Jösses vad fort tiden går?? Nu går jag in i vecka 36!!
 

Barnet

Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilo. Pojkar är ofta något tyngre än flickor. Det skiljer ungefär 100-200 gram mellan pojkar och flickor.

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom mammans kropp absorberar en del av det.

Mamma

Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

Råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat, barnet får all sin näring via dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Ska du förlösas med planerat kejsarsnitt? De brukar ske i graviditetsvecka 38.

Pappa/partner

Läs gärna artikeln om vad som händer när ni blivit inskrivna på förlossningsavdelningen.

Hos barnmorskan/kontroller

Nu är det hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till det förlossningssjukhus du ska föda på samt till den barnavårdscentral, BVC, som ditt barn kommer att kontrolleras på efter förlossningen. Har du inte redan fått dessa uppgifter, fråga din barnmorska efter dem!

Läs mer: Hur vet man att förlossningen startar?

Ett 36 veckor gammalt foster som är 47 centimeter långt.Nu lägger fostret på sig cirka 14 gram fett varje dag.

Texten hittade jag i Gravidkalendern på 1177:s sida

 

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, graviditet,
Igår ringde de upp mig från Försäkringskassan och jag fick ställa alla mina frågor - jag hade ganska många! Men nu känns det faktiskt bättre. Först och främst så fick jag uppskov att komma in med kompletteringarna en månad senare "på grund av semestertider". De var förvånade över att det skulle ta tid för SU att skicka journalkopior då de enligt lag "skyndsamt skall lämna dem", ja ja vi får se hur det går med det.. Jag undrade vad som händer om jag inte kan ge dem alla handlingar i tid, om det är ett avslag som består. Men det gör det tydligen inte utan att jag kan ansöka igen om jag tillför nya handlingar till ansökan.
 
Jag sa att jag dock hoppas att det inte ska vara några problem då jag faktiskt står i kö för att utföra behandlingen här i Sverige. Och det höll hon med om, när hon fått in alla handlingar ringer hon upp mitt landsting och det viktigaste då är att hon får varet att jag har behandlingar kvar. Och det har jag ju. Så förhoppningsvis *fingers crossed' får vi tillbaka åtminstone en del av våra pengar!
 
För er som berörs av detta, läs kommentarerna i förra inlägget för mer tips! Tack för er som kommenterar och på så vis hjälper andra i liknande situation!! :)
FK, Försäkringskassan, ansökan, barn genom äggdonation, bloggar om äggdonation, frågor om äggdonation, gravid genom äggdonation, information om äggdonation, journalkopior, kompletteringar, sahlgrenska universitetssjukhuset, Äggdonation Sahlgrenska, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation SU, äggdonation privat, återbetalning försäkringskassan,
För över två månader sedan skickade jag in min "Ansökan om ersättning för vård i annat EU-land". Jag hoppas få tillbaka del av pengarna för äggdonationsbehandlingen vi gjorde i Finland. Det blir som att åberopa vårdgarantin, jag är ju beviljad behandlingen i Sverige men det är två års väntetid i mitt landsting (och jag får inte göra behandlingen i annat landsting).
 
Som sagt skickade jag in ansökan för över två månader sedan, idag fick jag svar från dem där de vill ha kompletteringar från mig. Helt okej MEN jag måste skicka in kompletteringarna inom tre veckor!! De tar 2 månader på sig för att utreda ansökan men jag får bara tre veckor? Jag har idag skickat brev till Sahlgrenska med begäran av specifika journalkopior, men jag betvivlar starkt på att jag kommer få dem innan tre veckor? Och då står det i FK-papperna att de kommer besluta utifrån det som finns i ansökan i dag vilket kan innebära att jag inte får någon ersättning.
 
Jag har ringt Försäkringskassan idag för att be om uppskov på sista datum för inlämnande av kompletteringar. En handläggare skulle höra av sig till mig "idag, imorgon eller senast på måndag". Jaha, lätt att vara förberedd då eller, när samtalet kan komma när som helst??
 
Någon som har tips ang. ansökan eller något inom detta område?? Tack tacksamt emot er hjälp!!
Finland, Försäkringskassan, bloggar om äggdonation, ersättning, frågor om äggdonation, information om äggdonation, landsting, Äggdonation Sahlgrenska, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation SU, äggdonation privat, äggdonationer, äggdonationsbehandling, äggdonationskö,
Det blev till slut att vi åkte in till förlossningen. Jag ringde dem för att rådfråga, berättade om mina symptom men förklarade också att det inte var så att jag trodde att jag skulle föda snart (jag är övertygad om att värkarna kommer göra MYCKET mer ont då) men att jag funderar/är orolig över om det kanske håller på att starta? Och OM det startar om man ska försöka skjuta upp det i så fall? Koordinatorn tyckte att jag skulle komma in, sa att det var bättre att jag kom under kvällen än att det blev mitt i natten. Så vi åkte in.
 
