Önskar Alla Er som läser detta ett Gott Nytt År!!
 
 
Jag hoppas av hela mitt hjärta att 2013 blir vårt år!!
På "Plockigt":s blogg läste jag hennes inlägg om genetik och sånt och fick mig en tankeställare som jag vill belysa här också!
 
Jag är oerhört "dålig" på att se om ettt barn är lik sin mamma och pappa, jag ser det nästan aldrig. OCH jag brukar tala om det också, typ: jag kan inte se vem av er h*n är lik? Och nej jag har ALDRIG tänkt på att jag kanske sårar någon då? Inte en tanke har jag haft att det kan ligga spermiedonation och/eller äggdonation bakom graviditeten och som möjliggjorde att h*n kom till världen?! Det kan finnas naturliga orsaker till att barnet inte är lik sin mamma eller pappa till utseendet. Såklart!
 
Jag lovar att jag ska tänka mig för hädanefter och hoppas att jag inte har sårat någon tidigare, för det kommer inte hända igen. You live and learn.
genetik, spermiedonation, äggdonation,
Nu har jag lagt in lite text om mig, min man och vår fertilitetsresa:
 
Jag och min man började försöka bli gravida i början av 2011, jag var då 36 år och min man 46. I slutet av 2011 kontaktade vi infertilitetstmottagningen som vi fick komma till i början av 2012.

Jag blev spontangravid i början av 2012 men fick tidigt missfall. Efter genomför infertilitetsutredning blev vi konstaterade oförklarligt barnlösa. Jag har dock hypotyreos och behandlas med Levaxin, men dessa värden har legat stabilt och i snart ett år.

I oktober 2012 var vi vårt första möte på reproduktionsmedicin på Sahlgrenska i Göteborg. Jag fick då erbjudande att gå med i en forskningsstudie med syfte att se om viktnedgång kan öka chanserna till lyckade IVF. Jag lottades in i viktminskningsgruppen och går nu på pulver i 90 dagar för att gå ned i vikt (läs mer om studien i blogginläggen)
.
I slutet av januari 2013 får jag börja äta igen och i samband med det ska jag även starta hormonbehandlingen. Så i feb/mars planeras vår första IVF :)
2011, 2012, 2013, IVF försök, fertilitetsresa, forskningsstudie, försöka bli gravida, göteborg, hypotyreos, infertilitet, infertilitetsutredning, ivf, levaxin, oförklarligt barnlösa, om mig, pulverdiet, reproduktionsmedicin, sahlgrenska universitetssjukhuset, spontangravid, viktminskning, viktnedgång,
Nu är jag tillbaka som bloggare igen, och jag har saknat er :)
 
Helt ärligt har det varit en tuff jul, tuff på så vis att det har varit så uppenbart att jag saknar det jag mest av allt önskar i mitt liv - mitt barn. Allt annat är precis där jag vill ha det, framförallt har jag en underbar man som jag älskar mer för varje dag som går!
 
Så jag har varit ganska ordentligt deppig nu några dagar... Men min man tog iväg mig på en hotellvistelse (julklapp) och gjorde sitt bästa för att få mig på humör igen! Lite trixigt när jag inte kunde äta men det gick bra. Det är tur jag ha honom, mitt livs kärlek
Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, längtan till barn, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa,
Idag sitter jag nog med samma tanke som de flesta av er?
Är detta sista julen utan barn? Jag hoppas det.
 
Julafton är verkligen barnens dag. Och när barnen inte är där så saknas de - innerligt.
 
Jag längtar, och väntar, jag hoppas att jag inte gör det nästa år.
Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ofrivillig barnlöshet, jul, längtan till barn, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös,
Dan före dopparedagen, jag har några klappar kvar innan jag är "Tomteklar"
 
 
Så en sväng in till stan sen blir det mys :)

Jag kom över nya forskningsrön igår (tack för tipset Sophie!)

Par som går vidare efter avslutad provrörsbehandling och lyckas få barn har bättre livskvalitet än par som har fått barn på naturlig väg, det visar studier från Sahlgrenska Akademin.

