Det hjälper inte :(

Alltså den här karusellen tar aldrig slut? Hur mycket jag än sätter min in i allt kring ofrivillig barnlöshet och alternativa metoder för att bli förälder desto mer inser jag att jag inte vet. Och det jag tror mig veta visar sig inte stämma. Alla dessa regler! Som inte går ihop?
 
När jag fick reda på att min största chans att bli mamma antagligen är genom äggdonation har jag försökt läsa på en del om det. Naturligtvis har jag funderat om det finns någon i min närhet som skulle kunna hjälpa mig med ägg. Jag har även fått frågor här på bloggen om jag inte känner någon som skulle kunna hjälpa mig komma längre fram i kön, en vän eller en syster eller liknande. Men jag vet inte, jag tror att man kan förstöra relationer med att be någon om en sådan tjänst? Hursom, jag kände aldrig att det var ett alternativ för mig. Så remissen till äggdonationskön är inskickad, väntetid ca 2 år...
 
Planen är att se vad de på Carlanderska kan rekommendera för behandling för oss, om de nu rekommenderar någon? Jag vill bli ordinerad DHEA, men även det verkar struligt.. Jag och min man börjar nog närma oss beslutet att ställa oss i kö i Finland. Men det beror som sagt på vad de säger på Carlanderska...
 
Mitt i allt detta händer någon ofattbart fantastiskt!! En tjej kontaktar mig och berättar att hon under en tid har funderat på att bli äggdonator. Hon har läst min blogg och vill gärna hjälpa mig/oss. Kan ni förstå den glädjen och tacksamheten jag kände för att hon överhuvud taget erbjöd sig? En så fantastiskt godhjärtad och osjälvisk handling? Jag saknar ord!! Vi har mailat en del fram och tillbaka, inte tagit något beslut eller så, men planerna har ändå gått lite framåt.
 
Nu stod vi i det läget att jag skulle ta reda på hur det kan gå till och tidsmässigt och vad det skulle innebära om vi genomförde det hela. Först pratade jag med barnmorskan på IVF-kliniken och idag fick jag tag på äggdonationsteamet. Inga roliga nyheter alls. Det hjälper inte om vi har en äggdonator, vi kommer inte fram fortare i kön ändå :( Tidigare var det så, att hade man en egen donator gick det fortare för att de hade brist på ägg. Nu är det inte så, de har ägg, problemet är brist på läkartid.
 
Hur orättvist är det? Suck...
 
Det jag inte vet nu är om det är olika regler för olika landsting? Är det någon av er läsare som vet det?? Jag ska i alla fall försöka få tag på äggdonationsteamet i Huddinge och kolla med dem. Om de har mer läkartid kan det kanske hjälpa, men i så fall måste jag byta kö, jag vet inte om det gåt? Om läkaren på Sahlgrenska kan skicka remiss till Huddinge? Eller om jag ens får göra behandlingar där?

Jag är så förvirrad i allt detta så jag knappt vet ut eller in längre? Och allt detta fastän vi har fått ett sådant fantastiskt underbart erbjudande??!!
 
Jag blir så matt, hela tiden nya svar, men aldrig några positiva :(
Emma
2013-04-09 @ 22:07:30

Hej.Vi har precis avslutat vårt andra ivf-försök. Och läkarna har konstaterat att det inte är någon idé att fortsätta med det. Gjort ett försök i Uppsala och nu senast i Huddinge. Så vi står på kö för äggdonation. Om jag fattade det rätt så är det ca ett års väntetid där. Har man egen äggdonator kommer man snabbare i kön plus att man kan få rätt till fler försök. Men från att man tar med sej en egen äggdonator är det ca 6månaders väntetid pga alla tester den personen ska gå igenom. Men det är ju mkt bättre än två år som det är hos dej! Om man kan byta kö har jag däremot ingen aning om, men är ju värt att kolla upp! Hoppas du blev lite klokare av mitt svar iaf:) Håller tummarna för dej!

Svar: Tack för att du kommenterar och berättar! Jag ska kolla upp det där med Huddinge! Men tänk att det ska vara så olika regler i olika landsting? Hur känner du inför äggdonation som du själv står inför? Tack för dina tummar! Och jag hoppas för dig/er :) Kramar!!
Fertilitetsresa

Linda
2013-04-09 @ 22:51:26
URL: http://meumvita.blogspot.se

Kan man inte åberopa vårdgarantin när det gäller äggdonation precis som vid IVF? Då borde ni i så fall få byta kö till ett landsting där det är kortare kö. Ring vårdkansliet och fråga, de är väldigt trevliga och hjälpsamma där. Telnr hittar du på Vårdguiden.
Kram

Svar: Jag vet att man kan åberopa den utomlands, men jag vet inte om det funkar inom Sverige? Ska ringa och kolla, tack för tipset om vårdkansliet! Kram
Fertilitetsresa

Karin
2013-04-09 @ 23:00:41
URL: http://villbli3.bloggplatsen.se

Åh jag önskar så att jag kunde vara till hjälp, att jag kunde vara som ett uppslagsverk för dina frågor och trolla fram lösningar på dina problem.