På kvällen laddade jag ner en app för värkar och försökte klocka "känningarna" för att se om det fanns någon regelbundenhet, såhär blev det:
Framme på förlossningen blev vi väl mottagna på en gång. Det första de gjorde var att ta blodtrycket på mig, jag hade då 155/95 och fick sedan ta ett urinprov som dock inte visade på någon äggvita. Sedan kopplade de upp mig till CTG:n som visade på pigga barn :)
 
De mätte ganska länge med ctg:n (har lite dålig koll på tiden?), det här var även första gången som jag fick se värkarna och kunde då konstatetera att obehaget jag känner både är förvärkar och när barnen rör sig.
 
Sedan fick jag träffa förlossningsläkaren, vi pratade lite han sa att det kunde vara helt normala förvärkar som jag känner i detta skede i graviditeten, eller så är det på gång det är svårt att säga vid tvillinggraviditet. Han tyckte det var bra att vi kom in och föreslog att vi skulle titta och se om livmodertappen var påverkad. Det ville jag också. Först gjorde han en "gynundersökning", jag vet egentligen inte riktigt vad han tittade på då? Två instrument som fördes in så att han såg - vad han nu såg - som såg normalt ut. Sedan kände han med sina fingrar på livmodertappen och den var opåverkad men förvånansvärt mjuk. Jag vet inte riktigt vad det innebär/betyder och dumt nog frågade vi inte. Sedan gjorde han vaginalt ultraljud där han mätte livmoderhalsen som var "3,2" - någon som kan säga något om de siffrorna? Vi frågade inte om det heller men kände oss lättade över att det var bra och opåverkat såhär långt. Maken frågade om läkaren trodde att det kommer starta inom en vecka, eller om man på något vis kunde tyda/gissa på vad som kommer framöver? Nej, svarade läkaren det är bara ett mått på hur det ser ut NU, det kan ändra sig imorgon.
 
Så ja, lugna för stunden... Läkaren påminde oss om att höra av oss tidigt till förlossningen om jag känner något. Nu när jag gått in i vecka 34 (35) så kommer de inte stoppa förlossningen och det är bra om de får tid på sig inför förlossningen eftersom det är dubbelt så många personal vid en tvillingförlossning.
 
Idag har jag tagit det superlugnt och känner inte av några samandragningar alls :)
 
Tack för er stöd!!
Kram
"Huggen i underlivet" typ skarpt ilande obehag har ökat idag. Samtidigt vet jag att det kan vara helt normalt att känna typ "elektriska stötar" i underlivet... Men tänk om det inte är det då? Tänk om det är tecken på att det är på gång?
 
Jag har legat på vänster sida större delen av eftermiddagen med förhoppning om att det skulle avta/sluta. Men magen är hård som en boll och det går som ett band över magen (navelhöjd) som svider och spänner. Vet inte om jag nojar i onödan? Men jag är ändå bara i v.34..

Hursomhelst har jag bestämt att avvakta till dess maken kommer hem från jobbet. Känner jag likadant då ringer jag till förlossningen och rådfrågar!
Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, farhågor vid graviditet, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, hugg i underlivet, tvillinggraviditet,

Barnet

Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

Mamma

Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma! Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Hos en del kvinnor kan det ge smärta över revbenen. Avlasta genom att sträcka på dig ofta.

Du kan ha ökat mellan cirka 11 och 13 kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande kan du prata med din barnmorska.

Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Prata mycket med din partner så att han eller hon förstår vad du går igenom.

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen också. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med din eventuella partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har upplevelser och erfarenheter som kan ha betydelse för era förväntningar på den kommande förlossningen. Ta upp era funderingar och känslor till ytan och diskutera dem gärna med varandra och er barnmorska.

Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen. Läs mer om praktiska råd inför förlossningen.

Om du väntar tvillingar är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner att i ett förlossningsbrev skriva ner sina funderingar och önskemål inför förlossningen? Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Berätta gärna om dina egna funderingar och önskemål också. Prata igenom detta nu eftersom det inte alltid blir så mycket tid under förlossningen. Om ni skriver ett eget förlossningsbrev kan det läggas i förlossningsjournalen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt görs en extra kontroll nästa vecka för att sedan eventuellt försöka vända barnet. Detta görs i så fall på förlossningen. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid. 

Ett 35 veckor gammalt foster som är 47 centimeter långt.Fostret är skyddat av fosterfett.

Texten hittade jag i Gravidkalendern på 1177:s sida

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, gravid i vecka 35,
Åh vad trött jag blir! Jag hade skrivit ett lååångt inlägg och allt bara försvann :( :(
 
Suck, ska försöka återskapa det...
 
Som jag har berättat tidigare så har jag sedan en vecka tillbaka känt att graviditeten har gått in i ett nytt skede, det känns annorlunda. Och det är kanske så det ska vara? Men sedan fem dagar tillbaka är det vissa saker som utmärker sig. Tecken väl värda att nämna. Frågan är om de är värda att kollas upp? Alltså är det helt normalt, eller något jag bör reagera på?
 