Marianne Johansson har forskat kring livskvaliet hos par med fertilitetsproblem och förklarar varför den upplevda livskvaliteten skiljer sig åt.
– Det kan väl vara så att den här gruppen har väldigt stora önskemål att bli föräldrar och har kämpat för det. Bland de som har blivit gravida på vanligt sätt finns det ju de som inte har haft samma starka önskan. Det kan vara faktorer.

I Västra Götaland får man göra tre gratis provrörsbefruktningar, sedan får man själv betala för fortsatta försök. De par som får barn under självfinansierade försök eller genom adoption visar på en högre upplevd livskvalitet än par som fått barn på naturlig väg.

I studien har man jämfört psykologiskt välbefinnande och känsla av sammanhang fem år efter påbörjad provrörsbehandling. Man har också tagit med en kontrollgrupp med föräldrar som fått barn utan fertilitetsproblem. Den grupp som inte har fått barn fem år efter avsutad behandling upplever sämst livskvalitet.

Min slutsats: Aldrig något ont utan att det finns något gott idet!

Vårt barn kommer vara hett efterlängtat!!

Marianne Johansson, Sahlgrenska Akademin, adoption, bättre livskvalité, fertilitetsproblem, forskning, forskningsrön, provrörsbehandling, psykologiskt välbefinnande, självfinansierade försök, stark önskan, studier, upplevd livskvalitet,
Usch jag hinner inte med... ALLT ska hinnas med innan julledigheten! Hur då?
Jag jobbar de flesta av dygnets vakna timmar just nu :(
 
Men snart är det helg - julhelg och då är jag leeeedig.
DÅ lovar jag att svara på era kommentarer och frågor!!
 
See ya later!
Jag var inne på bloggen Allting går!! ... eller? som hade länkat till en fantastisk video - en video som säger allt vad vi känner och går igenom. Se den och känn igen dig - på gott och ont. Ledsamt, men ändå vacker värme :)
Ofrivillig barnlöshet, infertilitet, ivf, längtan till barn, video,
Nu är det tuffa tider på jobbet, ALLT som inte hunnits med hittills SKA hinnas med innan nästa år börjar! Jisses vilket tempo det är!! Ändå är det bara att inse att allt inte kommer hinnas med...
 
Ska bli såå skönt att få långledigt under jul och nyår - då ska jag ladda energi!! :)
 
Är du ledig över jul & nyår?
Idag har jag varit på Sahlgrenska för en av "check-up:erna", allt bra och jag går stadigt ner :)
 
Vi pratade en hel del kring vad som händer när jag får börja äta igen, om en månad. Jag är rädd för att jag ska gå upp allt jättesnabbt, så att allt slit nu är ogjort. När jag tänker på mat och att jag ska få äta så känns det som om jag skulle kunna äta hur mycket som helst och gå upp 10 kilo i en sittning! Jag vet att det inte kommer hända men jag är väldigt rädd för att börja äta igen.
 
Jag har i alla fall fått reda på att jag när jag väl får börja äta igen ska jag räkna kalorier, så nu är det dags att köpa hem en hushållsvåg! Jag kommer börja med att byta ut lunchen till ett riktigt mål mat, det är mest praktiskt.
 
Men men det är som sagt var 4 veckor till dess. Så nu har jag laddat upp med pulvermat:
 
 
Det här kommer räcka under jul, nyår, trettondag jag hela vägen till 22 januari :)
 
Ofrivillig barnlöshet, forskningsstudie, ivf, modifast, pulverdiet, sahlgrenska universitetssjukhuset, svältdiet, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, viktreducering, viktökning,
Vi IVF-are finns lite överallt, men man kan aldrig veta hur vi ser ut ;)
 
 
 
Och nu kan de stoltsera med en underbar son - det ger hopp till alla oss som kämpar :)
Ofrivillig barnlöshet, dregen, dregen och pernilla andersson, ivf, pernilla andersson,
Nu har jag gått på dieten i 8 veckor (inte klokt att två tredjedelar har gått?!) och har gått ned drygt 60 procent av vad jag hoppas på. Nu börjar människor i min omgivning kommentera att jag börjar bli smal (fast det tycker jag är att ta i) och jag känner mig inte helt bekväm i det :s
 
Nu går jag ju ned för att förhoppningsvis öka mina chanser till att bli gravid med ivf, jag går inte ned för att bli smal/snygg. Därför känner jag mig lite obekväm. Fast det beror nog också på att jag inte berättar om vare sig ivf:n eller dieten för andra. Så nu blir det lite svårt att bemöta..
 