Jag ska fråga min vän som tillhör annat landsting som sa till mig att hon skulle få gå före i kön tack vare "egen" donator.

Vilken fantastisk tjej som har hört av sig!

Kram <3

Svar: Det önskar jag också att du (eller någon annan) kunde vara! För det tar hemskt mycket tid och energi att leta själv - i synnerhet när man inte vet avad man letar efter :( Jag "tjejen" är ju helt underbar!! <3 Kram
Fertilitetsresa

Mary
2013-04-10 @ 07:57:15
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com

Först och främst, vilken hjältinna till tjej som har hört av sig och erbjudit detta. Jag fick rysningar över hela kroppen.
Sen, bu och blä för vården som har sådana enorma väntetider. Har man två års väntetid pga läkarbrist då måste man anställa fler läkare alternativt låta patienterna få vård i ett annat landsting tycker jag. (Precis som att vi gjort IVF-försök i Uppsala pga kö i Stockholm).
Jag vet att mitt tyckande inte hjälper dig överhuvudtaget. Ville bara förmedla mitt stöd, för jag tycker det känns som om ni snubblar på målsnöret om och om igen. Nångång MÅSTE ni få ett positivt besked.
Kram till dig!

Svar: Ja jag började typ gråta när jag läste vad hon skrev till mig! Underbart <3 Jag ska kolla upp ang att åberopa vårdgarantin om man kan göra det i det här fallet, jag vet inte nu...? Vet du ditt tyckande och din kommentar HJÄLPER mig - det ger mig hopp, värme och fantastiskt stöd och det är jag väldigt tacksam för!! Många kramar till DIG!!
Fertilitetsresa

Erika
2013-04-10 @ 17:05:10

Blir alldeles chockad av att höra detta. Är själv äggdonator och denna info gör mig väldigt ledsen.
Hur är det möjligt att allt faller på läkarkompetens :o!!! Blir å andra sidan glad att det finns många donatorer men vad hjälper det er. Särskilt med tanke på er tidsbrist. Chockad är som sagt bara förnamnet. Jag skulle gladeligen ställa upp som korsdonator åt er om ni skulle få komma till Örebro!! Så här får det bara inte gå till
All styrka till er

Svar: Nu utifrån svar och kommentarer fån bloggläsare har jag förstått att dessa regler är olika beroende på vilket landsting man tillhör. Örebro verkar vara bästa landstinget ur denna synpunkt?! Jag behåller din kommentar om det blir aktuellt med äggdonator! ;) Jag beundrar e som kan tänka er att bli donator - den glädjen ni är beredda att ge av er själva för att hjälpa oss!! Krmar och respekt till dig!
Fertilitetsresa

C
2013-04-10 @ 18:19:35
URL: http://spyor.blogg.se

Vilken fin människa som kontaktat dig och erbjudit hjälp! Jobbigt att man ska behöva söka rätt på alla svaren själv men jag hoppas att ni finner en lösning som gör att ni slipper all väntan. Kramar

Svar: Ja det är helt fantastiskt bara att få erbjudandet :) Tack för att du stöttar!! Kramar
Fertilitetsresa

tanniz
2013-04-10 @ 18:30:30
URL: http://tanniz.bloggo.nu

wow... vilket människa.. förstår att det är mycket regler att sätta in sig i när man beger sig utanför standard. Hoppas du finner svaren..
kram

Svar: Ja eller hur?! Det jag har funnit hittills är att reglerna skiljer sig oerhört beroende på vilket landsting man tillhör. Man kan åberopa vårdgarantin och söka sig till Finland, men jag vet inte om man kan åberopa den och behandlas i annat landsting i Sverige dock... :( Kram!
Fertilitetsresa

K
2013-04-10 @ 19:23:25
URL: http://motettliv.blogg.se

Vilken fantastisk kvinna som vill ge er en sådan fin gåva. Blir så arg på vården då det verkar som om dom motarbetar oss så gott dom kan. Vi har en sjukdom precis som alla andra och har rätt till vård utan att vi ska behöva slåss för den.
Jag hoppas så att ni får lov att söka i ett annat landsting som låter folk med egen donator gå före.