Jag har inga av de klassiska förlossningen-är-på-g-tecken såsom regelbundna värkar, förvärkar uppifrån och ned, blödning, vattenavgång, slemprppslösning etc. inget sådant. Det jag har är:
 
  • Kraftiga sammandragningar så fort som jag ställer mig upp och går även med pyttesmå steg inomhus. Känner att jag måste "pusta" när jag går för magen blir stenhård som en boll
  • Kraftigt tryck "nedåt" när jag sitter och står upp
  • På sen eftermiddag/kväll har jag molnande småvärk som mensvärk
  • Får emellanåt "hugg i underlivet" som försvinner lika snabbt som de kommer?
  • Några kvällar har jag känt småvärkar som kommer och går oregelbundet såväl i styrka som var de startar och slutar på magen. Men de känns inte som jag tror värkar ska kännas. Så jag vet inte riktigt vad de är, typ som kraftigt magknip?
  • Jag känner obehag när jag står och efter att jag har suttit en stund, det håller även i sig ganska länge även om jag lägger mg ned.
Som sagt jag vet inte, är allt detta bara en naturligt förlopp i graviditeten (är nu i vecka 33+5), eller är det tecken att vara observant på? Bör jag göra något?
 
 
Gravid, bloggar om graviditet, farhågor vid graviditet, gravid med tvillingar, hugg i underlivet, tecken på tidig förlossning, vecka 33,
Jag har hittat flera bra grupper på Facebook nu som jag har gått med i. Har tidigare inte riktigt sett någon större mening med att gå med i dem, men nu tycker jag det är kul att se bilder på andra. Framförallt när det handlar om allt som har med tvillingar att göra! Att köpa begagnade babykläder tycker jag verkar väldigt smart, ekonomiskt och miljömedvetet! :)
 
Nu är det 6-7 veckor kvar till BF, konstigt att det ändå fortfarande känns så overkligt? Jag känner verkligen att jag måste börja ändra fokus i huvudet! Under lång tid har jag varit rädd för att barnen ska komma för tidigt och koncentrerat mig på att göra allt i min makt för att de ska stanna kvar, måste jag nu börja göra mig mentalt redo för att barnen snart kan komma!
 
Tror det blir lättare efter Ul nästa vecka, när jag får reda på om det planeras för snitt eller vaginal förlossning - hoppas definitivt på det sista!! Idag ska jag träffa Bm och lyssna på bebisarnas hjärtslag, det ser jag fram emot! :)
BF, Facebook, att vänta tvillingar, babykläder, blogg om tvillinggraviditet, gravid med tvillingar, hjärtslag, kejsarsnitt, tvillinggraviditet, ultraljud, ultraljud tvillingar, vaginal förlossning,
Alltså vad trött jag blir på mina drömmar! Sover så himla dåligt om nätterna, vaknar mååånga gånger och ovanpå det drömmer jag massa onödigt! Som inatt: jag drömde att vi skulle köpa nya stolar till konferensrummen på jobbet och jag skulle bestämma vilka stolar som skulle bytas ut, till vika nya stolar, och var och hur de skulle placeras. Nödvändigt liksom? Behöver jag säga att jag inte har den arbetsuppgiften i vanliga fall?
 
Drömmar sägs vara en bearbetning på något i vårt verkliga liv? Undrar vad denna dröm betyder? Just nu betyder den att jag inte kan sova :(
Gravid, drömmar, drömtydning, sömn, sömnstörningar,
Idag har jag haft återbesök hos arbetsterapeuten ang. Karpaltunnelsyndrom. Och ja, det är inte bättre men lyckligtvis heller inte sämre. Jag har ju fått skydd som jag ska ha på mig när jag sover nattetid, problemet är att jag tar av mig dem i sömnen. Och det kan jag ju inte direkt göra något åt? Men jag gör det inte varje natt och jag tar inte alltid av mig båda skydden. Jag vet heller inte när jag gör det på natten, hmm....
 
Så lösningen nu blir att jag börjar använda dem mer även på dagarna, för att kompensera att det inte blir hela nätter som jag har dem på. Det är inte kul att ha ont i händerna, men jag vet ju vad det beror på och det kommer ju sluta när väl barnen kommer (kanske runt en månad efter födelse?). Så det är bara att vara tålmodig och vänta ut tiden.
 
Fötterna är också rejält svullna fastän jag använder stödstrumpor all vaken tid. Nu har jag fått ordentligt ont under fötterna/i fotsulan. Provar att använda mina eccosandaler inomhus och hoppas att det ska avlasta något. Smärtan i fötterna är värre än den i händerna plus att det är svårt att avlasta fötterna vilket jag lättare kan göra med händerna.
 
Men som sagt, det är övergående och jag tycker ändå att detta är lättsamma komplikationer. Mitt motto hela graviditeten är att om det är jag som får besvären/komplikationerna så är jag nöjd - vore såå mycket värre om jag skulle behöva oroa mig för bebisarna. Men det verkar nöjda i magen :)
Gravid, arbetsterapeut, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid med tvillingar, gravidblogg, graviditet, graviditetskomplikationer, graviditetssymptom, karpaltunnel, karpaltunnelsyndrom, stöd, stödstrumpor, svullna fötter, svullna händer, svullna händer och fötter, tvillinggraviditet,

Barnet

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Läs mer om skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar.

Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen också. Du kan också läsa på vårt tema Barn och föräldrar eller känns det för overkligt? Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen. 

