1177:s Gravidkalender hittade jag följande:
 

Barnet

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen.

Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.

Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.

Mamma

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar fostret spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur det "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår.

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske har du druckit för lite vatten. I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Berätta för barnmorskan om din klåda så att du kan få hjälp med eventuell behandling.

Pappa/partner

Graviditeten blir mer verklig när magen växer och det går att känna fosterrörelserna utanpå. Tiden för den beräknade förlossningen är inte så långt bort. Många par kan känna att de har fullt upp nu. Kanske har föräldragrupperna börjat redan och ni har flera träffar inbokade närmaste tiden. Intervallen mellan besöken till barnmorskan blir också tätare snart. Det kan kännas som att ni behöver planera och ordna med praktiska saker inför förlossningen och föräldraskapet. Prata med varandra om era förväntningar, er eventuella oro och andra funderingar ni har. Skriv gärna ner tankar eller frågor ni har och ta med er för att diskutera med barnmorskan vid nästa besök.

Ett 27 veckor gammalt foster som är 37 centimeter långt.

Fostret väger nästan ett kilo nu.

1177, Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, bloggar om graviditet, gravid vecka 27, graviditet, gravidsymptom,
Jodå, nog har jag hört talas om att man går "gröt på hjärnan" när man blir gravid. Och det verkar inte bättre än att jag har fått det nu! Jag hittar inte ord!?! Sitter och svamlar och säger "vad heter det..." osv. Väldigt olikt mig!
 
Fler som känner igen sig?
Har en dålig dag. Är arg, sur, trött och otroligt less på detta ständiga illamående!! Konstant kräkig :(
 
Känner mig nedslagen psykiskt. Men fattar att det är en dipp. Så idag lever jag helt enkelt ut alls negativa känslor. Och så får jag rycka upp mig imorgon!
Besöket hos dietisten gick bra. Det här var ett uppföljande och sista besök efter studien. Nu blir det inga fler besök. Ett och ett halvt år har gått sedan första besöket.. Som dietisten sa: Vilken resa det har varit!
 
Vi pratade om erfarenheter under denna tid och hur jag tänker framåt.  Jag hade en hel del frågor om hur jag ska göra för att gå ned i vikt efter graviditeten och det känns som om jag har en bra plan :)
 
När hon frågade hur jag tycker det har varit under dessa 1,5 år började jag prata om hur själva viktnedgången och dieten gått bra. Men sen kom tårarna (fasen också, jag ville verkligen klara ETT besök hos henne utan att lipa!), för sanningen är att tiden som ofrivilligt barnlös har satt djupa spår - som fortfarande är öppna. Att tänka tillbaka på den gör mig oerhört ledsen, ångesten kommer tillbaka och den fruktansvärda maktlösheten. Det kommer nog alltid vara en livssorg som aldrig helt kommer läka. Men med tiden kommer den blekna och få mindre betydelse. Jag är såå tacksam för barnen jag väntar och jag ska överösa dem med kärlek och ömhet!
 
Varma kramar till alla som förstår vad jag menar ❤
Nu tar jag min plånka och drar till Götet för ett sista besök hos dietisten! Berättar hur det gått på vägen hem!
 
Hoppas bara att jag inte måste väga mig... :s
Kolla vilken söt liten "Plånka" jag har köpt!
 
 
För all tid kommer Finland ha en speciell plats i mitt hjärta
Mumintroll, Snorkfröken, plånka, äggdonation Finland,
Tack för tipsen om foglossning - jag uppskattar dem! Så nu går jag långsamt som en sjöjungfru, ett steg i taget i trappan - utan att korsa benen! ;)
 
Allvarligt talat blir det värre och värre dag för dag. Och när jag kommer hem stupar jag till liggläge. Börjar inse att även om huvudet vill jobba som vanligt fixar nog inte kroppen det.. Men det är svårt att acceptera och även veta var gränsen går? Jag träffar barnmorskan på torsdag, får se vad hon säger då. 
Jag har känt av ryggen mer och mer de senaste dagarna men imorse steg värken till en ny nivå. Det smärtade till ordentligt i ljumsken och värken höll i sig i flera sekunder innan den avtog. Efter det har en svag molande värk fortsatt och i eftermiddags upptäckte jag att jag hade ont över blygdbenet vid lätt beröring. Så jag kollade vad som stod om foglossning på 1177 och jag tror att det kan vara det jag har fått.
 