Jag är nämligen av den uppfattningen att jag vill inte prata om det. Och att diskutera min kropps storlek är jag inte alls bekväm i inte ens när det är komplimanger. Jag vill bara "låtsas som ingenting". Men det är lättare sagt än gjort.
 
Äh, jag kan nog inte förklara det här på ett bra sätt. Det är en känsla jag har.  Jag längtar till slutet av januari när jag får komma igång med hormonbehandlingen och ivf:en - till dess vill jag gå ner så mycket som möjligt, för att öka mina chanser - det är mitt mål!!
 
Önskar Er Alla en trevlig tredje advent! Kram och tack för att ni finns!
Ofrivillig barnlöshet, diet, pulverdiet, svältdiet, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, viktreducering,

VA, kör du bara shakes så länge? Gud vad jobbigt. Får jag fråga hur mycket du väger och hur mycket du vill gå ned? Kram L
Ja jag ingår ju i en forskningsstudie som jag har berättat i ett tidigare inlägg - du kan även läsa mer om det här, med syfte att se om man kan öka chansen för lyckat ivf-försök om kvinnan innan går ner till BMI under 25. Dieten pågår i 90 dagar och övervakas av läkare, sköterskor och dietist, jag har olika ”check-ups” på Sahlgrenska under denna tiden.

När vikten går ner går det bra, men när den står still (ibland veckolånga platåer) känns det asjobbigt att vara hungrig och stå ut med dieten :s

Jag har valt att inte berätta hur mycket jag väger (en känslig fråga för mig) eller hur mycket jag vill gå ner. Det var precis på håret att jag kom med, hade jag vägt 1,5 kg mindre hade jag inte varit studiens målgrupp. Andra i studien har gått ned 10-17 kg under de 12 veckorna. Hittills, dag 52, har jag gått ned ca 60 % av det jag hoppas att jag ska gå ned :)

Kram tillbaka!

 

Får jag fråga, hur lång du är och hur mycket du vägde från början och hur mycket du vill/ska gå ned?

Jag har valt att inte berätta vad jag väger (inte ens min man vet) eller hur många kilo jag går ner. Däremot har jag en önskan om hur många kilon jag ska gå ned, hittills har jag gått ned ca 60 % av dem.

 

Äter du shakes, eller hur gör du för att gå ner?
Ja jag äter 4 påsar Modifast varje dag, det är en diet på 12 veckor, jag är inne på vecka åtta nu... Tyvärr gillar jag bara tre av smakerna, kaffe, potatis- & purjolöksoppa och chokladpuddig, så de alternerar jag så mycket jag kan…

 

Läste tidigare att det är ett par månader kvar nu. Var det så? Vad händer sen, blir det IVF då oavsett viktnedgång, eller hur resonerar läkarna? :) hur känns det för dig?

Kram och lycka till
Haha vad komiskt egentligen inser nu när jag läser din fråga ”om det bliv IVF oavsett viktnedgång” att jag aldrig har funderat på det? Jag har alltid räknat med viktnedgång. Men ja jag tror att det blir oavsett, men i själva studien noteras det såklart eftersom vi "IVF-flickor" går ned väldigt olika i procent och kilon...

Jag har gjort 7 (snart 9) av 12 veckor nu, i slutet av januari är den "hårda delen" med enbart shakes över, då börjar introduceringen av mat. Då börjar jag även hormonbehandlingen, så i slutet av februari/början av mars bör vi kunna göra vårt allra första IVF – såå spännandem jag längtar!! :)

Kramar tillbaka och lycka till till DIG!!

 

Jag är lite nyfiken på vad ni gjorde innan ni började försöka, så att säga :-) Reste ni mycket? Tog karriären mycket tid? Har du någon i din bekanskap som varit eller är ofrivilligt
Jag och min man träffades sent, så vi har inte varit gifta/tillsammans så länge. Som kvinna tickar klockan... Men vi har båda levt ett aktivt liv och gjort mycket, det gör vi fortfarande och har krävande jobb. Men var sak har sin tid vi är båda såå sugna på nästa familjesteg :)

Saken med ofrivillig barnlöshet är att man ofta inte vet det? Nyligen fick jag reda på att en kollega har IVF-tvillingar, hon berättade det när jag berättade om vår situation. Vem kunde tro?!