Jag är så imponerad av den styrka du har. Jag tror på er och håller tummarna för att allt kommer att gå bra.
Kram!

Svar: Ja tänk att det finns så goda människor? Fantastiskt!! Tack för dina fina värmande ord, jag uppskattar det verkligen!!Kramar
Fertilitetsresa

Jakten efter total lycka
2013-04-10 @ 19:28:52
URL: http://jakteneftertotallycka.blogspot.se/

Först och främst, tack för din kommentar kära du. Ja, jag har kontakt med en kurator. Det ger mycket, men jag skulle nog även behöva psykologhjälp nu, men det är så vansinnigt dyrt tyvärr :( Att bearbeta beskedet om äggdonation är så svårt och kommer nog ta lång tid för mig. Samtidigt skulle jag vilja testa redan nu på en gång, för hur ska man stå ut med väntan liksom..

Jo, jag hade inte tänkt skriva var jag gör behandlingar, men egentligen spelar det nog ingen roll längre. Min anonymitet kommer ändå spricka snart och vem vet, snart kanske jag också är i behov av en äggdonator eftersom vi praktiskt taget bara väntar på att få bekräftat att mina ägg inte funkar genom att göra spermadonationsbehandling. Om en vecka vet jag om jag också är i behov av en lika osjälvisk kvinna som tjejen som skrev till dig.
Jag gör behandlingar i Örebro! Där får man gå före i kön om man har en egen donator, men denne donator måste först utredas och ta hiv/hepatitprover (mm) med ett halvårs mellanrum, så det blir kanske en väntan på 7mån med egen donator. Överläkaren säger att väntetiden är ca ett år annars om man inte har egen donator, men har man tur och det finns många donatorer så kan väntan bli lite kortare (eller längre om man har otur). Jag har tur som bor i Örebro, för här är köerna förvånansvärt korta i relation till andra städer (peppar peppar).

Jag blir så arg för att du fått ett så jobbigt besked av kliniken och jag förstår inte varför sjukvården ser så otroligt olika ut beroende på var man bor! Så osjälviskt och otroligt fint av kvinnan att kontakta dig med erbjudande om sina ägg! Det är ju inget man frågar om eftersom det är en så stor sak....
GE INTE UPP, utan försök söka dig till en klinik (läste ovan att Huddinge har andra regler) och kämpa för din rätt att få vård. De borde ju förstå att ni inte har all tid i världen på er. Skickar en stor varm styrkekram, sympati och mycket förståelse för din jobbiga situation!!!!!

Svar: Tack snälla snälla du!! Tack för din kommentar där jag lärde mig än mer och tack för din underbara pepp!! <3 Många kramar till dig, jag tänker på dig i din svåra situation
Fertilitetsresa

Anne
2013-04-10 @ 20:00:50
URL: http://www.anneutane.blogspot.com

Vad underbart av den tjejen att erbjuda sig så att göra äggdonation!

Vårdgarantin kan man åberopa om man söker sig utomlands, till Finland då. Då får man göra ÄD inom sex månader och får alla utlägg betalade av F-kassan. Men det visste du ju redan...

Kram!

Svar: Ja, men jag behövde nog påminnas om det :) Är så förvirrad av alla nya saker jag får reda på och besluts jag ställs inför att det är svårt att se den röda linjen nu.. Tack för att du finns, kommenterar och tipsar!! Kram
Fertilitetsresa

Rebria
2013-04-10 @ 21:47:09
URL: http://rebria.blogg.se

Ibland blir man så trött på att allt är så krångligt och byråkratiskt i vården. Allt är omöjligt, inte för att det inte går rent tekniskt utan för att det inte finns tider, ingen hinner eller orkar bry sig. :/
I vilket fall, jag är inte jättebra på detta så jag ger inga garantier för att mitt svar är fullständigt och hela sanningen, jag jobbar dock själv inom vården.
Som jag ser det finns det egentligen tre alternativ när man vill ha vård någon annanstans.
1. Vårdgarantiremiss
Jag tror det finns ett undantag som säger att vårdgarantin inte gäller vid behandling med donerade ägg eller spermier.
2. Valfrihetsremiss
Detta är inte detsamma som vårdgarantiremiss även om landstingen själva ibland tror det. Enligt Riksavtalet kap 4 punkt 4 har patienten rätt till valfrihetsremiss för all vård utom högspecialiserad vård. Det innebär att landstinget skriver en remiss till ett annat landsting alternativt privatklinik som har landstingsavtal i sitt landsting och hemlandstinget står för kalaset. Vad som är högspecialiserad vård är en definitionsfråga som inte är tydligt definierat, sök på "definition högspecialiserad vård" så får du upp en del dokument från regering och riksdag som kan ge viss vägledning. I grova drag så pratar man om sådan sjukvård som är samordnad till ett sjukhus i en region eller till riksnivå. Vi begärde valfrihetsremiss för IVF och det var inga problem.
3. Åk utomlands, man kan få sin vård utomlands betalad av försäkringskassan om det är vård som skulle ha givits i Sverige. Antingen genom förhandsbesked eller genom att i efterhand skicka in kvitton för bedömning.