Idag känner jag mig lite låg, trött och orkeslös, gråtmild och smärtkänslig - jag det beskriver väl rätt väl en hormonstinn kvinna?? ;) Men jag tycker inte om att gå in i denna lite mer negativa del av graviditeten jag vill koncentrera mig på det positiva. Nu känner jag mig pjåskig och löjlig som låter mig påverkas av detta. Fast jag är inte sånhär hela tiden. Jag pratar med mina bebisar också och fullkomligt älskar när de ger sig till känna. Det är fantastiskt mysigt att smeka magen och prata med dem och känna hur de "svarar" tillbaka - såna godingar som jag älskar dem redan!!
 
Vad det gäller foglossningen ska jag kontakta sjukgymnasten, hon har sedan tidigare sagt till mig att höra av mig när jag får dessa känningar för är det foglossning så ska jag få låna ett bälte. Och nu känns det som en bra idé. Någon som har erfarenhet av dessa bälten? Vad är era omdömen?
 
Annars tips på vad man ska göra/inte göra vid foglossning? Jag tar hissen, försöker se till att ha stöd för svanken när jag sitter samt att jag sitter ned när jag tar på mig strumpor, byxor, skor. Vad mer?
1177, Gravid, foglossning, gravidsymptom,
Jag har en dålig dag. 
 
Jag mår såå illa och inget jag gör hjälper - jag äter men det hjälper inte, jag tar min medicin mot illamående men vill ändå kräkas :(
 
Jag hatar att må så här och är så trött på det! Inser att jag troligtvis kommer må illa hela graviditeten och då får jag ta det, men det tär på psyket. Och denna hjälplöshet, att inget kunna göra.. Bröt ihop idag, som tur är har jag en fin och förstående man som försöker trösta. 
 
Oh well, tomorrow's another day.. Jag får hoppas på bättre mående då!
Påskledighet med familjen. Jag har börjat "bona" and I'm lovin' it!! Nu monteras möbler och babyrummet inreds. Och det känns så mysigt. Om än fortfarande overkligt :)
 
Imorgon ska jag tvätta de kläder jag hittills köpt, vika ihop och lägga in i garderoberna. Känner mig lycklig och tacksam!
Jag önskar alla fina bloggläsare en riktigt Glad Påsk
 

Ni är underbara!! ❤

Barnet

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.

Fostret kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage.

Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att du lär känna ditt barns dygnsrytm. Var extra observant om du tycker att barnet rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet röra sig som vanligt men om du fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen.

Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen vid den här tiden. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan fungera som en utlösande faktor för kramp i benen. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.

Nu brukar det vara dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök – då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa.

Hos barnmorskan/kontroller

Mycket har hänt sedan första besöket hos barnmorskan. Vid besöket som brukar ske ungefär den här tiden får du en chans att prata igenom ultraljudet och hur du mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också din vikt, ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tas ett extra urinprov.

Fostrets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton, en ultraljudsförstärkare. Under detta besök får du vanligtvis ett moderskapsintyg, ett bevis på att du är gravid, att skicka till Försäkringskassan. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

Föräldragrupper

Någon gång efter den här graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrakurserna. De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna.

Ett 25 veckor gammalt foster som är 33 centimeter långt.Nu kan fostret få tag på sina fötter.