Ett 34 veckor gammalt foster som är 46 centimeter långt.Nu väger fostret cirka 2,3 kilo.

Texten hittade jag i Gravidkalendern på 1177:s sida

1177, Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, graviditet, tvillinggraviditet,
Ja här är det lugnt, jag håller inte på att föda i alla fall, långt därifrån! :)
 
Är så himla trött! Visst sömnen på natten är ju inte särskilt bra, sover oroligt och vaknar sjuttioelva gånger. Varje gång jag går upp för att kissa vaknar jag och kan inte somna om på typ en timme. Och vet ni? Det finns absolut inget roligt på TV på nätterna!! :(
 
S¨jag sover på dagarna, en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen. Kunde sovit ännu mer om jag tillät mig, men då är jag rädd att inte sova alls på natten. Fast det kanske inte är så dumt ändå att vända på dygnet? Kanske håller jag på att anpassa mig till bebisarnas dygnsrytm??
Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, graviditet, sömn, sömnbehov, sömnstörningar, tvillinggraviditet,
På något sätt har jag gått in i ett nytt skede i graviditeten för det känns annorlunda. Började igår eller förgår? Känner mig mycket tyngre, eller jag magen känns mycket tyngre. Har mer ont i ryggen, magen är oftare hård och ilningarna utåt ljumskarna är fler. Fast främst känns det som magknip, inte menssmärts-känsla?
 
Åt 3/4 pizza igår, det kan också ha bidragit förstås... Har sovit väldigt dåligt de senaste två nätterna. Till saken hör också (eventuellt?) att jag läser böcker om förlossning. Så kanske det är psyket som spökar? Jag känner verkligen att jag inte är mentalt redo att föda än! Är nu i vecka 33, 50 % av tvillinggraviditeterna föder innan vecka 37...
 
Läser om tecken på tidig förlossning, men de klassiska tecknen stämmer inte på mig, ni vet vad det gäller vattenavgång, slempropp, oregelbundna/regelbundna sammandragningar etc.. Usch jag vet inte, men jag hakar upp mig på min känsla, något har förändrats! Fast det kanske bara är ett naturligt skede? Ja, jag vet inte...
Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, farhågor vid graviditet, förlossning, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 33, gravid vecka 33, gravidbloggar, graviditet, graviditetssymptom, gravidmage, tecken på tidig förlossning, tvillingar, tvillinggraviditet, tvillingmage,

I morse var jag hos barnmorskan för mitt veckobesök. Jag läcker lite äggvita i urinen men det ligger på en etta så det är ingen fara än. Blodtrycket hade gått ned till 155/60 så det var bra. Magen mätte 37 cm i symfysmått och bebisarnas hjärtslag låg på 144 (Tv1) resp. 148 (Tv2). TSH (Sköldkörtelvärde) hade gått upp till 0,8 så nu var läkaren nöjd.

Nytt besök om en vecka igen! =D

Gravid, TSH värde, att vänta tvillingar, barnmorska, blodtryck, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravid med tvillingar, graviditet, hjärtslag, symfysmått, tvillinggraviditet, äggvita i urinen,

Jag har totalt glömt bort att berätta om träffen vid Kristi Himmelsfärd! För ett år sedan (tror jag det var?) gick jag ut med en förfrågan här på bloggen om andra som stod inför/i eller hade genomgått en donationsbehandling ägg/spermie ville träffas för att prata om våra erfarenheter med mera. Det var flera som svarade och det ledde till en träff i höstas i Göteborg. Efter nyår mailade jag alla som var intresserade igen om ny träff och vi bokade in en igen i Göteborg på vårkanten. Dessvärre blev jag väldigt sjuk i influensan (som höll i sig i nästan en månad) så jag kunde inte själv gå på den träffen. Så därför såg jag extra mycket fram emot träffen jag styrde upp på Kristi Himmelsfärd. Vi blev till slut fyra som kunde träffas den aktuella dagen! :)

Och vad häftigt det är och vad mycket det ger att träffa och få prata med dem som verkligen förstår och vet hur det är!! Vi stod i lite olika skeden vi fyra: jag som höggravid med tvillingar genom ÄD, en som var precis i början av sin graviditet genom ÄD, en som har fått tvillingar genom ÄD och en som nu söker sig till Finland och står i kö på SU för att få genomföra ÄD. Denna blandning gjorde att vi verkligen kunde prata om känslor/tankar inför ÄD, under och efter. Och åh vad jag hoppas att vi till slut blir en lite föräldra-barn-grupp!! :)

Jag hoppas även att de andra intresserade håller i och kan vara med på nästa träff som planeras till hösten, för det är berikande att vara i olika skeden. Jag slogs av hur mycket jag glömt (förträngt?) under själva behandlingstiden! Jag kommer inte ihåg mediciner jag tog eller tidsperspektiven och en hel del annat? En känsla som är överväldigande i detta sammanhang är hur otroligt tacksam jag är för att jag är där jag är idag – gravid med mina älskade och otroligt efterlängtade barn!!! ♥♥ För usch och fy vad mycket bedrövelse, sorg och maktlöshet vi har gått igenom på vår resa :(

Ni som funderar på att styra upp, eller gå med på träff och träffa andra i liknande situation kan jag verkligen rekommendera er att göra det! Det ger otroligt mycket och den värme man får och även kan ge andra är ovärderlig :) :)

barn genom äggdonation, bloggar om äggdonation, donation, frågor om äggdonation, gravid genom äggdonation, information om äggdonation, mediciner vid äggdonation, Äggdonation Sahlgrenska, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation SU, äggdonation privat, äggdonationer, äggdonationsbehandling, äggdonationskö,

Någon kommenterade någon gång för ett tag sedan om att spjälskydd kan vara farligt? Någon som vet varför?

