditetstest där man kollar graviditetshormoner i blodet) samma dag eller dagen efter. Alltså hade jag vetat att jag skulle gjort det tidigare så hade jag ju kunnat bokat det i förväg. Nu blev det en hel del ringande fram och tillbaka för det här är inte något som vårdcentralen gör i vanliga fall. Kanske kände ändå min behandlande läkare lite dåligt samvete då hon inte hjälpte mig alls med recepten på mina mediciner inför ÄD så att hon nu gick med på att skriva en remiss på blodprovet?
 
Till slut fick jag i alla fall lov att göra blodprovet på fredag förmiddag, förväntat svar inom en vecka. Dock fick jag betala extra för blodprovet..
 
I mailet skrev de också att jag skulle boka in ett ultraljud den 16 december (när jag är i v.7). Eftersom jag var osäker på vart jag skulle vända mig skickade jag ut frågan på tråd på FamiljeLiv: Kan jag vända mig till vanliga barnmorskemottagningen eller måsta jag göra det privat? Svaret jag fick var: Försök med vanliga men var beredd på avslag. Så jag ringde vanliga Bm och bad om UL 16/12 och kan ni tänka? Hon sa att de inte brukade göra det men att hon satte upp mig på läkartid och UL den dagen jag önskade! Sedan frågade hon om jag inte ska sätta upp tider för att skriva in mig också? För jag ville väl bli patient hos dem? Ehh ja... Så långt hade jag inte ens tänkt!
 
Så nu har jag helt plötsligt tid för inskrivningssamtal den 9 dec (om en vecka!!!), ultraljud den 16 dec och uppföljningssamtal den 28 januari. Hur underbart det känns? MYCKET :) :)
Familjeliv, HCG, Ofrivillig barnlöshet, S-HCG, barnmorska, barnmorskemottagning, behandlingar vid ofrivillig barnlöshet, blodprov, bloggar om ofrivillig barnlöshet, bloggar om ÄD, bloggar om äggdonation, frågor, graviditetstest, information om äggdonation, inskrivningssamtal, läkare, ofrivilligt barnlös, plus, positivt graviditetstest, ultraljud, ultraljud vecka 7, uppföljningssamtal, vårdcentral, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation privat, äggdonationsbehandling,