1177, Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, anonym blogg, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, gravidsymptom, vecka 25,
Det känns som om jag sväller lite för var dag... I början gick jag upp mycket i vikt på kort tid i och med att jag mådde så illa 8det gör jag fortfarande men har lite mer kontroll över det nu). Nu samlar jag vatten och det är klart att det blir en del vikt det också men ändå... När jag hade flera symptom på havandeskapsförgiftning ville barnmorskan kolla min vikt, det ville inte jag, men jag förstod ju att vi behövde ha lite koll. Det visade sig att jag har gått upp 19 kg såhär långt. Snacka om att det var nedslående att se de siffrorna :(
 
Så mycket som jag väger nu har jag aldrig vägt i hela mitt liv. Nu är jag rädd att jag kommer väga över 100 kg innan förlossningen. Det känns helt sjukt att det kan bli verklighet!! :(
 
Samtidigt känner jag mig helt hjälplös! Vad kan jag göra liksom? Jag försöker hålla ned lite på maten och främst äta frukt mellan måltiderna. Men samtidigt KRÄVER min kropp att jag äter mellan ordinarie måltid och då blir det främst smörgås. Och om jag inte äter när jag får detta stora sug/känner stark hunger så mår jag såå illa och ibland leder det till att jag kräks.
 
Barnmorskan har inte kommenterat vikten ytterligare utan bara noterat och sagt att jag ska äta det jag kan. och det min kropp vill ha är kolhydrater, jag äter väldigt lite protein och nästan inga grönsaker (men jag äter vitaminer). Men det går inte att tvinga i sig det kroppen inte vill ha. Alltså i detta fall känns det som om kroppen lever helt sitt egna liv och jag står jämte och kan inte påverka, inte nämnvärt i alla fall :(
 
Letat lite info om vad som är normal viktuppgång vid graviditet. Och utifrån vad jag hittat verkar det som om det vid enlingsgraviditet ligger på okej om det går upp till 12-15 kg, vid tvilling okej upp till 25 kg. Men det beror ju såklart på vad personen i fråga vägde innan graviditeten. det som jag är rädd för är att viktuppgången främst ska komma i slutet av graviditeten. Och då kan man ju verkligen fråga sig hur det här kommer att sluta??!!
Gravid, förändrade kostvanor, kost, matvanor, tvillinggraviditet, vikt, viktuppgång, viktuppgång vid graviditet, viktuppgång vid tvillinggraviditet, viktökning,
Idag fick jag provsvaren på förra veckan och jag är nöjd över att mitt TSH (sköldkörtelhormonvärde) låg på 0,8 vilket är mycket bra med tanke på att jag höjt min dos :)
 
Förresten jag har upptäckt ett roligt gravidsymptom! Hela kroppen samlar vatten och jag är svullen lite överallt, främst fötter, underben och händer - men också mina läppar!! Haha man skulle kunna tro att jag har fyllt ut dem - en riktig pussmun ;)
TSH värde, gravidsymptom, sköldkörtel,
Idag ska jag göra första riktiga inköpen till bebisarna. Det känns faktiskt väldigt spännande!!
 
På inköpslistan står:
* spjälsängar 
* påslakan & örngott 
* täcken & kuddar
* spjälskydd
* mobiler
* bomullsfiltar
* skötbord
* ev. "babyavlyssnare"
* ev. lite babykläder, basic, typ bodys m m. 
 
Återstår att se om jag kommer hem med mer eller mindre av det som står på listan? Det ska bli kul i alla fall! Och jag känner att jag måste ta tag i detta nu för det börjar bli svårt att gå. Nu får jag sammandragningar efter att jag gått bara några meter. De gör inte ont och de slutar när jag stannar, men de är ju ändå varningstecken. 
 
Hoppas att Ni Alla har en fin söndag!
Kram
I helgen ska jag och maken till Göteborg. Jag skulle gärna vilja köpa lite nya fina mammakläder. Är det någon som har tips om bra affärer i Göteborg?
 
Jag tycker det är svårt att köpa kläder på nätet. Ta som exempel: Jag köper toppar i storlek XL för att jag (förhoppningsvis!) ska kunna använda dem hela graviditeten. De jag har köpt på h&m är fortfarande jättestora, medan de jag köpt på mamalicious redan börjar bli för små...
 