Kram tillbaka!

 

Har du bestämt hur många försök du vill ge det om det inte fungerar???
Hmmm… Har inte kommit så långt i mina funderingar... Vi kommer börja med IVF:en feb/mars. Tror inte jag kommer tänka i de banorna förren efter första försöket och beroende på hur det går.. Men vi är beredda att kämpa!!

 

 OM du vetat det du vet idag, skulle du försökt börja tidigare med skaffa barn?
Har egentligen inte haft möjlighet att börja tidigare, då jag och min man inte har varit gifta/tillsammans så länge. Vi började försöka bli gravida ganska så snabbt efter att vi träffades. Ett annat scenario hade varit att jag blivit gravid i något annat förhållande... Så på så vis försöker jag i alla fall bli gravid med den bästa mannen i världen (tycker jag)!! - så inget ont utan att det har något gott med sig!

 

BMI, IVF försök, Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, diet, forskningsstudie, hormonbehandling, hormonstart, ivf, ivf-bloggar, lyckade ivf-försök, modifast, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa, pulverdiet, sahlgrenska universitetssjukhuset, shake med kaffesmak, statistik IVF, svältdiet, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, viktreducering,
Grr vikten har stått still i 5 dagar nu, önskar att den gick ner :(
 
 
Jag vet att jag borde vänja mig vid dessa platåer men det är så frustrerande!!
Intensiva dagar på jobbet, allt ska göras innan vi går på julledigt, och det är en hel del...
 
Men en fin Luciamorgon fick jag, bäst i hela tåget: Pepparkasgubbarna och gummarna!! 
 
 
Tål att upprepas i tider som denna, eller hur?
Näst bäst i tåget: julgranen! ;)
 
Har du njutit av skön Luciasång idag?
Idag får en av mina bloggläsare "JZ79" reda på vilken grupp de hamnar i, i samma studie som jag ingår i, viktminskningsgruppen eller IVF direkt! JAG tycker detta är spännande!! Vad ska inte DE tycka då? :)
 
Oj vad länge sedan det känns sedan jag och min man var på vårt första besök på reproduktionsmedicin på Sahlgrenska! Helt ärligt känns det som ett halvår sedan men det är knappt två månader sedan... Som jag sa i förra inlägget, det känns segt nu!
 
Nåväl, hoppas att JZ79 skriver tillbaka så snart som hon vet vilken grupp hon kommer med i - spännande!!
Ja jag står och stampar på samma ställe känns det som... Har strax över 40 dagar kvar på dieten, och därmed alltså lite mer än 40 dagar kvar innan hormonbehandlingen kan börja. Jag vill börja med ivf NU! Jag längtar!!
 
Ska till Sahlgrenska för "check-up" på måndag, men just nu känns allt så segt :(
 
Tror att det känns jobbigt för att jag är så nära nu, och ju närmare jag kommer till dietens slutdag desto otåligare blir jag! Noterar även alla som vantar eller har fått barn, är så avundsjuk (inte missunsam men..)! Jag vill också!!
Suck..
Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, ivf, pulverdiet, viktnedgång innan ivf,
Jag är inne på dag 48 i dieten, och har därmed 42 dagar kvar. Nu har maken lovat att han ska testa att gå på denna diet i EN dag, han avstår alltså de resterande 89 dagarna...
 
Så idag bjöds han på kaffeshake till frukost:
 
 
Till lunch blir det potatis- och purjolökssoppa :)
 
Tror det är bra för honom att få en aning om hur det är. Men samtidigt tycker jag lite synd om honom, att han ska utsätta sisg för detta när han inte måste? Haha det måste ju betyda att jag älskar honom högt!! Fast å andra sidan skulle jag inte ens önska en fiende detta...
 