Det är väl bättre att ha spjälskydd än att det inte finns ngr skydd alls i spjälsängen? Eller?

Nu har jag haft lite huvudvärk i några dagar. De har sagt att jag ska kontakta förlossningen om jag får det då det kan vara tecken på havandeskapsförgiftning. Men huvudvärken har kommit och gått och det tror jag inte att den gör om det är HF? Samtidigt så har det varit varmt och man kan ju få ont i huvudet när det är åska i luften..

Idag beslutade jag mig dock för att åka till barnmorskemottagningen och kolla. Urinprovet låg på gränsen för att läcka protein men var alltså bra. Bad sköterskan ta blodtrycket på mig. Undertrycker (det som är farligt om det är högt) var bra, däremot fortsätter övertrycket öka och låg denna gång på 166. I vanliga fall ligger det på 115-120.

Som jag far förstått det så kan det gå upp vid stress etc. så jag fattar inte varför det ökar nu när jag knappt jobbar alls och tar det väldigt lugnt?

Nåväl nu är det ju lugnt, ska träffa Bm på fredag får väl fråga henne då..

Barnet

Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.

Fostret uppfattar ljus och mörker, natt och dag.

Mamma

Ditt magmått som barnmorskan kontrollerar varierar något beroende på barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dagen.

Pappa/partner

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla med barn runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, din vikt, ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du lämna ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.

Många förlossningsavdelningar har regelbundet återkommande informationsträffar om förlossning och BB. Hör med din barnmorska vad som gäller vid det sjukhuset du ska föda på eller gå in på respektive sjukhus hemsida.

Ett 33 veckor gammalt foster som är 45 centimeter långt.Fostret ökar snabbt i vikt nu och väger cirka två kilo.

 

Texten hittade jag i Gravidkalendern på 1177:s sida

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, vecka 33,

Emellanåt lägger jag upp inlägg med frågor från Er som jag besvarar. Denna gång tänkte jag göra det omvända: lite längre ner har jag skrivit tre frågor som jag ställer till ER och hoppas på svar :)

Såhär ser min lista på saker jag ska packa ned i väskan och ta med till förlossningen/BB ut:

PACKLISTA

Mjukt toapapper
Tidningar/Bok
Kortlek
Spel
Bebisarnas filtar
Babykläder + mössor
Babyskydd
Matlådor till maken
Dryck
Kexchoklad
Nessesär
Smink
Myskläder
Tofflor
Underkläder, strumpor
Kamera + laddare
Videokamera + laddare
Mobil + laddare
Padda/dator med film?
Lypsyl
Nagellack
Musik? (+ spelare?)
Papper & penna
Extrakläder till maken
Hårsnoddar
Bikini (om jag ska ligga i badet?)
Bh:ar
Strumpor
"Pyjamas"
Medicin + vitaminer
Frukt
Morgonrock

Kommentera gärna listan! :)


MINA FRÅGOR:

1. Hur många ombyten kläder bör jag ta med till bebisarna till BB?

2. Har ni några tips på vad mer jag ska packa med i väskan (förutom det som står i listan ovan) och ta med till Förlossningen/BB?

3. Vad är onödigt att ta med (som man ofta råds att ta med), dvs. vad ska jag skippa?!

 

Tillägg i inlägget: I min packlista tar jag även med i beräkningen att jag kan bli inlagd i förväg för säkerhets skull, att vi stannar kvar på BB/Neonetal några extra dagar

packlista, väska till BB,

 Bloggkommentar + mitt svar:

Hej! Grattis till magen!! Jag hoppas inte att jag gör dig illa med min fråga men söker ett svar som är svårt att hitta. Har läst lite olika bloggar över de som kämpar. Själv fick jag reda på mina extremt dåliga el obefintliga odds innan vi börjat kämpa men sorgen är likväl extrem. Jag försöker nu bearbeta och acceptera för att så småningom orka gå vidare mot äggdonation, vilket jag är så tacksam att det finns!! Men, jag undrar - vore dina känslor annorlunda tror du om du till slut blivit gravid med egna ägg eller är sorgen du känner knuten till kampen i sig? Jag oroar mig nämligen så mycket över att alltid fortsätta känna sorg efter ett genetiska barn. Eller försvinner den smärtan? Såklart kommer du älska dina bebisar som nu är i magen precis så som du hade älskat ett barn från "naturlig tillverkning" MEN sorgen över det genetiska barnet... finns den kvar ändå? Sorg och kärlek kan ju finnas sida vid sida? Hur tror/vet du att det är? Stor kram från en som är mitt uppe i det.