Det här med mammakläder i sig är ett enda stort aber om du frågar mig. Svårt att hitta det som är snyggt som man kan använda på jobbet. Det mesta är enkla vardagskläder som funkar hemma men inte på jobbet och så finns det fina festklänningar, men däremellan är det svårt att hitta något :( Sen är det ju urtråkigt att köpa på h&m för "alla" går ju i de kläderna!
 
Jag gillar inte tights och oversizetröjor, vilket som annars hade vara praktiskt! Och sedan är det det här problemet med att kunna ha klänning/kjol utan att stödstrumporna stör.... Om det nu är möjligt att få till det??
göteborg, mammakläder, tips,
Igår efter lunch läste jag på en gravidkalender för vecka 24 som jag är i, där stod det bland annat: "Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt."
 
Jag ska ju vara observant för dessa symptom efter som jag har starkt förhöjd risk för att drabbas av havandeskapsförgiftning. Jag gick in och läste på 1177 och insåg att jag har fått flera av de symptomen de senaste fyra dagarna. Så då blev jag rädd och tog kontakt med barnmorskemottagningen som bad mig komma in. Jag fick kolla protein i urinen som var bra och sedan kollade labbbet blodtrycket. Sist hade jag 140/80 (högt för att vara mig) denna gång hade jag 155/65. Huvudsaken är att undertrycket är lågt och det var det så det var bra. Men de ville att jag skulle komma in dagen därpå och kolla igen för säkerhets skull.
 
Så idag träffade jag barnmorskan som sa att hon ser klart på mig att jag har svullnat upp och att det är tydligt att jag samlar på mig vätska. Kollade urinen igen som var bra och blodtrycket var också bra på 125/65. Så allt är bra men det finns ändå några observandum som jag ska ha koll på. Det är okej om händerna är svullna och bortdomnade när jag vaknar, men det måste minska under dagen, gör det inte det så ska jag få handledsskydd från arbetsterapeuterna för att undvika karpaltunnelsyndrom som kan ge bestående skador. Och om min andfåddhet och svimningskänslor blir värre ska jag ta kontakt med förlossniningen så att de får kolla upp mig.
 
Så lite att tänka på MEN jag fick lyssna på bebisarnas hjärtljud också och det kändes BRA - jag börjar verkligen längta efter dem nu, även om jag inte vill att de ska komma än :)
Seriöst finns det stödhandskar? Min händer är så svullna!! Fick ta av mig ringar för några veckor sedan men nu är de löjligt stora :(
 
Funkar liksom inte att ha dem i högläge...
Jag fick en liten påminnelse från Karin om att jag inte har berättat om hur vårt Ultraljud i vecka 19 gick. Tack för att du påminde mig, kommentarerna kommer här! :)
 
Eftersom de skulle kolla på två bebisar fick vi dubbelt så lång tid avsatt. Så i hela en timme lång jag och förundrades av våra solstrålar till mirakel i magen - helt underbart =D
 
Barnmorskan som utförde undersökningen var noga att påtala oss att hon först skulle titta runt och vara tyst innan hon sa något till oss, det betyder inte att något är fel utan att hon vill få en överblick först. Det var skönt att hon sa det, men ändå nervöst - till dess hon sa: "Här ligger en bebis och hjärtat slår fint och här ligger andra bebis och hjärtat tickar precis som det ska!" Phu! Såå skönt att få det bekräftat!!
 
Sedan följde en helt fantastisk filmvisning av våra små: i närbild, profil och you name it! Först kollade hon den bebis som för tillfället går under namnet "Tvilling 1", dvs. den som ligger med huvudet nedåt och sedan "Tvilling 2", som låg med huvudet uppåt (de kan bli att de byter namn beroende på om de byter plats eller läge). Vi fick se hjärnhalvorna, hjärtat med alla kammare (eller är det förmak?) med klaffar och blodgenomströmning. Hon räknade fingrar och tår. Mätte lårbenet, det är tydligen det som de har som referens på att kolla så att bebis växer som h*n ska.
 