Ojoj nu lät det som om jag tycker synd om mig själv! Men nejdå, det går helt okej, vissa stunder är föstås näst intill outhärdliga, men på det stora hela helt okej - i och med att jag har ett slutdatum. Dessuom har jag nu gått ned ca 55 % av vikten som jag önskar gå ned under denna tid så det känns bra :)
 
Jag önskar dock er andra en trevlig andra advent med lussekatter, skumtomtar och glögg!
Ofrivillig barnlöshet, andra advent, barnlösa par, bloggar om ofrivillig barnlöshet, diet, modifast, potatis- och purjolökssoppa, pulverdiet, shake med kaffesmak, svältdiet, viktminskning, viktnedgång, viktnedgång innan graviditet, viktnedgång innan ivf, viktreducering,
På en blogg jag läste tidigare idag fick vi läsare frågan om vi tänke berätta för barnet att det blev till genom IVF?
 
Fascinerande att vissa saker för mig är så självklara att jag inte ens har funderat över dessa saker? Vi berättar inget för någon (eller jo några fåtal vet liite) om vår ofrivilliga barnlöshet och kommande IVF, men i efterhand tänker jag nog att vi ska berätta för de flesta? Absolut för barnet! I mina ögon visar det bara att det barnet är extra efterlängtat - att vi KÄMPADE för att få det :D
 
Så NU har jag funderat och det känns fortfarande lika självklart för mig! Bode kanske kolla om maken också känner så...? ;)
 
Ni andra, hur tänker ni i denna fråga?
IVF försök, Ofrivillig barnlöshet, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, ivf,
Häromdagen var jag på dockteater. Åh vilken fantasiskt familjetillställning det var! Tänk vad härligt att få sitta där med sitt barn och se h*n bli så glad! Barnen levde sig så väl in i teatern och sjöng med i sångerna, åh mitt hjärta blev så varmt - jag VILL verkligen få vara med om detta med mitt barn! Samtidgt så kände jag de ledsamma känslorna, så orättvist att jag inte är där!
 
Jag lovar att OM jag kommer dit så ska jag njuta av varenda sekund!!
Ofrivillig barnlöshet, barn, bloggar om ivf, bloggar om ofrivillig barnlöshet, dockteater, ofrivillig barnlöshet, ofrivilligt barnlös, ofrivilligt barnlösa,
Halvtid i dieten! Nu har det gått 45 dagar - det är inte klokt! Jag har med andra ord inte varit mätt en enda gång på en och en halv månad!!
 
Det innebär också att det är 45 dagar kvar...
Men jag vet ju att jag klarar det :)
45, diet, pulverdiet, svältdiet,
Jösses vad det har snöat idag, ja det gör det fortfarande och det verkar inte som om det ska avta förren tidigast imorgon! Vackert med snö javisst, men knappast praktiskt! Otäckt med alla olyckor.. Själv är jag hemma men maken är fortfarande ute på vägarna :(
 
Idag har jag pratat med sjukhuset om mina sköldkörtelvärden. De är okej, men de är inte bra. Men de ska i alla fall duga bra för IVF! Så vi har koll på det och det änns bra.
 
Var försiktiga alla där ute i ovädret!
Kram
När man går på den dieten som jag gör nu är det vanligt med problem med magen: både förstoppning och diarré kan göra att man inte kan fortsätta med dieten då båda problemen kan bli livshotande.
 
Ett tips för att hålla igång magen - undvika trögmage/förstoppning  (på resor, vid gravidietet, diet, eller whatever) är att använda sig av psyllium även kallat "loppfrön". Det är inte laxerande men underlättar passagen i tarmarna. Man tar ca 1 matsked och lägger i ett glas vatten (eller på yoghurten/filen) och dricker. I magen bildas det sen ett geleöverdrag runt fröt som gör att det glider lätt genom tarmarna.
 
Jag låter det ligga i ca en kvart i ett gals vatten innan jag dricker det, då har gelé:t redan kommit igång och det slinker ner lätt (men om du tycker det blir slimigt kan du som sagt dricka det direkt)!. Jag köper mina loppfrån på ICA:
 
förstoppning, go green, loppfrön, psyllium,
Ja iår blir det ju ingen julmat för min del... Hur det blir återstår att se?
 
Just nu, första advent sörjer jag att jag inte får drick glögg, jag som älskar glögg!
Inte ens när julen ska dansas ut får jag dricka glögg :(
 
Måste nog köpa på mig årets Blossaglögg i alla fall, någon gång ska jag väl få dricka den?!
Önskar Er ALLA en härlig första advent!!
Kramar