Tack så mycket :)
Det är en väldigt bra fråga du ställer och jag känner igen mig i det du funderar över från mina egna tankar i början, när jag precis fått reda på att ÄD var vår väg till barn. Mitt tankesätt har ändrat sig väldigt mycket från dess, men det är en process och en mycket plågsam sådan… Men när man tagit sig en bra bit på den blir det ljusare och ljusare!

Jag tror att det är en livslång sorg att inte kunna få genetiska barn, men den sorgen får mindre och mindre betydelse och utrymme. Men jag tror aldrig den blir ”noll” om du förstår vad jag menar? När jag var mitt inne i processen och allt snurrade och det var svårt att sortera alla tankar var jag förtvivlad av det faktum att jag antagligen inte skulle bli genetisk mamma, till ett ”eget” barn. Det som hjälpte mig var samtal med min psykolog på SU som bland annat sa: ”Nej inte genetiskt barn men biologiskt – ni delar blod och barnet får dina antikroppar med mera” det betydde mycket för mig, kanske kan det hjälpa dig med? Under hela resan var det ändå två olika diskussioner och processer som pågick i mig: en var längtan till barn och vägen dit den andra var sorgen och bearbetningen att överge drömmen, om hur jag alltid trott att det skulle bli den dagen jag blev mamma. Men jag har ALDRIG trott annat än när väl barnet kommer, kommer jag vara 100 % glad för det och känna mig till 100 % som det barnets mamma. Min sorg handlade inte om det, kärleken till barnet var jag övertygad om. Men sorgen var hur det blev till, att det inte blev som jag alltid drömt om. Helt plötsligt började jag uppskatta mitt eget utseende på ett helt nytt sätt och sörja att mina gener inte får leva vidare.

Idag när jag är gravid har jag inga ledsamma tankar eller känslor på att det inte är mina genetiska barn. NU känns det bra, jag längtar till dem så innerligt :)

Jag förstår din fråga, och jag hoppas jag kan förmedla mitt svar till dig? Det jag menar är att det kommer alltid vara två saker: sorgen kommer alltid finnas kvar att jag inte får ett genetiskt barn men den sorgen kommer nog spela mindre och mindre roll. Däremot vill jag verkligen få dig att förstå att till den sorgen finns ingen som helst koppling till mina barn – som jag bär, de står enbart för lycka och glädje!! ♥♥

 

Biologiskt barn, barn genom äggdonation, biologisk förälder, bloggar om äggdonation, bloggkommentarer, existensiella frågor, frågor, frågor och svar, frågor om ÄD, frågor om äggdonation, frågor på bloggen, genetik, genetisk förälder, genetiskt barn, gravid genom äggdonation, information om äggdonation, psykolog, sorg, sorgeprocess, äggdonation, äggdonationer, äggdonationsbehandling,
Nu har jag kommit i vecka 32 (31+3)
 

Barnet

Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar. 

Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig.

Om du får kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, smärta i övre delen av magen samt svullnar upp mycket ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kvinnor kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ges dessa symtom.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Barnmorskan kan informera dig om var, när och hur.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Pappa/partner

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man som par ser över sin ekonomi och sina försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Sådant måste ni ta ställning till själva. Om ni inte är gifta kan det även vara klokt att redan nu kontakta familjerätten där ni bor för att få information om hur ni ska gå tillväga för att skriva på papper om faderskapet.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika, i andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni har möjlighet att börja ta ut föräldrapenning redan från 60 dagar före förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar före födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. På Försäkringskassans hemsida kan ni planera och förbereda föräldraledigheten

Ett foster som väger cirka 1,8 kiloNu väger fostret cirka 1,8 kilo.

 

Hittade ovanstående text på 1177:s sida

Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, vecka 32,

Alltså ni läsare är kloka i era kommentarer och ni får mig att inse att jag kanske inte var helt rättvis mor ”Barnmorska 2”. Jag står fortfarande fast vid att hon borde varit lyhörd till vad jag var bekväm med och inte och inte överfört sin uppfattning om hur jag mådde på mig utan att fråga mig. Men jag var nog för hård ang. fråga om kön. Jag kan förstå att det kan vara en kallpratsfråga. Men för MIG var det en väldigt privat fråga, och jag upplevde mig trängd och tvingad att svara på något jag inte ville. Vem vågar hålla inne om något på ett sjukhus i en sårbar situation? Men jag kan förstå att det kan ha varit svårt för henne att förstå.

Så blandade känslor, men det JAG tar med mig nu är att JAG måste bli tydligare med vad jag vill och inte vill. Kanske ska jag ställa motfrågor oftare? Typ varför frågar du det? Måste jag svara?