Hon såg att de drack av fostervattnet, att det fanns urin i blåsan och att njurarna fungerade. Hon utbrast om ena bebisen "Oj den här måste vara jättekissenödig så full som den blåsan är!" lite kul att höra :) Hon tittade till och med på gomspalten, även om det egentligen inte ingår i undersökningen. Men som hon sa: ser jag det när jag går förbi så kollar jag! Fast den ena bebisen ville inte visa ansiktet så den kunde hon inte kolla.
 
Det var fascinerande att se hur de levde om inne i magen - allt utan att jag kände någonting? Men de kickar boxar snurrar runt typ hela tiden!! En av de bästa upplevelserna i mitt liv var det :)
 
Innan vi gick fick vi med oss en massa bilder och så sa de att vi skulle komma på nytt ultraljud v. 28 igen (fast det blev två extra i och med att jag blev kraftigt sjuk i influensan). Jag längtar att få se dem igen :) :)
Gravid, RUL, anonym blogg, att vänta tvillingar, barnmorska, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, tvillinggraviditet, ultraljud, ultraljud tvillingar, ultraljud vecka 19, villbli3,
Idag när jag var på Apoteket (Kronans) fick jag ett babypaket! Vi pratade om medicinen jag skulle ta, jag ville försäkra mig om att det är okej att ta när man är gravid osv...
 
Så då gick hon och hämtade paketet och gav mig och önskade mig lycka till :)
 
 
I paketet finns:
* ett nr av Vi Föräldrar
* våtservetter
* nappflaska 
* babysalva
* leksak
* handkräm
* blöjkräm
* näsrengörare
* tips
 
Om jag ska vara ärlig tyckte jag gott att jag kunde få två paket eftersom det är tvillingar. Men jag var rädd att det skulle uppfattas som otacksamt att be om det... Så det gjorde jag inte, för jag blev glad för mitt (första!) paket  :)
JZ79 kommentera mitt förra inlägg ang. stödstrumpor med att tipsa om sidan butik21 som har mycket roligare stödstrumpor vad det gäller färg och mönster - där köper jag nästa gång!! Det är såå skönt med stödstrumpor, men till sommaren, när jag kommer behöva dem som bäst med tanke på att man samlar på sig extra mycket vatten i slutet av graviditeten + att det kommer vara varmt ute känns det ändå inte så kul med dessa strumpor.. Hur får man till det med klänningsoutfit liksom? Kanske bara att acceptera: bekvämlighet före mode? På tal om det, jag måste hitta nya skor till jobbet, kommer nog inte funka så länge till med klackskor?! ;)
 
Jag avlutar med helgens gladaste uppdatering: nu känner jag äntligen bebisarna i magen!! Den ena har levt loppan riktigt och den andra ligger inte långt efter - and I´m lovin´it!!
Gravid, att vänta tvillingar, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, butik21, fosterrörelser, gravid med tvillingar, gravidblogg, gravidbloggar, graviditet, gravidsymptom, stödstrumpor, tvillinggraviditet,
Alltså man börjar bli tjock lite här och där nu... Efter en arbetsdag är fötterna ordentligt svullna! Så häromdagen gick jag in på Apoteket och köpte mig två par stödstrumpor, ett par i bomull och ett par i nylon
 
 
Och oj vad skönt det var! Snacka vilken skillnad det var att ta av dem på kvällen! Jag hade dragit mig för detta inköp för jag tycker det är så fult. Men jag kan lova att det bryr jag mig inte ett dugg om nu, för känslan av att slippa två stockar till underben och klumpar till fötter är såå värt det!! =D
Gravid, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, graviditet, stödstrumpor, tvillinggraviditet,
Nu har jag varit på ett extra ultraljud på Antenatal. De ville kolla bebisarna efter att jag blev så himla dålig i influensan. Tre veckor har gått och jag är fortfarande inte helt okej, mår bättre mer har nu fått halsfluss och hostan håller ihärdigt sig kvar vilket påverkar sömnen mycket negativt :(