Jag kanske sparkar in öppna dörrar men det var egentligen de vägar som jag ser till vård någon annanstans.

Svar: Tack så jättemycket för din kommentar och VÄLDIGT VÄRDEFULLA INFORMATION!! En del av det du säger hade jag inte en aning om - stort tack för att du berättar detta!! Kramar
Fertilitetsresa

Emma
2013-04-11 @ 08:55:38

Delar gärna med mej av mina tankar och erfarenheter. Har ingen egen blogg men läser flitigt era. Vi fick frågan om äggdonation redan vid första mötet vi hade när vi fick reda på våra provsvar. Jag har dåligt amhvärde och min man för få spermier. Så ingen bra kombo! Då var allt så nytt och man tänkte bara på att man ville ha ett barn så äggdonation var en självklarhet. Den läkaren visste inte ens om vi skulle bli beviljade ivf. Men hon skickade remiss både till en privat klinik och huddinge. Men efter båda dom försöken säger läkarna likadant, att det inte är någon mening att försöka med det mer. Så först nu har man börjat fundera mer på äggdonation. Vi vill fortfarande göra det men nu har tankarna som att jag kommer aldrig bli "biologisk" mamma, mina arv aldrig kommer gå visare osv komma. Sen är man ju orolig att det inte ska funka då heller. Kanske är min mans spermier som gör att befruktningen inte fungerar... vi har stått i kö sen september för äggdonation så förhoppningsvis får vi försöka i höst. Även om jag är långt fram i kön rekomenderar dom egen äggdonation då jag kommer få fler chanser. Min syster ställer upp men jag vet inte om jag kommer kunna ta emot det. Hon är yngre än mej och inte heller några barn. Skulle något bli tokigt när hon själv ska skaffa barn kommer jag ha ångest och känna mej skyldig.Sen är det ju ingen lätt behandlig och gå igenom... plus att hon bor nere i skåne så hon kommer ju få åka ganska mkt fram och tillbaka... Så det tycker jag är jättejobbigt! Vilket långt och flummigt svar! Men skönt att ha kontakt med någon som är i samma sits. Mina vänner är jättestöttande men känner att dom inte riktigt förstår... Kram!

Svar: Hej och tack för din fina (oflummiga) kommentar! SOm du säger: roligt att höra från någon i liknande sits :) Hur länge sedan är det ni började söka hjälp? När skickades remisserna? Har du någon att prata med om känslor, farhågor m m inför äggdonationen? Läs inlägget jag gjorde (nyligen) om hur jag pratade med "min" psykolog om det och hur beskrev att jag i så fall faktiskt blir biologisk mamma till barnet, men inte genetisk. Det hjälpte mig jättemycket i tankeprocessen :) Många kramar till dig!!
Fertilitetsresa

Malin
2013-04-11 @ 14:17:30

Hej. Om du kan tänka dig att göra ett försök privat i Sverige så finns det 1 klinik som gör Äggdonationsbehandlingar. Ivf kliniken i Umeå. 1 försök kostar 70000 kr . Man kommer snabbare fram i deras kö om man har en egen donator med sig. De är fantastiska i Umeå. :) / Malin

Svar: Tack för tipset!! Jag visste inte att det fanns något privat alternativ i Sverige? Så tack :) Kram
Fertilitetsresa




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fertilitetsresa.blogg.se

Jag och min man var ofrivilligt barnlösa i flera år, jag har mycket lågt AMH-värde ( 0,2 ) . Vi lämnade hormonbehandlingar, missfall och misslyckade ivf:er . Genom äggdonationsbehandling i Finland fick vi sommaren 2014 våra älskade tvillingar!! Nu hoppas vi att en av snöflingorna i frysen ska ge oss ett syskon ♥ ♥ ♥

RSS 2.0