Ja lite klokare och förståndigare kan jag fortfarande bli! ;)

Kom på att jag har glömt att berätta hur irriterad jag blev på en av barnmorskorna på förlossningen förra veckan. För visst vill ni höra om det? Kanske ett bra sätt för mig att avreagera mig på i alla fall :)

När jag kom in blev jag visad in i ett rum av barnmorska 1. Hon berättade att hon skulle gå till koordinatorn och kolla vilken barnmorska jag skulle få. Efter några minuter kom hon tillbaka och sa att det blev hon. Barnmorska 1 var bra tyckte jag. Hon kopplade upp mig till CTG-apparaten och sa att när jag såg ”två bockar” (en bock för varje barn när de mätt klart) skulle jag ringa på klockan. Barnmorska 1 tog också blodtryck på mig.

Efter en stund kommer Barnmorska 2 in. Hon pratar lite och frågar lite om varför jag var där och så. Jag berättade om att jag hade fått högt blodtryck. Hon säger: men du ser så fräsch ut! Jaha? Svarade jag och förstod inte riktigt vad hon menade? Ja det brukar synas på dm som kommer in om de har havandeskapsförgiftning. Jag talade om att de mätt på barnmorskemottagnigen och vad de sagt. Barnmorska 2 fortsätter: Jamen tror du inte att det är för att det är så varmt då? Nu börjar jag bli lite irriterad och känner mig ifrågasatt och det var ju inte JAG som bett om att få komma till förlossningen? Jag sa till henne att jag har ju hög risk för att drabbas av havandeskapsförgiftning (över 50 %) Barnmorska 2: Ja det är lite ökad risk vid två det är det… Jag fortsatte med: ja men äggdonationen ger ju 35 % ökad risk. Barnmorska 2: Oj är det äggdonation? Det visste inte jag? Nähä, men då kanske inte skulle kommentera och ha åsikter då kanske tyckte jag (fast det sa jag inte).

Barnmorska 2 babblade på om att ja men så roligt för er nu då, då är det efterlängtat och ni har fått kämpa. Jag svarade kortfattat (jag var inte intresserad av att prata med henne om det heller?!) bara på hennes frågor, inget mer. Sedan går hon ut.

Efter ett tag kommer Barnmorska 3 in och tittar på monitorn: Jaha då har du fått en bock då, då kan vi ta bort den nu. Ja men det ska ju vara två bockar säger jag? Nej en bock räcker. Ja men det ät ju tvillingar? Åh är två? Det visste inte jag? Säger hon. Återigen tänker jag: nähä, men då kanske du inte ska ha åsikter om du inte vet? Alltså jag blev så trött på att JAG var tvungen att vara så observant på allt, och påminna om viktiga saker? Jag skulle vilja kunna känna mig trygg och bara lämna mig till dem som faktiskt ska vara de som har bäst koll på läget!!

Till slut är CTG-kollen över, Barnmorska 1 kommer tillbaka och skriver ut papperna och lämnar dem till läkaren för analys. Och ber mig även lämna urinprov för att kolla om jag läcker äggvita. Efter en stund kommer Barnmorska 2 för att hämta urinprovet. Då frågar hon: Vet ni vad det är för kön på dem? Ja säger jag lite tvekande… Är det samma frågor hon? Jag svarar på hennes fråga, men det känns inte bra, så jag fortsätter att säga: nu är du den första jag berättar det för, men det här är ju ett sjukhus (jag syftar på att hon har tystnadsplikt).Då säger hon: du behöver inte berätta för mig! Då kände jag mig verkligen bedragen, hon lurade mig att svara på något hon frågat bara för att hon var nyfiken :( Alltså hade hon frågat mig om när jag sist hade haft sex, eller om jag dricker kaffe eller har gjort en kullerbytta på sistone – whatever – så hade jag svarat, för jag tar för givet att de frågor som ställs på ett sjukhus ställs för att svaret kan vara av betydelse? Jag trodde aldrig att hon skulle ställa en fråga bara för att hon var nyfiken?? Å andra sidan har jag aldrig fått frågan om kön från någon vårdpersonal tidigare…. Förstår ni min besvikelse?

Barnmorska 2 visade mig sedan vägen till läkaren som skulle göra ultraljud på mig. Återigen tog hon upp: Men alltså du ser så fräsch ut! Varpå jag svarade: ja, fast nu vet ju inte du hur jag såg ut innan? Nej det är klart sa hon..

 

Alltså den här erfarenheten är något som jag bävar inför till förlossningen! Jag är inte en person som ”lever ut” mina känslor. NU (sen är jag mycket väl medveten om att detta kan ändra sig helt när jag ska föda och kanske verkligen skriiiiker ut min smärta?!) är jag sådan att jag biter ihop och håller inne med det jag känner. Men jag SÄGER i ORD vad jag känner. Detta har jag pratat mycket med min make om på profylaxkursen att hans uppgift blir att se till att personalen tar mig på orden, dvs. om jag säger att jag har jätteont så har jag det, oavsett vad jag visar i kroppsspråk! Jag är jätterädd att få någon som typ Barnmorska 2 ska säga: jamen det ser inte ut som om du har så ont, jag tror vi väntar lite med smärtlindringen. Ni vet, jag kanske inte stämmer in på mallen på hur man ska se ut eller bete sig, och då är jag rädd att de inte lyssnar på när jag TALAR OM hur jag känner mig.