MEN! det som var bra är att bebisarna mår bra :) Det var ett väldigt snabbt ultraljud, läkaren kollade att båda hjärtan slog fint och att de rörde sig livligt. Sen var det klart! Jag trodde de skulle mäta eller nåt också men det gjorde de inte. Det var i alla fall härligt att se dem igen ♥ ♥
Antenatal, Gravid, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, graviditet, influensa, tvillinggraviditet, ultraljud, vecka 23,
Känner att jag måste förtydliga mig lite ang. mitt inlägg igår..
 
När jag skriver till/pratar med er som har förståelse för ofrivillig barnlöshet och "allt runtomkring" så tar jag emot era frågor och kommentarer på ett helt annat sätt än vad jag gör mot dem som inte har vår erfarenhet. Jag är mer på min vakt, avståndstagande, "misstänksam" (saknar ett bra ord för vad jag känner) när de tilltalar mig. Kanske beror detta på alla känslokalla kommentarer som jag har fått från människor under åren som gått, ord och frågor som verkligen sårat långt in i hjärtat?
 
Så nu när jag får banala och naiva frågor utav samma personer när jag väl är gravid så känner jag en irritation över att de inte förstår att bara för att jag är gravid nu så är allt inte lätt och klart och lungt. Jag har det fortfarande jobbigt, jag brottas med mina hjärnspöken samtidigt som jag har många farhågor att ta hänsyn till och vara uppmärksam på i och med att detta är en högriskgraviditet. Som exempel: det är 14 % högre risk att drabbas av havandeskapsförgiftning om man genomgått ivf, om man blivit gravid genom äggdonation är risken mer än dubbelt så stor 34 %. Att jag dessutom väntar tvillingar gör att den procentrisken ökar ytterligare. Detta är allvarligt och självklart något som kollas upp noggrannt, men det oroar mig. Att då få frågor från "de lyckligt ovetandes om vad ofrivillig barnlöshet innebär" typ Vilken färg ska ni ha på tapeterna i barnkammaren? retar mig. Jag vill att de ska fråga seriösa frågor, att de också ska oroa sig (lite inte mycket) för mina bebisar i magen. Så tänker jag om DEM.
 
Med ER är jag ett VI, vi kan hoppa över de seriösa frågorna för vi vet hur det är, vi behöver inte förklara. Om NI ställer de banala frågorna tar jag inte illa vid mig, då känns det mer som om vi koncentrerar oss på det positiva, för det negativa har vi ju grottat in oss i länge nog. Jag vet inte om jag någonsin kan förklara detta för er så att ni ska förstå hur jag tänker? Det jag menar är att ni förstår ju redan, vi är VI - vi sitter i samma båt (om än i olika modeller).
 
Allt är en process, och det går olika lätt olika dagar. Vissa dagar har jag svårt att vara glad, fastän jag vet att  jag borde, för jag oroar mig för så mycket. Andra dagar glimtar hoppet, kärleken och lyckan till och jag kan "krama" min mage, prata till min barn och tala om hur mycket jag älskar dem och känna hopp och ren och skär lycka.
 
Och jag är glad att få dela både lycka och sorg med er - ni som är mitt VI :)
Kram & kärlek
havandeskapsförgiftning, högriskgraviditet, ivf, process, tvillinggraviditet, äggdonation,
Jag vet att jag ´har varit dålig på att svara på kommentarerna det senaste, Anledningen till det är att min dator krånglar, så antingen måste jag låna makens dator eller logga in mig på bloggen på jobbet (och det gör jag helst inte). Jag får ta datorn på en check-up snart för det är väldigt irriterande :(
 
Jag uppskattar era kommentarer jättemycket så fortsätt skriv och ha tålamod med mig!! :)
kommentarer, kommentarer på bloggen,