Gravid i vecka 34

2kommentarer

Barnet

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Läs mer om skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar.

Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen också. Du kan också läsa på vårt tema Barn och föräldrar eller känns det för overkligt? Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen. 

Ett 34 veckor gammalt foster som är 46 centimeter långt.Nu väger fostret cirka 2,3 kilo.

Texten hittade jag i Gravidkalendern på 1177:s sida

1177, Gravid, Gravid 1177, Gravidkalender, blogg om tvillinggraviditet, bloggar om graviditet, graviditet, tvillinggraviditet,

2 kommentarer

A

16 Jun 2014 14:46

Alltså wow vad fort jag tycker att det gått! Snart är de ju här :)

Svar: Både och för min del ;) Jaa, snart!! Och oj jag hänger inte riktigt med nu i slutet?! Känner mig inte mentalt redo för att de snart kan komma? ojoj
Fertilitetsresa

Dustpuppy

16 Jun 2014 14:59

Snartsnartsnart!

Kom ihåg: det som funkar är rätt. Oavsett vad folk säger, vad böckerna säger osv. DET SOM FUNKAR ÄR RÄTT.
Så länge barnen går upp i vikt och mår bra, då gör ni rätt.

Om ungarna sover bäst liggande över pappas bröst, bingo, alla får sova=alla är nöjda! Sover de bäst i spjälsäng, bingo!
Ändra inte det som funkar, inte i början i alla fall, ni kommer behöva all sömn ni kan få.

Känns något fel, gör det inte. Så enkelt är det och samtidigt jättesvårt, man har så mycket föreställningar om hur barn är och sedan när de kommer så går väldigt många saker på ett helt annat sätt.

/Dustpuppy

Svar: Ska komma ihåg det :) Tack!
Fertilitetsresa

Kommentera

Publiceras ej