 

Får jag Barnmorska 2 när jag ska föda blir hon inte långvarig i mitt rum i alla fall…

 

Gravid, att vänta tvillingar, barn genom äggdonation, barnmorska, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, bloggar om äggdonation, ctg, förlossningen, gravid genom äggdonation, gravid med tvillingar, graviditet, graviditetskomplikationer, havandeskapsförgiftning, tvillinggraviditet,

Igår kväll var det Föräldraträff - 4:e och sista gången. Vi pratade amning, förväntningar på föräldraskapet och hur vi tänker på tiden efter förlossningen.

Amning: min förhoppning och plan är att jag ska dubbelamma. Jag förstår såklart att det kommer ta tid att få till en synkning med bebisarna, men jag tror det är bra att ha en plan att utgå ifrån och jobba mot. Jag vill amma, men viktigast är att jag och barnen mår bra så jag har också en lugn och avslappnad inställning till det och är beredd på att "vi får se hur det går". Mina tankar är positiva till att det ska funka i alla fall :)

När vi pratade framtid så tyckte jag att barnmorskorna ledde in samtalen lite väl mycket på problemen och farhågorna. Att man inte får glömma bort varandra i parrelationen och att man måste ge varandra tid, även utan barnen, Jag förstår så väl vad de menar och att det är oerhört viktigt att vårda kärleksrelationenen men NU allt jag vill är att vara med barnen. Jag drömmer om att få hålla mina barn i min famn. För en gångs skull får maken ursäkta, men han får vänta - jag vill snusa bebis!!

Vi bytte mailadresser med alla i gruppen och vi får väl se om det blir några träffar som styrs upp framöver?

Gravid, amma, amning, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, dubbelamma, dubbelamning, föräldraskap, föräldrautbildning, gravid med tvillingar, graviditet, parrelation, tvillinggraviditet,
Nu var det länge sedan jag körde en "Frågor & svar" här på bloggen, här kommer två kommentarsfrågor och mina svar - håll till godo! :)

 

Du har säkert skrivit någonstans när det är beräknat förlossningsdatum, men har du fått ett tidigare datum också pga att det är tvillingar (som väl ofta kommer lite tidigare)?

BF är 4 aug, men oftast kommer tvillingar i v. 36-37. MEN de kan komma betydligt tidigare också, eller så kan man gå hela 40 veckor. Men man går absolut inte över tiden för då sätter de igång en. Om barnen inte kommer tidigare får man dock ofta sätta igång tidigare på grund av komplikationer såsom t.ex. havandeskapsförgiftning. Men de har ännu så länge inte ändrat BF.

 

Hej, hittade dig här på nätet när jag sökte om ÄD. Jag är 39år och har gjort 3ggr, IVF på KS Huddinge men nu har de förslagit ÄD för oss och väntetid är upp till två år. Jag har funderat på Finland. Vill gärna veta mer om din erfarenhet. Fick du betalt från FK eller betalade du privat? Vad kostar det? Tacksam för info, Grym blogg Håller tummarna för dig!

Hej! Jag har nyss skickat in papper och kvitton till FK (ca en månad sen), så jag vet inte om jag får ersättning från dem eller inte. Ansökte om 8000 Euro (ca 72 000 kr), men då är det ju exklusive vissa undersökningar, blodprov, frånvaro på jobbet, resor och boende etc. Jag har dock bra erfarenhet av kliniken och kan rekommendera dem :) Vill du veta mer, kommentera tillbaka eller maila: fertilitetsresa@hotmail.se Lycka till!! Kram

 

39 år, Beräknad födelse, Försäkringskassan, barn genom äggdonation, bloggar om äggdonation, frågor, frågor och svar, frågor om ÄD, frågor om äggdonation, frågor på bloggen, förlossningsdatum, gravid genom äggdonation, information om äggdonation, äggdonation, äggdonation Finland, äggdonation privat, äggdonationer, äggdonationsbehandling, återbetalning försäkringskassan,

 

Barnet

Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

Mamma

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Du kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Det viktiga är att du äter rätt och motionerar.

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Hos barnmorskan/kontroller

Nu är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på hur du mår och om du går över tiden. Om något behöver extrakontrolleras, till exempel blodtrycket, kan du behöva gå oftare. Ibland kan barnmorskan eller en läkare bedöma att du även behöver göra ett extra ultraljud för att exempelvis kontrollera barnets tillväxt eller läge eller moderkakans läge.

Barnmorskan brukar den här gången lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information. Även om du inte har ett tungt arbete kan det vara bra att planera in lite ledighet i slutet av graviditeten för att vila lite extra och förbereda dig både fysiskt och mentalt på förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kanske kan spara lite semesterdagar. Du kan även använda din föräldrapenning i slutet av graviditeten. Om du blir sjuk eller får komplikationer under graviditeten ska du naturligtvis kontakta din barnmorska som kan boka en läkartid för bedömning till sjukskrivning.

På Försäkringskassans hemsida kan du även planera och förbereda föräldraledigheten.

Fostret väger nu drygt 1,5 kilo.

 

(Texten från 1177:s Gravidkalender)
Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender,